Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Statuia lui Avram Iancu va fi înlăturată din centrul municipiului Turda!

Postat la: 04.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Statuia eroului național Avram Iancu va fi înlăturată din centrul municipiului Turda, sub pretextul modernizării zonei istorice a orașului. Primăria Turda vrea modernizarea centrului istoric fără ca statuia lui Avram Iancu să rămână pe amplasamentul său, adică modernizare cu ștergerea prezenței oricărui înaintaș care a făcut posibilă păstrarea limbii române în Transilvania.

Potrivit proiectului, zona pietonală va fi marcată la sud de o nouă fântână, care va avea două zone (o oglindă de apă și o zonă cu joc de apă), iar la nord, de esplanada dedicată evenimentelor și manifestărilor publice. Filiala Turda a societății «Avram Iancu» a solicitat Primăriei explicații, dar primarul nu a răspuns. Nu este ăemtru prima data când în Transilvania primariile înlătură statuile înaintașilor români.

Statuia lui Avram Iancu urmează modelul de la Oradea, unde statuia lui Mihai Viteazul a fost înlăturată, în timp ce statuia lui Mihai Eminescu stă închisă într-un dulap de șase ani, pe motiv de protecție. Astfel de intenții au mai existat la Târgu Mureș, unde s-a încercat mutarea statuii revoluționarului pașoptist, Nicolae Bălcescu, precum și schimbarea numelui românesc al pieței Memorandumului într-un nume maghiar: „Gecse Dániel".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE