Studiu: Animalele sălbatice se tem mai mult de vocile oamenilor decât de sunetele leilor
Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vocile umane provoacă o teamă considerabil mai mare la mamiferele sălbatice decât sunetul leilor, a constatat un studiu realizat în Africa de Sud, scrie BBC. Oamenii de știință au redat înregistrări cu oameni care vorbeau normal prin difuzoare ascunse în Parcul Național Kruger.
Aproximativ 95% dintre animale au fost extrem de speriate și au fugit rapid.
În schimb, înregistrările cu leii care mârâiau și răgeau au stârnit mult mai puțină alarmă.
Discursul uman pe care au ales să îl redea includea limbi locale vorbite în mod obișnuit în țară.
În timpul experimentului au observat că unii elefanți, ca răspuns la chemările marilor feline, au încercat chiar să se confrunte cu sursa sunetului.
Rezultatele studiului sugerează că animalele, printre care se numără antilope, elefanți, girafe, leoparzi și mistreți, au învățat că este extrem de periculos contactul cu oamenii , din cauza vânătorii, a utilizării armelor de foc și a folosirii câinilor pentru a-i prinde.
Frica manifestată depășește Parcul Național Kruger, întrucât un model global arată că animalele sălbatice au tendința de a se teme de oameni mai mult decât de orice alt prădător, potrivit studiului.
Autorii notează că acest lucru reprezintă o provocare pentru zonele care se bazează pe turismul dedicat faunei sălbatice, deoarece vizitatorii umani pe care doresc să îi atragă sperie, fără să vrea, animalele pe care au venit să le vadă.
Unul dintre autori, dr. Liana Zanette, a declarat pentru BBC că cercetarea lor se concentrează pe „ecologia fricii" - un concept care se referă la impactul interacțiunilor dintre prădători și pradă asupra mediului în care trăiesc.
„Prădătorii omoară prada și acest lucru reduce, evident, numărul prăzii, dar ceea ce am demonstrat în alte lucrări este că frica pe care o inspiră prădătorii poate reduce ea însăși numărul prăzii", a spus ea.
„Măsurarea, atenuarea și manipularea fricii pe care noi, oamenii, o inspirăm animalelor sălbatice prezintă provocări și oportunități care, după cum sugerăm, ar trebui să fie considerate acum componente integrante ale planificării conservării și ale gestionării zonelor protejate".
Descoperirile deschid, de asemenea, potențialul de a proteja speciile vulnerabile din aceste ecosisteme. Sunetele umane, atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, ar putea contribui la protejarea împotriva braconajului ilegal.
„Colaborăm, de asemenea, la experimente care testează dacă putem descuraja rinocerii din zonele de braconaj", a adăugat ea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
SUA deschide o anchetă asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla din Statele Unite, ca urmare a unor rapoarte privind accidentele asociate funcţiei Actually Smart Summon, care permite utilizatorilor să-şi deplaseze maşinile de la distanţă.
-
Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) raportate de ABC, numărul cetățenilor români a scăzut de la un vârf de 897 de mii în 2012, la 627 de mii în 2022, o scădere de 30%
-
CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante. Călătoria lui Donald Trump Jr. în Groenlanda a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic, transmite CNN.
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Simion în conducerea partidului AUR, a spus europarlamentarul Claudiu Târziu marți, 7 ianuarie, referitor la zvonurile de scindare apărute în ultimele zile. Totuși, el a recunoscut că "au avut loc discuții informale".
-
România a ajuns la populația de acum 60 de ani! Care sunt cauzele scăderii populației într-un ritm accelerat
În ultimii zece ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației rezidente, ajungând de la aproximativ 19,9 milioane de locuitori în 2014 la 19,06 milioane în 2024.
-
Au fost declasificate documente CIA despre "Experimentul Gateway". Informații tulburătoare despre reîncarnare și mijloace folosite pentru alterarea minții
Documente declasificate arată că, de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, CIA a avut unele idei „interesante" despre cum să obțină informații. Unul dintre cele mai amețitoare rapoarte provine dintr-un document din 1983 care detaliază „Experimentul Gateway", diverse mijloace de alterare a minții pentru a crea un fel de spionaj psihic.
-
15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
Publicația Politico a întocmit o listă de 15 "lebede negre" - așa cum jurnaliștii numesc "evenimentele incredibile, care schimbă lumea", care "ar putea întoarce viețile cu susul în jos în 2025". La fel si cele incadrate ca "steaguri false" (false flags) - cele care sunt atribuite altora fată de cei care le exercită.
-
Provocările tehnice ale jocurilor de noroc online
Știi momentul acela când stai pe canapea și n-ai chef de nimic altceva decât să deschizi laptopul sau telefonul și să-ți încerci norocul la un cazinou online?
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu