ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Studiu care dărâmă tot ce se propaga până acum de "nutriționiști": Consumul de carne și lactate măresc durata de viață și îmbunătățesc vitalitatea

Postat la: 03.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Jurnalul Internațional de Medicină Generală a publicat un studiu despre "Consumul total de carne asociat cu speranța de viață", realizat de Wenpeng You și echipa sa de cercetători.

De ani de zile am auzit că secretul unei vieți lungi este să reducem consumul de carne și să creștem aportul de carbohidrați - un sfat care este consacrat în Ghidul dietetic pentru americani al USDA. Dar nu asta au descoperit acești cercetători.

You și echipa sa au analizat date din 175 de țări și teritorii - cu alte cuvinte, aproape întreaga lume - și au folosit diverse metode statistice pentru a "explora și compara corelațiile dintre speranța de viață a nou-născuților... speranța de viață la cinci ani de viață... și consumul de carne, respectiv consumul de carbohidrați. Factorii de risc stabiliți pentru speranța de viață - aportul caloric, urbanizarea, obezitatea și nivelul de educație - au fost incluși ca potențiali factori de confuzie".

Cercetătorii au constatat că, la nivel mondial, consumul de carne a fost asociat cu o viață mai lungă. "Această relație a rămas semnificativă atunci când influențele aportului caloric, urbanizării, obezității, educației și culturilor de carbohidrați au fost controlate statistic." În schimb, consumul de carbohidrați a avut o corelație slabă, dar negativă, cu speranța de viață.

Poate vă întrebați despre "zonele albastre" din lume - cele cu un procent ridicat de centenari. Potrivit lui Dan Buettner, autorul cărții "Zonele albastre, lecții pentru a trăi mai mult de la oamenii care au trăit cel mai mult", cheia unei vieți îndelungate este să reduci la minimum consumul de carne și să mănânci multe legume.

Nu cumva persoanele longevive care trăiesc în zonele albastre au o dietă bazată în principal pe plante? Ei bine, de fapt, nu. De exemplu, în Sardinia, prima zonă albastră remarcată de dl Buettner, consumul de carne este mai mare în rândul țăranilor longevivi care trăiesc în munți decât în rândul celor care trăiesc în văi, potrivit unui studiu din 2015 publicat în European Journal of Clinical Nutrition.

Spun autorii: "Identificarea unui punct fierbinte de longevitate excepțională, zona albastră a longevității, în rândul populației montane din Sardinia a stârnit un interes considerabil față de alimentația sa tradițională ca fiind unul dintre potențialii factori cauzali... Până în urmă cu puțin timp, populația depindea în principal de creșterea animalelor, iar consumul de alimente de origine animală era relativ mai mare decât în restul insulei."

În ceea ce privește Okinawa, a doua zonă albastră din lista sa, Buettner insistă asupra faptului că "Okinauanii mai în vârstă au avut o dietă bazată pe plante în cea mai mare parte a vieții lor. Mesele lor de legume prăjite, cartofi dulci și tofu sunt bogate în nutrienți și sărace în calorii". Cu toate acestea, nu este ceea ce au descoperit cercetătorii într-un studiu din 1992 care a comparat dietele japonezilor de pe continent și ale celor care trăiesc pe insula Okinawa.

Aceștia au descoperit că proporția dietei din proteine și grăsimi - în principal carne de porc și grăsime de porc, dar și pește - era mai mare în Okinawa. Un alt fapt: locuitorii din Okinawa adoră conservele de carne de porc (Spam), consumand in medie o cutie pe săptămână de persoană. Spam este genul de "carne grasă și procesată" împotriva căreia Buettner avertizează.

În Peninsula Nicoya din Costa Rica - o zonă plină de vite, capre și porci - și acolo oamenii își iubesc untura. Un studiu realizat în 2013 în regiune a constatat că locuitorii mai în vârstă din Nicoya mâncau mai mult pește, mai multă carne și mai multe grăsimi saturate (din untură) decât locuitorii din alte regiuni din Costa Rica. Ei sunt, de asemenea, pasionați de o tocană pe bază de organe numită "sustancia".

În zona albastră din Ikaria, Grecia, Buettner descrie dieta ca fiind bazată pe plante, cu un "aport scăzut de grăsimi saturate din carne și lactate". Cu toate acestea, locuitorii insulei consumă o mulțime de produse lactate de capră și de oaie, care sunt foarte bogate în grăsimi saturate - și, așa cum se obișnuiește în întreaga Grecie - ei consumă frecvent carne de miel grasă.

În ceea ce îi privește pe adventiștii de ziua a șaptea din Loma Linda, California - a cincea și ultima zonă albastră a lui Buettner - nu este clar că există mulți centenari în populație, dar studiile asupra acestor adventiști indică faptul că bărbații trăiesc cu 7,3 ani mai mult, iar femeile cu 4,4 ani mai mult, în comparație cu ceilalți californieni. Cu toate acestea, foarte puțini adventiști (aproximativ 4%) urmează o dietă vegană și, ca grup, evită alcoolul, drogurile, cofeina și mâncarea nesănătoasă - în comparație cu californienii în ansamblu - care tind să consume alcool, sucuri, mâncare nesănătoasă, cafea și droguri.

Ce populație din lume are cea mai lungă durată de viață? Răspunsul este surprinzător: agitatul, aglomeratul și poluatul Hong Kong! Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite, speranța de viață în Hong Kong este de 82,38 ani pentru bărbați și 88,17 ani pentru femei. O altă surpriză: locuitorii din Hong Kong au cel mai mare consum de carne și produse lactate din lume, cu 500 de grame de carne și 281 de grame de produse lactate pe zi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE