ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Stimulentele neeconomice - condiții semnificative pentru satisfacția muncii și totodată pentru productivitatea profesională

Postat la: 15.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

 

Oamenii petrec o mare parte din zi la locul de muncă și fiind ființe sociale, simt nevoia stabilirii unor relații de colaborare, de prietenie, cu colegii de serviciu. Atunci când își desfășoară activitatea într-o atmosferă plăcută, angajații sunt mai productivi.

Perioadele de activitate este necesar a alterna cu perioade de pauză, după un program prestabilit. Se pot crea astfel momente recreative plăcute. După acestea, munca este mai spornică, rezultatele sunt îmbunătățite, compania are de câștigat.

Iată care sunt factorii neeconomici care determină satisfacția muncii, în echipa ta!

  • Motivații sociale
  • Motivații legate de autorealizare
  • Motivații psihologice
  • Motivații psiho-sociale

 În cadrul organizației, salariatul aparține unui colectiv. Poate fi bine integrat sau slab integrat. În acest colectiv activitățile se desfășoară după anumite reguli. Dacă sunt bine însușite și respectate de către fiecare, atmosfera este plăcută, propice lucrului productiv. În plus, într-un colectiv, apare și organizare ierarhică. Pentru intercunoaștere optimă și pentru închegarea colectivului, organizează teambuilding-uri, care sunt foarte benefice. De asemenea, le poți acorda angajaților carduri de vacanță Pluxee, iar astfel le vei oferi oportunitatea de a organiza ei înșiși călătorii relaxante, după propriul plac.

 Motivația este determinată de felul în care angajatul se raportează la relațiile de muncă, de modul în care le percepe. Astfel putem vorbi de motivație pozitivă și de motivație negativă. Aprecierile bineînțeles că sunt constructive, dar inevitabil, sunt situații când este nevoie și de critică sau de o corectare. Salariatul este mai sensibil la aprecierile sau reproșurile colegilor de pe aceeași scară ierarhică decât la cele exprimate de superiori. Important este ca orice critică să fie constructivă, exprimată pe un ton respectuos.

 Un mediu profesional adecvat, cu resurse materiale suficiente și cu resurse umane colaborative, deschise spre crearea unor relații de muncă optime, reprezintă un mediu propice pentru  luarea inițiativei, pentru manifestarea talentului. Angajații sunt dornici să se autodepășească, să dea dovadă de creativitate. 

 Pe parcursul vieții, omul parcurge mai multe etape de evoluție. Individul se schimbă de la o zi la alta, învață câte ceva în fiecare zi. Astfel, mobilurile sale sunt variabile în timp, în funcție de situația financiară, conjunctura socială sau culturală. Stimulentele de natură psihologică determină creșterea interesului pentru dezvoltare profesională și măresc gradul de atașament pentru organizație. O comunicare eficientă între angajați, pe toate palierele poate conduce la performanță.

 Apartenența la grup a fiecărei persoane, dorința de a crea legături de prietenie și conștientizarea faptului că un grup bine format este benefic, reprezintă premisele obținerii performanțelor majore și asigurarea satisfacției în muncă. Deci, motivația psiho-socială este determinată de interacțiunea grupului de muncă. Munca favorizează realizarea interacțiunii interumane, iar prin apartenența la grupul de muncă, oameniilor le este satisfăcută nevoia de cooperare, de apartenență, de securitate. Persoana capătă un anumit statut social în grup.

În concluzie, grupul de lucru este structura de bază a organizației. Într-o organizație, pentru succesul garantat, este importantă coeziunea grupului, dar și fiecare individ în parte, cu aspirațiile lui. În plus, realizările colectivului se răsfrâng asupra fiecăruia.

Sursa foto: pexels.com


DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE