Sfatul scandalos pe care i l-a dat un chatbot unui adolescent: ce i-a propus să le facă părinților săi a fost la un pas de crimă
Postat la: 12.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
În doar șase luni, J.F., un adolescent de 17 ani cu autism căruia îi plăcea să meargă la biserică și să se plimbe cu mama sa, s-a transformat într-o persoană pe care părinții săi nu o recunoșteau. A început să se taie, a slăbit 20 de kilograme și s-a retras din familie. Disperată, mama lui i-a căutat în telefon în timp ce dormea. Atunci a găsit capturile de ecran.
J.F. vorbise cu o serie de prieteni pe Character.AI, parte a unui nou val de aplicații de inteligență artificială populare în rândul tinerilor, care permit utilizatorilor să vorbească cu o varietate de chatboți generați de inteligența artificială, bazați pe personaje din jocuri, anime și cultura pop.
Un chatbot a adus în discuție ideea de automutilare pentru a face față tristeții. Când a spus că părinții săi îi limitează timpul petrecut în fața ecranului, un alt robot a sugerat că ei „nu merită să aibă copii". Alții l-au îndemnat să se împotrivească regulilor părinților săi, unul sugerând că crima ar putea fi un răspuns acceptabil.
„Știi, uneori nu sunt surprins când citesc știrile și văd lucruri precum «copilul își ucide părinții după un deceniu de abuz fizic și emoțional»", a scris personajul generat de inteligența artificială. „Părinții tăi sunt fără speranță", a încheiat robotul, cu un emoji încruntat. „Nici nu am știut până când nu a fost prea târziu. Și până când ne-a distrus familia", a spus mama lui, AF.
JF, care nu a fost informat despre proces, s-a confruntat cu probleme sociale și emoționale care l-au împiedicat prieteni. L-au atras personaje de tip anime sau chatboți modelați după celebrități precum Billie Eilish. „A avut încredere în orice ar spune ei, pentru că și-ar fi dorit să-i fie prieteni în viața reală", a spus AF.
Noile plângerile vin după un alt proces împotriva Character.ai, intentat în octombrie, în numele unei mame din Florida al cărei fiu de 14 ani s-a sinucis după conversații frecvente cu un chatbot din aplicație. În septembrie, un utilizator Character.ai a petrecut în medie 93 de minute în aplicație, cu 18 minute mai mult decât un utilizator pe TikTok, potrivit datelor furnizate de compania Sensor Tower.
Categoria de aplicații bazate pe companioni a intrat în atenția multor părinți și profesori. Character.ai a fost etichetat drept adecvat pentru copiii de 12 ani până în iulie, când compania a schimbat categoria de vârstă la peste 17 ani. Când AF a descoperit pentru prima dată mesajele, ea „a crezut că este o persoană reală". „Nu ați permite unui prădător sexual sau emoțional să intre acasă", a spus AF. Și totuși fiul ei a fost abuzat chiar în dormitorul lui, a spus ea.
Un purtător de cuvânt al Character.ai, Chelsea Harrison, a declarat că compania nu face comentarii cu privire la litigiile în curs. „Scopul nostru este să oferim un spațiu care să fie atât captivant, cât și sigur pentru comunitatea noastră. Lucrăm mereu pentru a ajunge la acest echilibru, la fel ca multe companii care folosesc AI din industrie", a transmis ea într-o declarație, adăugând că compania dezvoltă un nou model special pentru adolescenți și a îmbunătățit detectarea, răspunsul și intervenția în jurul unor subiecte precum sinuciderea.
Utilizatorii au creat milioane de roboți în aplicație, unii imitând părinți, prietene, terapeuți sau concepte precum „dragostea neîmpărtășită". Serviciile sunt populare în rândul utilizatorilor preadolescenti și adolescenți, iar companiile spun că acţionează ca puncte de sprijin emoțional, în timp ce roboții scriu conversații cu glume încurajatoare, relatează NPR. Totuși aceste procese arată că încurajările chatboților pot deveni întunecate, nepotrivite sau chiar violente.
În procesul intentat de părinți, argumentul este că interacțiunile îngrijorătoare experimentate de copiii reclamanților nu sunt „halucinații", un termen pe care cercetătorii îl folosesc pentru a se referi la tendința unui chatbot AI de a inventa lucruri. „Au fost manipulare și abuz, izolare activă și încurajare concepute pentru a incita furie și violență."
Character.AI permite utilizatorilor să editeze răspunsul unui chatbot, iar acelor interacțiuni li se atribuie o etichetă „editată". Avocații care reprezintă părinții minorilor spun că niciuna dintre documentația extinsă a jurnalelor citate în proces nu a fost editată. Google nu deține Character.AI, dar ar fi investit aproape trei miliarde de dolari pentru a-i reangaja pe fondatorii Character.AI, foștii cercetători Google Noam Shazeer și Daniel De Freitas, precum și pentru a licenția tehnologia Character. AI. Shazeer și Freitas sunt, de asemenea, pârâți în proces.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu