ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator

Postat la: 15.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șoarecilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șoarecilor de laborator.

Studiul a făcut parte din Proiectul internațional privind câmpurile electromagnetice, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a obține răspunsuri bazate pe știință la întrebările care preocupă publicul cu privire la posibilele riscuri pentru sănătate ale câmpurilor electromagnetice 5G.

Încă de la introducerea infrastructurii de telefonie mobilă 5G, au existat preocupări cu privire la potențialele efecte ale acesteia asupra sănătății. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat câmpul electromagnetic de radiofrecvență 5G (RF-EMF) drept un "posibil " cancerigen pentru oameni, însă nu au apărut cercetări concludente în niciun caz.

"Am decis să aflăm care este efectul radiațiilor neionizante asupra rozătoarelor de diferite vârste ", a declarat Natalia Krivova, cercetător principal la Institutul de Cercetare în Biologie și Biofizică al TSU, într-o declarație din această săptămână. Oamenii de știință de la TSU au experimentat pe șoareci Wistar masculi, preferați de oamenii de știință pentru că au reacții la stimuli externi similare cu cele ale oamenilor.

Ei au testat trei grupe de vârstă diferite: șoareci în vârstă de 5-6 săptămâni (corespunzând adolescenților umani), în vârstă de 10-11 săptămâni (adulți umani cu vârsta de 40 de ani și peste) și șoareci în vârstă de 17-18 săptămâni (oameni de 65 de ani și peste). Toți au fost expuși la frecvențe RF-EMF timp de cinci săptămâni, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru ani din durata vieții umane.

Studiul nu a evidențiat nicio schimbare exterioară între șoarecii expuși la radiații și grupul de control. Cu toate acestea, un studiu mai detaliat al țesutului cerebral al șoarecilor după expunerea la antena 5G a evidențiat o modificare semnificativă a raportului dintre antioxidanți și oxidanți „, a declarat Krivova. Încă nu este clar dacă schimbările vor duce la modificări pozitive sau negative ale capacităților cognitive ale șoarecilor sau dacă organismul lor va compensa cumva perturbarea, a adăugat ea, solicitând continuarea cercetărilor în domeniu.

Potrivit universității, studiul de la Tomsk reprezintă prima dată când oamenii de știință au reușit să măsoare rata de absorbție a radiațiilor pe rozătoare în cuști. Echipa de radiofizică a TSU condusă de profesorul Sergey Shipilov a proiectat antena 5G pentru experiment, iar o echipă condusă de studentul postuniversitar Ramdas Mazmanazarov a dezvoltat o metodă de măsurare a ratei de absorbție. Lucrările lor au fost publicate la începutul acestui an în revista Applied Sciences.

Studiul a făcut parte din Proiectul internațional privind câmpurile electromagnetice, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a obține răspunsuri științifice și obiective la întrebările de interes public privind posibilele riscuri pentru sănătate generate de câmpurile electromagnetice 5G. Potrivit lui Krivova, următoarea etapă a cercetării vizează studierea șoarecilor femele și investigarea modului în care radiațiile 5G ar putea afecta descendenții acestora, dacă finanțarea poate fi asigurată.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE