Stimulentele neeconomice - condiții semnificative pentru satisfacția muncii și totodată pentru productivitatea profesională
Postat la: 15.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii petrec o mare parte din zi la locul de muncă și fiind ființe sociale, simt nevoia stabilirii unor relații de colaborare, de prietenie, cu colegii de serviciu. Atunci când își desfășoară activitatea într-o atmosferă plăcută, angajații sunt mai productivi.
Perioadele de activitate este necesar a alterna cu perioade de pauză, după un program prestabilit. Se pot crea astfel momente recreative plăcute. După acestea, munca este mai spornică, rezultatele sunt îmbunătățite, compania are de câștigat.
Iată care sunt factorii neeconomici care determină satisfacția muncii, în echipa ta!
- Motivații sociale
- Motivații legate de autorealizare
- Motivații psihologice
- Motivații psiho-sociale
În cadrul organizației, salariatul aparține unui colectiv. Poate fi bine integrat sau slab integrat. În acest colectiv activitățile se desfășoară după anumite reguli. Dacă sunt bine însușite și respectate de către fiecare, atmosfera este plăcută, propice lucrului productiv. În plus, într-un colectiv, apare și organizare ierarhică. Pentru intercunoaștere optimă și pentru închegarea colectivului, organizează teambuilding-uri, care sunt foarte benefice. De asemenea, le poți acorda angajaților carduri de vacanță Pluxee, iar astfel le vei oferi oportunitatea de a organiza ei înșiși călătorii relaxante, după propriul plac.
Motivația este determinată de felul în care angajatul se raportează la relațiile de muncă, de modul în care le percepe. Astfel putem vorbi de motivație pozitivă și de motivație negativă. Aprecierile bineînțeles că sunt constructive, dar inevitabil, sunt situații când este nevoie și de critică sau de o corectare. Salariatul este mai sensibil la aprecierile sau reproșurile colegilor de pe aceeași scară ierarhică decât la cele exprimate de superiori. Important este ca orice critică să fie constructivă, exprimată pe un ton respectuos.
Un mediu profesional adecvat, cu resurse materiale suficiente și cu resurse umane colaborative, deschise spre crearea unor relații de muncă optime, reprezintă un mediu propice pentru luarea inițiativei, pentru manifestarea talentului. Angajații sunt dornici să se autodepășească, să dea dovadă de creativitate.
Pe parcursul vieții, omul parcurge mai multe etape de evoluție. Individul se schimbă de la o zi la alta, învață câte ceva în fiecare zi. Astfel, mobilurile sale sunt variabile în timp, în funcție de situația financiară, conjunctura socială sau culturală. Stimulentele de natură psihologică determină creșterea interesului pentru dezvoltare profesională și măresc gradul de atașament pentru organizație. O comunicare eficientă între angajați, pe toate palierele poate conduce la performanță.
Apartenența la grup a fiecărei persoane, dorința de a crea legături de prietenie și conștientizarea faptului că un grup bine format este benefic, reprezintă premisele obținerii performanțelor majore și asigurarea satisfacției în muncă. Deci, motivația psiho-socială este determinată de interacțiunea grupului de muncă. Munca favorizează realizarea interacțiunii interumane, iar prin apartenența la grupul de muncă, oameniilor le este satisfăcută nevoia de cooperare, de apartenență, de securitate. Persoana capătă un anumit statut social în grup.
În concluzie, grupul de lucru este structura de bază a organizației. Într-o organizație, pentru succesul garantat, este importantă coeziunea grupului, dar și fiecare individ în parte, cu aspirațiile lui. În plus, realizările colectivului se răsfrâng asupra fiecăruia.
Sursa foto: pexels.com
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu