Semnal de alarmă pentru omenire: Șapte din cele nouă praguri care permit viața umană pe Pământ au fost deja depășite
Postat la: 03.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În 2009, un grup mare de oameni de știință a identificat nouă limite pe care oamenii nu ar trebui să le depășească dacă vor ca Pământul să rămână ospitalier pentru civilizație.
Acestea includeau, printre altele, disponibilitatea apei dulci, conservarea zonelor naturale, nivelurile de poluare, stratul de ozon și, bineînțeles, schimbările climatice. Acum, un nou raport care tocmai a fost publicat în revista Nature cuantifică - pentru prima dată - pragurile care nu ar trebui depășite pentru fiecare dintre aceste probleme, pentru ca sistemul Pământului să fie sigur și echitabil, nu doar pentru oamenii de astăzi, ci și pentru generațiile viitoare. Cu toate acestea, șapte dintre aceste praguri au fost deja depășite în totalitate sau în mari porțiuni ale planetei. Imaginea apocaliptică este atenuată de faptul că gaura tot mai mare din stratul de ozon troposferic a fost scoasă de pe listă: omenirea a reușit să rezolve problema la timp, notează El Pais.
Raportul din 2009 a identificat limitele necesare pentru ca ecosistemul global să fie durabil și sigur. S-a scris că, în cazul în care aceste limite ar fi depășite cu mult, ar urma o serie de schimbări catastrofale. Dar, de atunci, securității i s-a alăturat o altă idee: că sistemul Pământului nu va fi sigur atâta timp cât nu va fi și echitabil. Cel mai recent raport include această considerație, cuantificând noțiunea de dreptate între oameni, restul ființelor vii, precum și generațiile viitoare.
"Ființele umane fac parte din ecosistemul global. Suntem o mare parte a problemei și trebuie să fim o mare parte a soluției", rezumă Noelia Zafra, coautor al lucrării. "Dar problemele și soluțiile nu afectează pe toată lumea în mod egal... există unele ființe umane care suportă inconvenientele legate de susținerea sistemului terestru, în timp ce altele beneficiază în cea mai mare parte. Se întâmplă, de asemenea, ca unii oameni să creeze probleme pentru mulți", adaugă Zafra. Ea este cercetător la BC3: Centrul basc pentru schimbări climatice.
Acesta este cazul, de exemplu, al emisiilor care provoacă schimbările climatice. Această creștere datează de la începutul Revoluției Industriale: principalii săi protagoniști - Europa și America de Nord - sunt responsabili pentru aceasta. Chiar și acum, când țări emergente precum China încep să își asume o mare parte din responsabilitate, jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră provin de la cei mai bogați 10% din populația globală. "Nu vom putea acționa împreună pentru a face față crizei climatice și a biodiversității dacă nu pornim cu toții de la aceeași situație și dacă există conflicte între noi", adaugă Zafra.
Pentru a limita schimbările climatice, Acordul de la Paris din 2015 a stabilit creșterea acceptabilă a temperaturii medii globale la 1,5 grade. Dar nevoia de dreptate explică de ce autorii raportului recent au redus și mai mult limita încălzirii suplimentare pe care planeta o poate suporta, coborând-o la un grad. Johan Rockström - director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (Germania) - a declarat într-o conferință de presă online că "1,5 grade nu este un obiectiv, nu este un scop - este o limită fizică". Dacă depășim această limită, riscurile sunt foarte mari, dar chiar și înainte de a o depăși, încălzirea globală generează consecințe semnificative. Oamenii de știință estimează că temperatura a crescut deja cu o medie de 1,2 grade. Impactul poate fi resimțit pe cea mai mare parte a planetei, milioane de oameni având de suferit din această cauză
Una dintre contribuțiile acestui raport este că nu se oprește la urgența climatică. Pentru autori, este deja evident că schimbările climatice nu sunt singura amenințare existențială cu care se confruntă civilizația umană. Un alt prag cuantificat este cel care are legătură cu porțiunea de planetă care își mai păstrează starea inițială.
Comisia Pământului - o alianță globală formată din oameni de știință de renume - afirmă că 50% și 60% din suprafața planetei trebuie să fie păstrată liberă de animale, agricultură, minerit sau orice altă intervenție umană. "În prezent, ne aflăm [la un nivel de] între 45% și 50%. Deci, chiar sub limită", notează David Obura, coautor al studiului de la Coastal Oceans Research and Development. Obura subliniază, de asemenea, că zonele despădurite ale planetei pot încă să consolideze rezistența ecosistemului. Milioane de hectare dedicate pășunilor și culturilor - precum și orașelor - pot face parte din soluție, cu condiția ca pentru fiecare kilometru pătrat de ecosistem modificat, minimum 20% să aibă vegetație, chiar dacă aceasta este plantată de oameni.
Un alt prag cuantificat (și deja depășit) se referă la nutrienții suplimentari pe care oamenii îi aduc pe pământ. Oamenii de știință cuantifică în special azotul și fosforul antropogen, care sunt utilizate în principal în agricultură. Un exces al acestor elemente alterează atât substratul, cât și apa, într-un proces cunoscut sub numele de eutrofizare. Limitele care nu au fost încă depășite la nivel global - dar cu siguranță au fost depășite în mari porțiuni ale planetei - au legătură cu utilizarea apei, atât la suprafață, cât și în subteran.
Potrivit raportului, o treime din planetă se confruntă deja cu o extragere excesivă a resurselor de apă de suprafață, a cărei limită a fost stabilită la 20%. În ceea ce privește apele subterane, rata de reaprovizionare nu este respectată pe jumătate din suprafața pământului. Între timp, în ceea ce privește poluarea aerului cauzată de emisia de particule de origine non-naturală - provenite din procese precum arderea motoarelor, încălzire și răcire sau emisii industriale - limita este încă departe de a fi depășită la scară globală. Cu toate acestea, ea a fost deja depășită în diverse regiuni ale planetei, cum ar fi Asia de Sud-Est.
"Apa dulce, aerul, poluanții, cum ar fi azotul și fosforul, integritatea biosferei asigură reziliența și stabilitatea întregului sistem terestru." - Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (Germania)
Raportul recunoaște că omite probleme precum acidificarea oceanelor, acumularea de plastic și microplastice, substanțele chimice persistente sau antibioticele. Autorii susțin că acestea sunt amenințări care nu au fost încă suficient studiate pentru a determina dacă prezintă riscuri existențiale. Mai multe dintre probleme sunt, de asemenea, interconectate, cum ar fi pierderea biodiversității accelerată de excesul de nutrienți. Iar altele - cum ar fi schimbările climatice - exacerbează gravitatea celorlalte.
"Dacă studiem apa dulce, aerul, poluanții - cum ar fi azotul și fosforul - sau integritatea biosferei - atât în ceea ce privește suprafața, cât și biodiversitatea - facem acest lucru pentru că, dacă [acești factori] se adună, ei oferă reziliență, capacitate de tamponare și stabilitate întregului ecosistem global", a declarat Rockström în cadrul conferinței de presă. Depășirea fiecărui prag în aceste domenii reduce "forța planetei de a face față crizei climatice".
"Șapte din cei nouă indicatori pe care i-am evaluat se află în afara spațiului corect și sigur. Putem vedea, de asemenea, că există o fereastră [de oportunitate], ceea ce înseamnă că o transformare care să recupereze respectivul spațiu sigur este încă posibilă. Dar este nevoie de transformări și de acțiuni foarte, foarte rapide. Și nu va fi suficient să decarbonizăm pur și simplu sistemul energetic global."
Cum să facem acest lucru? Zafra, de la BC3, vorbește despre ce presupune această provocare: "Bunăstarea umană nu poate exista fără sistemul Pământului. Reconcilierea bunăstării tuturor oamenilor în mod echitabil în limitele [ecosistemului global] presupune să ne întrebăm ce este cu adevărat bunăstarea: de ce și cât de mult avem nevoie pentru a ne simți bine, cât de mult suntem dispuși să dăunăm altor oameni și ființe vii pentru a ne atinge [obiectivele]... trebuie să desfășurăm procese sociale ample la toate scările care să permită transformări incluzive și juste pentru a aborda criza climatică și a biodiversității."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu