Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Stridii, somon, porumbel și budincă Victoria: Un meniu pentru cina de pe Titanic, vândut pentru 83.000 de lire sterline la licitație

Postat la: 12.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nu a fost chiar ultima cină pentru pasagerii de la clasa întâi de la bordul RMS Titanic, dar a fost foarte aproape. Un meniu de bord unic din 11 aprilie 1912, vândut la licitație sâmbătă cu 83.000 de lire sterline, a dezvăluit bunătățile care au fost servite la bordul pachebotului cu doar trei zile înainte ca acesta să se lovească de un iceberg în timpul călătoriei sale inaugurale peste Atlantic.

Așteptat să se vândă cu până la 70.000 de lire sterline, meniul ridică câteva întrebări interesante: printre acestea, cine a luat un meniu în timp ce se îndrepta spre bărcile de salvare și ce este budinca Victoria?

La cea de-a doua întrebare se poate răspunde mai ușor. Desertul fiert, care a fost oferit însoțit de caise și înghețată franțuzească în acea seară, se prepară prin amestecarea făinii, ouălor, gemului, coniacului, merelor, cireșelor, cojii, zahărului și condimentelor. Pe 11 aprilie, au urmat stridiile, somonul, carnea de vită, porumbița, rața și puiul, servite cu cartofi, orez și piure de păstârnac; feluri de mâncare, toate enumerate pe un carton pătat de apă sub un logo White Star.

Meniul detaliază masa servită a doua zi după ce nava a părăsit Queenstown, Irlanda, cu destinația New York, și este vândut de Henry Aldridge & Son din Wiltshire, alături de alte loturi rare de pe Titanic, inclusiv o pătură de punte din tartan. Meniul a fost găsit într-un album de fotografii din anii 1960, care a aparținut lui Len Stephenson, un istoric al comunității din Dominion, Noua Scoție.

Andrew Aldridge, managerul casei de licitații, consideră că, deși alte câteva meniuri de clasa întâi au supraviețuit naufragiului care a dus la moartea a 1.500 de persoane, nu se cunoaște niciunul pentru această seară. „Am vorbit cu mai multe muzee din întreaga lume și am vorbit cu mai mulți dintre colecționarii noștri de pe Titanic", a spus el, „nu mai găsesc nicăieri un alt meniu".

La licitație, suvenirurile de pe Titanic se împart în categorii mari, fiecare cu un statut diferit. Unele au fost recuperate din epavă, altele sunt deținute de supraviețuitori, iar unele, precum opulentul meniu de cină pentru 11 aprilie, sunt susceptibile de a fi fost scoase de pe navă ca amintire.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE