Studenții ieșeni au luiat marele premiu în SUA cu o inima artificială: Rezistă peste 100 de ani si e alimentata wireless
Postat la: 08.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O sută de ani. Atât ar putea rezista inima la care au lucrat tinerii români - studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași (UMF) și premiați în SUA. Conceptul gândit de aceștia propune, pentru inima artificială, un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii care pot fi încărcate foarte ușor, spun experții.
România a scris istorie în lumea medicală. Marele premiu pentru cea mai avansată inimă artificială a fost câștigat de echipa din Iași a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa". Aceasta a participat și a câștigat finala unei competiții internaționale, care își propune să încurajeze și să sprijine cercetarea dedicată dezvoltării inimii artificiale. Concursul a avut loc în Texas - SUA. Tinerii din Iași au participat alături de alte șapte echipe de cercetători din SUA, Marea Britanie, Suedia, Egipt, Australia și Noua Zeelandă.
Proiectul a luat naștere în octombrie 2022, când tinerii de la UMF Iași au început să lucreze la un prototip din titan, cu un motor cu levitație magnetică. „A fost o provocare. Lucrând cu studenții, trebuie să îi aduni din diverse facultăți, de la diverse stagii. Dar, existând motivație și având un scop foarte important, ei au participat și au fost interesați de proiect", mărturisește dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei.
Proiectul tinerilor de la Universitatea de Medicină din Iași are loc în contextul în care transplantul de inimă este o intervenție extrem de rară, din cauza numărului mic de donatori. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. Anual, în țara noastră se fac mai puțin de zece astfel de intervenții. Știința este cea care poate salva. Robert Gatman, student Bioinginerie și membru în echipa Mavis Artificial Heart a înțeles necesitatea acestor dispozitive și din perspectiva pacientului.
În lume, la ora actuală, există doar doi producători de inimi artificiale pentru transplant - în SUA și Franța. Spre deosebire de inimile artificiale actuale, care preiau oxigen prin două tuburi scoase în afara corpului, ceea ce înseamnă risc permanent de infecție, conceptul studenților români propune un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii. „A trebuit sa facem un reverse engineer la inimile care deja există pe piață și ce ne-a ajutat a fost că am învățat și am reușit să luăm ideile acelora și noi le-am îmbunătățit", ne spune Mihail Teacu, student Bioinginerie, UMF Iași.
Astfel, componentele noii inimi artificiale ar trebui să aibă o durată de viaţă mult mai mare decât ce există acum. Inima este din titan - partea implantabilă toracal, iar partea electronică va fi implantată subcutanat. Aceasta va fi alimentată wireless, iar pompa funcţionează încontinuu. „Noi am conceput o inimă artificială totală din titan cu o durabilitate nedefinită şi care poate fi implantată atât pacientului pediatric, cât şi celui adult. Are o durabilitate, spunem noi, de peste 100 de ani spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate de șase luni", mai spune dr. Alexandru Pleșoianu, coordonator proiect.
Potrivit coordonatorului de proiect, în momentul de față, toate inimile artificiale disponibile pe piață sunt de o dimensiune atât de mare încât sunt inaccesibile pentru copii, pentru că nu încap în spațiul toracic. Aceeași situație este și pentru persoanele de talie mică. „Pentru femei, în general, este o problemă din acest punct de vedere. Noi am redus dimensiunile, am miniaturizat. Astfel, inima poate fi implantată de la copil până la adult". Inima artificială dezvoltată de studenții ieșeni ar putea intra în teste clinice peste aproximativ cinci ani. Termenul estimat pentru a deveni gata de utilizare este de aproximativ zece ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
-
Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
Documentele oficiale NASA scurse la iveală dezvăluie decenii de pregătire la nivel înalt pentru un eveniment de extincție în masă care urmează să înceapă în 2025.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin clar pentru unii este ce este de fapt „conspirația".
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturile din locuințe rămân între 68-75 ˚F (20-24 ˚C).
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categorică, la mare distanță de principalul său adversar. Ca atare, el va ocupa funcția de șef al statului în următorii cinci ani.
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa fostului președinte Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni de televiziune, Georgescu a criticat vehement acțiunile lui Iohannis și a lansat acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu