Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Postat la: 05.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
David Ben Gurion, președintele Consiliului reprezentativ al Evreilor din Palestina (Knesset), șeful executiv, a proclamat creerea statului Israel pe 14 mai 1948, după votul din 29 noiembrie 1947 la Organizația Națiunilor Unite (O.N.U.) care statua sfârșitul mandatului de protectorat britanic și prevedea creerea unui stat evreiesc pe 53% din teritoriul Palestinei, a unui stat arab pe 43% din teritoriu și o zonă internațională de 2% pentru Ierusalim și Bethleem (corpus separatum). 32 de țări au votat "pentru", 13 "contra" și 10 s-au abținut.
Războiul dintre evrei și arabi a început a doua zi după votul de la O.N.U. și, iată, nu s-a încheiat până astăzi. Și probabil o să mai dureze și o să devină existențial, inclusiv pentru Israel. Deci la 14 mai 1948, ultima zi a mandatului britanic, președintele Agenției evreiești, David Ben Gurion, proclamă independența statului Israel și devine primul Prim Ministru.
"Țările arabe vecine susținute de Liga Arabă i-au declarat Israelului imediat război. Israelul a înfruntat armatele Transiordaniei, Egiptului, Siriei, Irakului și Armatei de eliberare arabe pusă pe picioare de Liga Arabă (Arabia Saudită, Irak, Transiordania, Egipt, Siria, Liban, Yemen) în timpul războiului israelo-arab din 1948-1949" (Wikipedia, 05.10.2024).
În 1897 la Basel, la inițiativa lui Theodor Herzl (1860, Budapesta - 1904, Austria), Organizația sionistă mondială și-a stabilit intenția de a construi o casă pentru poporul evreu în Palestina, teritoriu pe care îl considerau al lor, cu probe "indiscutabile" în Vechiul Testament. Herzl este de asemenea fondatorul în 1899 a Fondului de implementare evreiească, dedicat cumpărării de pamânt în Palestina (parte a Imperiului Otoman), pentru agricultorii evrei.
"Declaratia Balfour" din 1917 este o scrisoare deschisă din 67 de cuvinte, datată 2 noiembrie 1917, este semnată de Arhur Balfour, secretar de stat britanic la Ministerul Afacerilor Externe și este adresată lui Lionel Walter Rothschild, finanțatorul mișcării sioniste. Marea Britanie se declară favorabilă stabilirii unui cămin național pentru poporul evreu ("national home for the Jewish people"). În scrisoare se precizează că acest proiect nu trebuie să dăuneze drepturilor civile și religioase ale comunităților nonevreiești prezente în Palestina (Wikipedia, 05.10.2024).
Multe state arabo-musulmane nu recunosc nici astăzi statalitatea Israelului, numesc Israelul "entitate sionistă", doar Egiptul și Iordania, dintre vecinii săi, au tratate prin care se recunosc reciproc cu Israelul. 32 de tări membre O.N.U. nu recunosc nici astăzi statul Israel. Pe lângă Egipt și Iordania mai recunosc statul Israel Qatarul și Organizația pentru Eliberarea Palestinei.
Israelul a fost mai întâi folosit de Imperiul Britanic pentru a controla lumea arabo-musulmană iar treptat interesul și "protectoratul" asupra statului evreu a fost preluat de S.U.A., în contextul mai larg al preluării Imperiului Britanic de către americani. În timpul președenției Lyndon B. Johnson (președinte 1963-1969), succesorul lui John F. Kennedy, începând cu obținerea de Israel a armei nucleare (asistență franceză) dar mai ales după războiul de 6 zile de Iom Kipur, 1967, Iseraelul a devenit "portavionul" american în Orientul Apropiat.
Războiul de 6 zile a opus Israelul unei alianțe formată din Egipt, Iordania și Siria. Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sirai, Platoul Golan, Cisiordania și și-a mărit suprafața ocupată cu 50%. În 1947, americanii au susținut Israelul la Națiunile Unite și au recunoscut statul Israel imediat după declararea independenței în mai 1948.
Petru Romoșan
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
După demisia lui Marcel Ciolacu, la interimatul șefiei PSD ar putea fi primarul cu cel mai bun scor la locale Ionuț Pucheanu
După ce Marcel Ciolacu si-a anuntat demisia din fruntea PSD - el va ramane in functia de premier pana dupa alegeri, la expirarea termenului si instalarea noului premier - in partid s-a pus problema cine va conduce ca interimar si cand se vor fixa noile alegeri.
-
Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
Dacă initial, George Simion si Diana Sosoaca au respins alegerea in primul tur al lui Călin Georgescu, dupa o noua analiza atat liderul AUR cat si cel al SOS s-au decis sa-l sprijine pe acesta, considerand ca e important ca suveranismul sa ajunga la putere deplina in Romania.
-
Marile acțiuni s-au prăbușit pe Bursa de Valori București după scorul de șoc de la alegeri
Șoc pe bursă după victoria lui Călin Georgescu. Nicio acţiune din cele 20 ale indicelui principal BET nu este pe plus la ora 11:00 în contextul în care investitorii sunt şocaţi de rezultatele turului 1 ale alegerilor preşedinţiale şi vând din acţiuni pentru a se refugia în active sigure sau pentru a reduce posibile alte pierderi.
-
Explicația AUR pentru șocul alegerilor prezidentiale: tehnologie performantă de boți și troli pe TikTok, folosită întâi de Șoșoacă și care a ajuns apoi la Călin Georgescu
Marius Lulea, prim vicepreședinte al AUR și propunerea acestui partid pentru funcția de premier, susține că procentele mari ale lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale se datorează unui algoritm de influențare a votului pe TikTok, folosit înainte de Diana Șoșoacă și care acum a ajuns în mâinile lui Georgescu. Algoritmul este avansat, scrie HotNews.
-
Cum reacționează Elena Lasconi după ce a trecut în turul doi al alegerilor prezidențiale
Elena Lasconi (USR) le-a mulțumit celor care au participat la vot și au ales să voteze cu ea. „Promit că voi da totul pentru a mă ridica la așteptările voastre", a spus Lasconi, după ce a reușit să-l depășească pe Marcel Ciolacu (PSD).
-
Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
Nicolae Mitea (39 de ani) s-a retras din fotbal în urmă cu 10 ani, când viaţa tumultuoasă din afara terenului l-a împiedicat să se mai concentreze asupra activităţii de jucător. Odată cu trecerea anilor, însă, Nicky s-a cuminţit, s-a căsătorit şi are un copil.
-
Panică în fotbal: Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi
Panică în fotbalul românesc după primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă din România, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi.
-
Șoșoacă cere românilor să se revolte: "Trebuie anulate alegerile. Băi, Simioane, ce ai obținut?"
Liderul S.O.S. România, Diana Șoșoacă, a răbufnit și a transmis un mesaj dur, în stilul său caracteristic, după ce Călin Georgescu a intrat detașat, de pe primul loc, în turul doi al alegerilor prezidențiale.
-
Ce avere are Călin Georgescu - "candidatul de pe Tik-tok" de la alegerile prezidențiale
Candidatul de pe Tiktok, așa cum a fost denumit Călin Georgescu, candidatul independent care a luat fața tuturor adversarilor la prezidențiale, are o avere mică în comparație cu sumele care, potrivit unor surse, s-ar fi investit în capmpania pe care acesta a dus-o pe rețelele sociale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 4.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 5.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu