Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Studiu: Concluzia cercetatorilor de la Universitatea Duke care au testat eficienta a 14 masti

Postat la: 10.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cele mai eficiente masti sunt cele profesionale, destinate personalului medical, dar si mastile chirurgicale clasice si cele din bumbac asigura o protectie mare.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Duke a creat o tehnica simpla pentru a analiza eficacitatea diferitelor tipuri de masti, folosind o cutie neagra, un laser si o camera foto. Metoda evalueaza transmiterea picaturilor respiratorii in timpul vorbirii regulate, stranutului si tusei pentru diferite tipuri de materiale din care sunt facute mastile.

S-a observat ca unele tipuri de masti au aceleasi performante ca si mastile chirurgicale standard, in timp ce unele alternative de masca, cum ar fi cele din lana sau bandanele, ofera o protectie foarte mica. Cercetatorii au testat 14 masti, inclusiv o masca N95 montata profesional. In prima faza, testul a fost efectuat cu un vorbitor fara masca, apoi cu masca. Fiecare masca a fost testata de 10 ori.

Cea mai eficienta masca a fost cea profesionala, de tipul N95. Mastile chirurgicale clasice, cu trei straturi si mastile de bumbac, confectionate in casa, s-au comportat bine. Cele mai ineficiente sunt mastile purtate de sportivi, din fleece. Acestea descompun picaturile mari in picaturi mai mici. Cercetatorii mentionaza ca incurajeaza oamenii sa poarte masti eficiente. CNN a scris despre acest subiect, iar publicatia Science Advances a publicat studiul.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE