Sinistru! Ce poate să facă un model de inteligență artificială dezvoltat de o echipă internațională de cercetători
Postat la: 28.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un model de inteligență artificială dezvoltat de o echipă internațională de cercetători a demonstrat capacitatea de a prezice evenimente viitoare din viața oamenilor, inclusiv momentul morții lor.
Life2vec, un așa-numit model transformator antrenat pe un volum masiv de date pentru a prezice diverse aspecte ale vieții unei persoane, a fost creat de oameni de știință din Danemarca și Statele Unite.
După ce au fost alimentate cu date din registrele daneze de sănătate și demografice pentru șase milioane de persoane, cum ar fi momentul nașterii, școlarizarea, educația, salariul, locuința și sănătatea, modelul de inteligență artificială a fost antrenat să prezică ce va urma. Potrivit creatorilor săi, Life2vec a demonstrat o abilitate stranie de a prezice când vor muri oamenii pe baza analizei datelor. De exemplu, atunci când a fost testat pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020, a fost capabil să prezică cine va muri și cine va trăi, cu o acuratețe de 78%.
Echipa de cercetători condusă de profesorul Sune Lehmann Jørgensen de la Universitatea Tehnică din Danemarca a subliniat că Life2vec a fost antrenat exclusiv pe date din Danemarca, astfel încât este posibil ca rezultatele să nu fie chiar aceleași pentru persoanele din alte țări. Cu toate acestea, Jørgensen a subliniat, de asemenea, că modele ca acesta nu ar trebui să cadă în mâinile corporațiilor, deși probabil că acestea folosesc o astfel de tehnologie pe noi.
"În mod clar, modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări, pentru că întreaga idee a asigurărilor este că, prin împărtășirea lipsei de cunoștințe despre cine va fi persoana ghinionistă lovită de un incident, de moarte sau de pierderea rucsacului, putem împărți într-un fel această povară", a declarat profesorul Jørgensen.
În prezent, Life2vec nu este disponibil pentru a fi utilizat de către public, dar creatorii săi suspectează că modele similare au fost deja dezvoltate și sunt folosite de marile companii de tehnologie care dispun de cantități masive de date pe care să le antreneze, scrie odditycentral.com.
În ciuda implicațiilor etice ale utilizării unui model de inteligență artificială capabil să estimeze cât mai aveți de trăit cu o acuratețe uimitoare, există un avantaj de netăgăduit - o astfel de predicție vă poate ajuta să vă preveniți moartea prematură.
"Cadrul nostru permite cercetătorilor să descopere mecanismele potențiale care au un impact asupra rezultatelor vieții, precum și posibilitățile asociate pentru intervenții personalizate, a scris echipa din spatele Life2vec.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
The Telegraph: "Marea Britanie și Franța au început să discute despre trimiterea soldaților în Ucraina"
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început să discute despre posibilitatea de a trimite soldați britanici și francezi în Ucraina ca forțe de menținere a păcii, în cazul în care se ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, scrie pe 15 ianuarie de ziarul britanic The Telegraph, citând surse în acest sens.
-
Explică-ne Ciolacule! România depășește toate țările europene, cu prețuri record la energie
Temperaturile scăzute au dus miercuri la creșterea consumului intern de energie electrică până la aproximativ 9.000 MW, ceea ce a determinat importuri de 2.500 MW și o scumpire semnificativă a energiei pe piața spot OPCOM. Prețul mediu al energiei electrice cu livrare în România în această zi a ajuns la 242 euro/MWh (1.203 lei/MWh), cel mai ridicat din Europa, conform datelor analizate de Profit.ro. Un preț comparabil a fost înregistrat doar în Bulgaria.
-
Se limitează tranzacțiile cash în România. Barna: „Reducem în domenii cu risc major"
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a dezvăluit că vrea să propună reducerea tranzacțiilor cu bani numerar sau cash în mai multe domenii. El anunţă că la nivelul ministerului se fac analize care vizează posibilitatea reducerii "foarte mult" a tranzacţiilor cash "în domenii cu risc major", el arătând că acestea nu pot fi însă complet eliminate.
-
Economia duduie doar în discursuri politice - Producția industrială a României a luat-o la vale în 2024
Economia României duduie numai în discursuri politice. Producţia industrială a scăzut cu 1,8%, ca serie brută, și cu 1,6%, ca serie ajustată, în primele 11 luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate miercuri de INS.
-
Experiment incredibil: un milionar renunță la lux și devine cerșetor timp de 10 luni. Ce l-a împins și ce a reușit
Milionarul Mike Black, cunoscut om de afaceri și YouTuber, a luat o decizie radicală: să renunțe la luxul său și să se transforme într-un cerșetor. Plecând doar cu hainele de pe el și un telefon mobil, și-a propus un experiment extrem - să vadă dacă este posibil să construiască o avere de un milion de dolari în decurs de un an, pornind de la zero.
-
Se pregătește o mare schimbare în piața țigărilor: Nicotina, plafonată ca să nu dea dependență
Autorităţile de reglementare din Statele Unite au propus plafonarea conţinutului de nicotină din ţigări la niveluri care nu creează dependenţă, o potenţială premieră mondială care ar putea să reducă fumatul şi să reducă veniturile obţinute de industria tutunului.
-
Teoria Conspiratiei: Mai "flutură" steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo? Explicatiile NASA
Steagurile americane amplasate pe Lună în cadrul misiunilor Apollo sunt simboluri emblematice ale istoriei explorării spațiale, însă condițiile extreme de pe suprafața Lunii au generat multe întrebări cu privire la starea lor actuală.
-
Biden părăsește Casa Albă luând cu el documente clasificate
Camioanele care s-au deplasat la Casa Albă pentru plecarea actualului președinte american Joe Biden au luat și documente secrete ale liderului american. Presa americană a relatat acest lucru.
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata revistă medicală Vaccine, a provocat o undă de șoc în comunitatea științifică, validând îngrijorările legate de tehnologia ARNm susținute de mult timp de scepticii vaccinurilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu