Specialiștii au făcut un anunț așteptat de milioane de oameni: "Începem, în sfârșit, să înțelegem migrenele și cum să le tratăm"
Postat la: 15.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

După 40 de ani de cercetare, oamenii de știință au descoperit ce se întâmplă în creier în timpul migrenei și au dezvoltat noi medicamente promițătoare pentru a combate această afecțiune. Iată ce știm acum și ce rămâne încă fără răspuns.
"Aveam 15 ani și eram la jumătatea unei mese în familie când am primit o lovitură la cap, venită de nicăieri. M-am simțit ca și cum cineva m-ar fi lovit cu un ciocan în partea laterală a craniului, durerea bruscă făcându-mă să scap furculița. Apoi a venit o a doua lovitură. Și o a treia. Îmi amintesc că am implorat-o pe sora mea să înceteze să se mai plângă, înainte de a fugi să mă ascund sub plapumă până când durerea a dispărut. Aveam prima mea migrenă.
Douăzeci de ani mai târziu, tehnica mea de a face față migrenei a rămas în mare parte neschimbată, cu excepția faptului că acum este vorba de copilul meu cel mic, ale cărui văicăreli devin insuportabile. Tratamentele pentru migrene nu prea funcționează pentru mine. Nu funcționează cu adevărat pentru o mulțime de oameni.
În ciuda faptului că migrena se numără printre cele mai frecvente afecțiuni neurologice, afectând aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume, știm incredibil de puține lucruri despre ce le provoacă, cum să le evităm și cum să le tratăm cel mai bine.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că migrenele sunt atât de complexe. Acestea au un impact diferit asupra oamenilor, pot fi imprevizibile și afectează mult mai multe femei decât bărbați. Cercetarea în domeniul migrenelor a fost respinsă, batjocorită și subfinanțată. Dar o mână de oameni de știință dedicați au petrecut decenii încercând să facă progrese. Pentru prima dată, aceștia au descoperit un mecanism din creier care stă la baza migrenelor și, cu ajutorul acestor cunoștințe, au dezvoltat tratamente nu numai pentru a le ameliora atunci când apar, ci și pentru a le împiedica să apară. În sfârșit, știința migrenelor își trăiește momentul.
Pentru cei suficient de norocoși care nu sunt familiarizați cu migrenele, acestea pot părea neverosimile. Cineva poate fi bine un minut, apoi, brusc, poate fi incapabil să vorbească sau să vadă. Simptomele sunt variate și pot dura de la câteva ore până la câteva zile. "Vorbim despre migrenă în mod colectiv, dar, de fapt, migrena se manifestă sub o mulțime de forme diferite", spune Debbie Hay de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă. În timp ce mulți oameni se confruntă cu dureri de cap - adesea severe - o migrenă este mult mai mult decât atât și poate implica și alte simptome. "Faimoasa zicală spune că migrena este doar o durere de cap, ceea ce este puțin enervant, deoarece nu este doar o durere de cap - este o tulburare a creierului", spune Parisa Gazerani de la Universitatea Aalborg din Danemarca. "Durerea de cap este doar una dintre caracteristicile migrenei".
"Atacurile de migrenă" pot începe cu ceea ce se numește faza premonitorie sau prodromul, care poate implica o serie de simptome, cum ar fi modificări ale dispoziției, rigiditate a gâtului și bâlbâieli. Prodromul meu este marcat de un sentiment vag că ceva rău se va întâmpla.
Prodromul este urmat, de obicei, de atacul de migrenă propriu-zis, care este adesea asociat cu durere. Durerea poate fi debilitantă și poate fi precedată de o aură. Simptomele aurei - tulburări senzoriale care pot afecta vederea, vorbirea sau mișcarea unei persoane - pot varia de la ușoare la insuportabile. Acestea pot apărea independent de orice durere de cap. Cu toate acestea, durerea de cap tinde să fie cel mai debilitant simptom, care durează minute, ore sau zile, în funcție de atac și de eficiența tratamentului.
În cele din urmă, există "mahmureala" migrenei, sau postdromul, în care unele persoane pot continua să se simtă obosite sau indispuse timp de câteva zile.
Migrena este a treia cea mai răspândită afecțiune din lume și a treia cea mai mare cauză de invaliditate. Costul anual indirect al migrenei, datorat absențelor de la locul de muncă și reducerii productivității, se estimează că se ridică la aproximativ 19,3 miliarde de dolari numai în Statele Unite - și asta fără a include costul substanțial al tratamentului.
În ciuda acestui fapt, cercetarea în domeniul cefaleei a primit mai puțin de 0,05% din bugetul Institutului Național de Sănătate al SUA în 2007. Finanțarea pentru cercetarea altor afecțiuni cronice comune, cum ar fi astmul și diabetul, a primit, în medie, 153,90 de dolari pentru fiecare persoană care suferă de acestea. Pe de altă parte, cifra pentru migrenă a fost de doar 36 de cenți. Persoanele cu migrenă pot fi dezamăgite și la nivel clinic. Pentru început, doar aproximativ 40 la sută dintre acestea primesc un diagnostic. În Marea Britanie, un sfert dintre cei care au primit un diagnostic spun că au avut atacuri de peste doi ani înainte, potrivit unui sondaj recent realizat de organizația caritabilă Migraine Trust. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns nu au fost niciodată trimiși la un specialist în cefalee, iar mulți s-au luptat să obțină o rețetă pentru tratamentele împotriva migrenei.
La o conferință științifică, am auzit odată un specialist în durere care a respins durerea la cei care suferă de migrene ca fiind "psihologică". "Nu cred că aceasta este o experiență singulară", spune Hay. "Neurologii cu care vorbesc în departamentul meu se luptă tot timpul cu acest lucru".
O parte din această prejudecată poate fi atribuită faptului că durerea este o experiență atât de subiectivă și atât de greu de deslușit, precum și faptului că migrena provoacă simptome atât de variate. În plus, migrena a fost ironizată ca o afecțiune a femeilor isterice, spune Peter Goadsby de la King's College din Londra. "Prevalența maximă este la vârsta de 40 de ani, trei femei o experimentează la fiecare bărbat și se manifestă în jurul menstruației", spune Goadsby. "Este o prejudecată născută în raiul prejudecăților".
În cele din urmă, migrena nu are ca rezultat afectarea gravă a creierului, care este observată în afecțiuni degenerative precum Alzheimer și Parkinson, precum și în accidentele vasculare cerebrale, toate acestea afectând, de asemenea, speranța de viață, astfel încât, în mod normal, atrag mai multe fonduri.
Lars Edvinsson, de la Universitatea Lund din Suedia, a experimentat acest lucru pe propria piele. În anii 1980 și 1990, i-a fost aproape imposibil să obțină finanțare pentru cercetările sale în domeniul migrenei. În cele din urmă, a obținut finanțare pentru a studia accidentul vascular cerebral, ceea ce "m-a făcut să continui în domeniul științei", spune el. Cercetarea sa asupra migrenei a devenit un fel de proiect secundar. Dar a perseverat în continuare, iar acest lucru a dat roade. Anul trecut, alături de alți trei cercetători în domeniul migrenei, printre care și Goadsby, a primit Premiul Brain - un premiu prestigios în valoare de 10 milioane de coroane daneze (aproximativ 1,1 milioane de lire sterline), ca recunoaștere a muncii de pionierat în domeniul neuroștiințelor. O descoperire revoluționară care a dus la câștigarea premiului a fost aceea că neuronii, precum și vasele de sânge, joacă un rol vital în migrene.
Ideea că dilatarea vaselor de sânge cauzează migrena s-a bazat inițial pe faptul că persoanele care suferă de migrene se confruntă de obicei cu o durere de cap pulsatilă, spune Gazerani. Această ipoteză a fost susținută de cercetări care au implicat injectarea voluntarilor cu medicamente pentru a le dilata vasele de sânge, ceea ce tinde să provoace dureri de cap și poate declanșa migrene. Succesul medicamentelor triptanice în tratarea migrenei a aruncat și mai multă greutate în spatele acestei idei. Aceste medicamente, introduse în anii 1990, au fost primele concepute special pentru tratarea migrenei - și păreau să funcționeze prin constricția vaselor de sânge.
Dar fisuri în teoria dilatării începuseră să apară cu mult înainte de acest moment, când neuroștiințele au dezvoltat instrumente pentru a măsura mai bine fluxul sanguin în creier. Aceștia au văzut că persoanele care se confruntă cu migrena nu păreau să aibă vasele dilatate, așa cum era de așteptat. Chiar și acolo unde exista dilatare, aceasta nu părea să declanșeze durerea de cap, studiile descoperind că aceasta începea după aceea și dura mai mult decât durerea.
Apoi, în urmă cu 40 de ani, a fost descoperită o substanță chimică numită peptidă legată de gena calcitoninei (CGRP), care părea să influențeze funcția neuronilor din sistemul nervos și din creier și care, de asemenea, putea dilata vasele de sânge. Cam în aceeași perioadă, Michael Moskowitz de la Harvard Medical School, un alt câștigător al premiului Brain Prize 2021, a identificat nervul trigemen - care leagă creierul de față - și vasele de sânge asociate acestuia ca jucând un rol cheie în durerea de migrenă.
În 1988, Edvinsson a făcut echipă cu Goadsby pentru a afla mai multe despre ceea ce ar putea face CGRP. Până la mijlocul anilor 1990, cei doi și colegii lor au descoperit că CGRP era eliberat de nervul trigemen în timpul unui atac de migrenă, identificând pentru prima dată o substanță chimică din creier care ar putea declanșa migrenele. Cel de-al patrulea laureat al premiului 2021, Jes Olesen de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a făcut parte dintr-o echipă care a confirmat acest lucru, demonstrând că administrarea de CGRP persoanelor predispuse la migrene a provocat un atac și că eliberarea naturală de CGRP poate fi prevenită cu sumatriptan, cel mai des prescris medicament triptan. În cele din urmă, grupul descoperise un mecanism al migrenei și o posibilă modalitate de tratare a acesteia, alta decât singurul tip de medicament disponibil.
Descoperirea mecanismului CGRP și dezvoltarea de noi medicamente specifice migrenei au contribuit în mare măsură la evidențierea statutului migrenei ca fiind o afecțiune neurologică reală. "Acum dispunem de mecanisme și de medicamente specifice, iar acest lucru face diferența", spune Edvinsson. "Nu te poți contrazice cu biologia", spune Goadsby.
În ciuda acestor descoperiri, suntem încă departe de a înțelege exact ce anume cauzează un atac în primul rând - cu alte cuvinte, ce aprinde nervul trigemen. Aura pe care mulți oameni o resimt oferă câteva indicii despre partea de durere. Studiile de imagistică cerebrală au arătat că, în timpul unei aure, există un val de schimbări în activitatea cerebrală, pornind de la lobul occipital din partea din spate a capului. Neuronii se activează mai întâi, apoi se dezactivează din nou, iar acest model se răspândește în tot creierul. Acest lucru ajută la explicarea unora dintre simptomele comune ale aurei - se crede că luminile intermitente sunt rezultatul pornirii neuronilor din cortexul vizual, în timp ce petele oarbe sunt susceptibile de a apărea atunci când nervii se dezactivează, spune Goadsby.
De atunci, Terwindt a căutat factori genetici care ar putea explica tipurile mai comune de migrenă. La urma urmei, dacă unul sau ambii părinți ai unei persoane suferă de migrenă, există o șansă de 50 până la 75 la sută ca acea persoană să sufere și ea de atacuri. "Am publicat recent că există mai mult de 123 de locuri în genom care pot fi implicate în migrenă", spune ea. "Este destul de complex".
Pe lângă toate acestea, încă nu am răspuns la poate cea mai mare întrebare: de ce și cum încep migrenele în primul rând.
Persoanele care se confruntă cu migrene au adesea o listă de lucruri care par să le declanșeze și, de obicei, sunt sfătuite să țină un jurnal al migrenelor, astfel încât să poată ține evidența oricăror schimbări în rutina lor, diete sau orice altceva care pare să apară în mod fiabil înainte de o migrenă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fondatorul Forumului Economic Mondial de la Davos, Klaus Schwab, s-a retras după mai mult de 50 de ani la conducerea organizaţiei
Fondatorul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Klaus Schwab, s-a retras din Consiliul de Administratie al orga ...
-
Beția la cimpanzeii sălbatici: Maimuțele au fost filmate în timp ce se savurează fructe fermentate cu alcool VIDEO
Cimpanzeii salbatici din vestul Africii au fost observați in timp ce imparțeau fructe care conțineau alcool suficient ca ...
-
Polii pământului sunt în pragul colapsului. Dispariția gheții marine de la poli, o bombă cu ceas pentru întreaga planetă
Nivelurile record de gheața scazuta in Arctica și Antarctica anunța o noua realitate climatica. Consecințele se resimt d ...
-
O statuie a Fecioarei Maria a lăcrimat înainte de moartea Papei Francisc. Filmările și fotografiile au devenit virale
Comunitatea religioasa din satul Aguas Claras, aflat in nord-estul Columbiei, a fost martora unui fenomen pe care mulți ...
-
Culorile de pe ambalajul pâinii ascund un cod pe care mulți români nu îl cunosc
Poate ai crezut pana acum ca acele benzi colorate de pe ambalajul painii sunt doar un detaliu de design, menit sa atraga ...
-
S-a descoperit o problemă gravă pentru întreaga omenire: Cea mai importantă resursă a plantei este contaminată cu metale grele
Între 14% si 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel putin o substanta din categoria metal ...
-
Profeția lui Nostradamus care a fost interzisă de Vatican. Semnele sfârșitului, care cutremură Biserica Catolică
Moartea Papei Francisc, survenita in dimineața zilei de luni, chiar in a doua zi de Paște, continua sa starneasca reacți ...
-
NASA a găsit ceva foarte ciudat pe Marte: cercetătorii nu au nicio idee de unde provine
Roverul Perseverance al NASA a observat recent ceva ciudat in timp ce explora pantele prafuite ale craterului Jezero de ...
-
Ministerul Agriculturii a suspendat tragerile cu rachete antigrindină. Motivul pentru care s-a luat această decizie. Cum vor fi afectate culturile
Ministerul Agriculturii a suspendat tragerile cu rachete antigrindina. Totul vine dupa ce fermierii din județele Prahova ...
-
Testamentul Papei, publicat de Vatican. Suveranul Pontif își dorește funeralii simple, așa cum a și trăit. "Singura inscripție: Franciscus"
Imediat dupa ce a facut publice cauzele morții Papei Francisc - accident vascular cerebral și insuficiența cardiaca irev ...
-
Profeția Sfântului Malachia: Urmează ultimul papă din istorie - Petrus Romanus
"Profetia Papilor" este o lista de 112 fraze in limba latina, descoperita in 1595 si atribuita sfantului Malachia. Confo ...
-
Ultimul apel al Papei Francisc pentru întreaga lume: Înainte să moară, acesta a transmis o scrisoare
În timpul ultimei sale spitalizari, Papa Francisc a transmis o scrisoare catre un director de ziar, in care a facu ...
-
În culisele Vaticanului este agitație maximă după moartea Papei Francisc
Din momentul in care cardinalul camerleng, Kevin Joseph Farrell, a batut de trei ori cu ciocanelul și l-a strigat pe Pap ...
-
Nostradamus a prezis moartea Papei Francisc și cine va fi noul papă: Urmează un război și haos total
Michel de Nostradamus, celebrul astrolog și profet francez, continua sa starneasca controverse prin previziunile sale, c ...
-
Care sunt cardinalii favoriți pentru Scaunul Pontifical după ce Papa Francisc a murit
Papa Francisc a murit la varsta de 88 de ani dupa 12 ani de pontificat. Vestea a fost confirmata de Vatican. Sfantul Par ...
-
Papa Francisc a murit. Va fi convocat Conclavul pentru numirea unui nou Suveran Pontif
Papa Francisc a murit luni dimineața, a anunțat cardinalul Kevin Ferrell, camerlengo al Vaticanului. "La 7:35 in aceasta ...
-
Revoluția tăcută din lumea băncilor și finanțelor: Trump lovește cu tarife, capitalul global contraatacă cu inovație
Pe fondul unui climat economic involburat și al unui val de tarife impuse de administrația Trump, marile fonduri și banc ...
-
Misterul morții fraților Surugiu: În mai putin de 60 de zile, Dan, Romică și Viorel au fost răpuși fulgerător ca de un blestem
Dorohoi. Un oraș obișnuit cu trecerea liniștita a timpului, unde zilele curg destul de monoton. În ultimele doua l ...
-
Un fenomen tot mai ciudat se petrece în școli din Europa: Modelul Andrew Tate transformă băieții încă de la cele mai fragede vârste
Influencerii online, cum ar fi Andrew Tate, alimenteaza o crestere a sexismului in sala de clasa, potrivit unui nou stud ...
-
O comoară ascunsă în pământul unui oraș din România: Străzile sunt pavate cu aur
Romania are povesti care rivalizeaza cu basmele, iar una dintre cele mai fascinante se scrie in tacere, la poalele Munti ...
-
Raport secret al CIA: O navă extraterestră a atacat pe Pământ. Soldații umani, transformați instant în 'stâlpi de calcar'
Potrivit unui document declasificat al CIA, in anul 1989 sau 1990 a avut loc o batalie intre soldații Armatei Roșii a UR ...
-
Pastorală de Paști: ÎPS Teodosie spune că libertatea pe care am primit-o în dar de la Creator o folosim într-un sens negativ
În Pastorala de Sfintele Paști adresata clerului, monahilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului, Î ...
-
La Casa Albă teoria scurgerii virusului Covid tinde să devină oficială în plin război comercial cu China
Casa Alba a prezentat o versiune noua paginii sale web dedicata Covid-19, care promoveaza teoria contestata a unei scurg ...
-
Medicamentul luat de mii de români zilnic, retras urgent din farmacii! Pacienții trebuie să verifice imediat cutia
Un medicament prescris frecvent pacienților cu hipertensiune arteriala a fost retras din farmacii in regim de urgența du ...
-
Un cercetător susține că universul nostru a fost creat de către extratereștri ca un experiment de laborator intergalactic
Astronomul Avi Loeb de la Universitatea Harvard avanseaza o ipoteza care ar putea parea desprinsa dintr-un roman SF. El ...
-
Lacul Morii, lacul morții - o poveste horror de la capăt de Bucuresti
Înconjurat de blocuri parasite, fabrici ruginite și buruieni care cresc printre crapaturile asfaltului, Lacul Mori ...
-
Inteligența artificială a elaborat trei scenarii cutremurătoare in urma cărora ar dispărea specia umană
Potrivit Chatbot-ul Google Bard, care a analizat un volum urias de date, traiectoria pe care ne aflam ar putea duce la d ...
-
Dreapta MAGA americană: Cum a devenit o armă ideologică a conservatorilor un simbol al "marxismului cultural" demonizat de republicani
Într-un peisaj politic tot mai fragmentat și ideologizat, numele lui Antonio Gramsci - marxist italian, intemnițat ...
-
Cu ocazia Sfintelor Paști, Jessie Baneș lansează o nouă piesă, încărcată de multă credință: „Răstignirea lui Iisus", versuri Pr. Emil Nedelea Cărămizaru
În pragul Sfintelor Paști, chiar in Vinerea Mare, artista Jessie Baneș a lansat o noua piesa, cu un mesaj evlavios ...
-
Ar putea fi sfârșitul Google: compania găsită vinovată de monopol ilegal în online. Chrome ar putea fi istorie!
Un tribunal federal din SUA a decis joi ca Google a dominat in mod ilegal doua piețe esențiale din industria publicitați ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu