Specialiștii au făcut un anunț așteptat de milioane de oameni: "Începem, în sfârșit, să înțelegem migrenele și cum să le tratăm"
Postat la: 15.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

După 40 de ani de cercetare, oamenii de știință au descoperit ce se întâmplă în creier în timpul migrenei și au dezvoltat noi medicamente promițătoare pentru a combate această afecțiune. Iată ce știm acum și ce rămâne încă fără răspuns.
"Aveam 15 ani și eram la jumătatea unei mese în familie când am primit o lovitură la cap, venită de nicăieri. M-am simțit ca și cum cineva m-ar fi lovit cu un ciocan în partea laterală a craniului, durerea bruscă făcându-mă să scap furculița. Apoi a venit o a doua lovitură. Și o a treia. Îmi amintesc că am implorat-o pe sora mea să înceteze să se mai plângă, înainte de a fugi să mă ascund sub plapumă până când durerea a dispărut. Aveam prima mea migrenă.
Douăzeci de ani mai târziu, tehnica mea de a face față migrenei a rămas în mare parte neschimbată, cu excepția faptului că acum este vorba de copilul meu cel mic, ale cărui văicăreli devin insuportabile. Tratamentele pentru migrene nu prea funcționează pentru mine. Nu funcționează cu adevărat pentru o mulțime de oameni.
În ciuda faptului că migrena se numără printre cele mai frecvente afecțiuni neurologice, afectând aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume, știm incredibil de puține lucruri despre ce le provoacă, cum să le evităm și cum să le tratăm cel mai bine.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că migrenele sunt atât de complexe. Acestea au un impact diferit asupra oamenilor, pot fi imprevizibile și afectează mult mai multe femei decât bărbați. Cercetarea în domeniul migrenelor a fost respinsă, batjocorită și subfinanțată. Dar o mână de oameni de știință dedicați au petrecut decenii încercând să facă progrese. Pentru prima dată, aceștia au descoperit un mecanism din creier care stă la baza migrenelor și, cu ajutorul acestor cunoștințe, au dezvoltat tratamente nu numai pentru a le ameliora atunci când apar, ci și pentru a le împiedica să apară. În sfârșit, știința migrenelor își trăiește momentul.
Pentru cei suficient de norocoși care nu sunt familiarizați cu migrenele, acestea pot părea neverosimile. Cineva poate fi bine un minut, apoi, brusc, poate fi incapabil să vorbească sau să vadă. Simptomele sunt variate și pot dura de la câteva ore până la câteva zile. "Vorbim despre migrenă în mod colectiv, dar, de fapt, migrena se manifestă sub o mulțime de forme diferite", spune Debbie Hay de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă. În timp ce mulți oameni se confruntă cu dureri de cap - adesea severe - o migrenă este mult mai mult decât atât și poate implica și alte simptome. "Faimoasa zicală spune că migrena este doar o durere de cap, ceea ce este puțin enervant, deoarece nu este doar o durere de cap - este o tulburare a creierului", spune Parisa Gazerani de la Universitatea Aalborg din Danemarca. "Durerea de cap este doar una dintre caracteristicile migrenei".
"Atacurile de migrenă" pot începe cu ceea ce se numește faza premonitorie sau prodromul, care poate implica o serie de simptome, cum ar fi modificări ale dispoziției, rigiditate a gâtului și bâlbâieli. Prodromul meu este marcat de un sentiment vag că ceva rău se va întâmpla.
Prodromul este urmat, de obicei, de atacul de migrenă propriu-zis, care este adesea asociat cu durere. Durerea poate fi debilitantă și poate fi precedată de o aură. Simptomele aurei - tulburări senzoriale care pot afecta vederea, vorbirea sau mișcarea unei persoane - pot varia de la ușoare la insuportabile. Acestea pot apărea independent de orice durere de cap. Cu toate acestea, durerea de cap tinde să fie cel mai debilitant simptom, care durează minute, ore sau zile, în funcție de atac și de eficiența tratamentului.
În cele din urmă, există "mahmureala" migrenei, sau postdromul, în care unele persoane pot continua să se simtă obosite sau indispuse timp de câteva zile.
Migrena este a treia cea mai răspândită afecțiune din lume și a treia cea mai mare cauză de invaliditate. Costul anual indirect al migrenei, datorat absențelor de la locul de muncă și reducerii productivității, se estimează că se ridică la aproximativ 19,3 miliarde de dolari numai în Statele Unite - și asta fără a include costul substanțial al tratamentului.
În ciuda acestui fapt, cercetarea în domeniul cefaleei a primit mai puțin de 0,05% din bugetul Institutului Național de Sănătate al SUA în 2007. Finanțarea pentru cercetarea altor afecțiuni cronice comune, cum ar fi astmul și diabetul, a primit, în medie, 153,90 de dolari pentru fiecare persoană care suferă de acestea. Pe de altă parte, cifra pentru migrenă a fost de doar 36 de cenți. Persoanele cu migrenă pot fi dezamăgite și la nivel clinic. Pentru început, doar aproximativ 40 la sută dintre acestea primesc un diagnostic. În Marea Britanie, un sfert dintre cei care au primit un diagnostic spun că au avut atacuri de peste doi ani înainte, potrivit unui sondaj recent realizat de organizația caritabilă Migraine Trust. Cei mai mulți dintre cei care au răspuns nu au fost niciodată trimiși la un specialist în cefalee, iar mulți s-au luptat să obțină o rețetă pentru tratamentele împotriva migrenei.
La o conferință științifică, am auzit odată un specialist în durere care a respins durerea la cei care suferă de migrene ca fiind "psihologică". "Nu cred că aceasta este o experiență singulară", spune Hay. "Neurologii cu care vorbesc în departamentul meu se luptă tot timpul cu acest lucru".
O parte din această prejudecată poate fi atribuită faptului că durerea este o experiență atât de subiectivă și atât de greu de deslușit, precum și faptului că migrena provoacă simptome atât de variate. În plus, migrena a fost ironizată ca o afecțiune a femeilor isterice, spune Peter Goadsby de la King's College din Londra. "Prevalența maximă este la vârsta de 40 de ani, trei femei o experimentează la fiecare bărbat și se manifestă în jurul menstruației", spune Goadsby. "Este o prejudecată născută în raiul prejudecăților".
În cele din urmă, migrena nu are ca rezultat afectarea gravă a creierului, care este observată în afecțiuni degenerative precum Alzheimer și Parkinson, precum și în accidentele vasculare cerebrale, toate acestea afectând, de asemenea, speranța de viață, astfel încât, în mod normal, atrag mai multe fonduri.
Lars Edvinsson, de la Universitatea Lund din Suedia, a experimentat acest lucru pe propria piele. În anii 1980 și 1990, i-a fost aproape imposibil să obțină finanțare pentru cercetările sale în domeniul migrenei. În cele din urmă, a obținut finanțare pentru a studia accidentul vascular cerebral, ceea ce "m-a făcut să continui în domeniul științei", spune el. Cercetarea sa asupra migrenei a devenit un fel de proiect secundar. Dar a perseverat în continuare, iar acest lucru a dat roade. Anul trecut, alături de alți trei cercetători în domeniul migrenei, printre care și Goadsby, a primit Premiul Brain - un premiu prestigios în valoare de 10 milioane de coroane daneze (aproximativ 1,1 milioane de lire sterline), ca recunoaștere a muncii de pionierat în domeniul neuroștiințelor. O descoperire revoluționară care a dus la câștigarea premiului a fost aceea că neuronii, precum și vasele de sânge, joacă un rol vital în migrene.
Ideea că dilatarea vaselor de sânge cauzează migrena s-a bazat inițial pe faptul că persoanele care suferă de migrene se confruntă de obicei cu o durere de cap pulsatilă, spune Gazerani. Această ipoteză a fost susținută de cercetări care au implicat injectarea voluntarilor cu medicamente pentru a le dilata vasele de sânge, ceea ce tinde să provoace dureri de cap și poate declanșa migrene. Succesul medicamentelor triptanice în tratarea migrenei a aruncat și mai multă greutate în spatele acestei idei. Aceste medicamente, introduse în anii 1990, au fost primele concepute special pentru tratarea migrenei - și păreau să funcționeze prin constricția vaselor de sânge.
Dar fisuri în teoria dilatării începuseră să apară cu mult înainte de acest moment, când neuroștiințele au dezvoltat instrumente pentru a măsura mai bine fluxul sanguin în creier. Aceștia au văzut că persoanele care se confruntă cu migrena nu păreau să aibă vasele dilatate, așa cum era de așteptat. Chiar și acolo unde exista dilatare, aceasta nu părea să declanșeze durerea de cap, studiile descoperind că aceasta începea după aceea și dura mai mult decât durerea.
Apoi, în urmă cu 40 de ani, a fost descoperită o substanță chimică numită peptidă legată de gena calcitoninei (CGRP), care părea să influențeze funcția neuronilor din sistemul nervos și din creier și care, de asemenea, putea dilata vasele de sânge. Cam în aceeași perioadă, Michael Moskowitz de la Harvard Medical School, un alt câștigător al premiului Brain Prize 2021, a identificat nervul trigemen - care leagă creierul de față - și vasele de sânge asociate acestuia ca jucând un rol cheie în durerea de migrenă.
În 1988, Edvinsson a făcut echipă cu Goadsby pentru a afla mai multe despre ceea ce ar putea face CGRP. Până la mijlocul anilor 1990, cei doi și colegii lor au descoperit că CGRP era eliberat de nervul trigemen în timpul unui atac de migrenă, identificând pentru prima dată o substanță chimică din creier care ar putea declanșa migrenele. Cel de-al patrulea laureat al premiului 2021, Jes Olesen de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a făcut parte dintr-o echipă care a confirmat acest lucru, demonstrând că administrarea de CGRP persoanelor predispuse la migrene a provocat un atac și că eliberarea naturală de CGRP poate fi prevenită cu sumatriptan, cel mai des prescris medicament triptan. În cele din urmă, grupul descoperise un mecanism al migrenei și o posibilă modalitate de tratare a acesteia, alta decât singurul tip de medicament disponibil.
Descoperirea mecanismului CGRP și dezvoltarea de noi medicamente specifice migrenei au contribuit în mare măsură la evidențierea statutului migrenei ca fiind o afecțiune neurologică reală. "Acum dispunem de mecanisme și de medicamente specifice, iar acest lucru face diferența", spune Edvinsson. "Nu te poți contrazice cu biologia", spune Goadsby.
În ciuda acestor descoperiri, suntem încă departe de a înțelege exact ce anume cauzează un atac în primul rând - cu alte cuvinte, ce aprinde nervul trigemen. Aura pe care mulți oameni o resimt oferă câteva indicii despre partea de durere. Studiile de imagistică cerebrală au arătat că, în timpul unei aure, există un val de schimbări în activitatea cerebrală, pornind de la lobul occipital din partea din spate a capului. Neuronii se activează mai întâi, apoi se dezactivează din nou, iar acest model se răspândește în tot creierul. Acest lucru ajută la explicarea unora dintre simptomele comune ale aurei - se crede că luminile intermitente sunt rezultatul pornirii neuronilor din cortexul vizual, în timp ce petele oarbe sunt susceptibile de a apărea atunci când nervii se dezactivează, spune Goadsby.
De atunci, Terwindt a căutat factori genetici care ar putea explica tipurile mai comune de migrenă. La urma urmei, dacă unul sau ambii părinți ai unei persoane suferă de migrenă, există o șansă de 50 până la 75 la sută ca acea persoană să sufere și ea de atacuri. "Am publicat recent că există mai mult de 123 de locuri în genom care pot fi implicate în migrenă", spune ea. "Este destul de complex".
Pe lângă toate acestea, încă nu am răspuns la poate cea mai mare întrebare: de ce și cum încep migrenele în primul rând.
Persoanele care se confruntă cu migrene au adesea o listă de lucruri care par să le declanșeze și, de obicei, sunt sfătuite să țină un jurnal al migrenelor, astfel încât să poată ține evidența oricăror schimbări în rutina lor, diete sau orice altceva care pare să apară în mod fiabil înainte de o migrenă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
-
Un muncitor din India a dezvăluit pe TikTok veniturile obținute ca livrator în România: Postarea a stârnit un val de reacții online
Utilizatorul YADAV_IN_EUROPE a devenit viral dupa ce acesta a publicat imagini cu presupusul sau caștig lunar ca livrato ...
-
Criza apei potabile e la final. În curând vom putea bea apă din mare! Un aerogel special transformă apa sărată în apă plată folosind doar energia solară
Un nou material revoluționar, creat de cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, ar putea schimba radi ...
-
Bolojan & Co isi ridica poalele peste cap: prima manifestare Pride din Oradea
Sefii tuturor comunitatilor religioase din Oradea (ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, luterana, penti ...
-
Diferențe de preț majore la polițele RCA după eliminarea plafonării. Cât costă acum asigurarea obligatorie
Persoanele care incheie luna aceasta Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) vor plati sume substanțial mai mari dupa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu