ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Sectiune importanta din Vechiul Testament a fost descoperită la Marea Moartă după 60 de ani de căutări

Postat la: 10.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Arheologii au descoperit un nou fragment din manuscrisele de la Marea Moartă, pentru prima dată după 60 de ani de la ultimele descoperiri. Săpăturile au fost făcute de Autoritatea pentru Antichități din Israel și aceasta consideră că noul sul, scris în greacă, este de fapt o parte lipsă a sulului „Cartea celor 12 profeți minori", descoperit pentru prima dată în 1961. Acesta conține versete din Zaharia 8:16. -17 și Naum 1:5-6.

„Când ne gândim la textul biblic, ne gândim la ceva foarte static. Nu a fost static. Există mici diferențe și unele dintre aceste diferențe sunt importante", a declarat Joe Uziel, șeful unității de Scrolls de la Marea Moartă a autorității pentru antichități, pentru Associated Press.

Potrivit Artnet, există mici diferențe de formulare față de alte manuscrise cunoscute, iar acest fapt ajută la formarea înțelegerii Bibliei ebraice standardizate.

Manuscrisele de la Marea Moartă au fost descoperit prima dată în 1947
În 1947, un păstor beduin a descoperit pentru prima dată un manuscris la Qumran. Imediat au fost găsite și altele, iar descoperirea a fost una dintre cele mai importante ale secolului XX.

Manuscrisele datează din secolul al III-lea î.Hr. până în secolul I d.Hr. și conțin cele mai vechi texte cunoscute ale Bibliei ebraice, dar și alte scrieri apocrife.

Noua descoperire a fost făcută în așa-numita „Peștera Groazei", unde arheologii din anii 1950 au găsit schelete de bărbați, femei și copii uciși în timpul revoltei Bar Kokhba, o rebeliune evreiască împotriva Romei în jurul anilor 132-136, în timpul domniei Împăratului Hadrian.

„Echipa din deșert a dat dovadă de un curaj excepțional, dăruire și devotament față de scop, coborând în rapel în peșteri situate între cer și pământ", a declarat Israel Hasson, directorul Autorității pentru Antichități din Israel, pentru New York Times.

Arheologii au mers apoi și au „săpat și cernut prin [peșteri], îndurând praful gros și sufocant și s-au întors cu daruri de o valoare incomensurabilă pentru omenire".

„Pentru prima dată în 70 de ani, am reușit să-i prevenim pe jefuitori", a declarat Amir Ganor, șeful unității de prevenire a furtului de antichități, pentru AP.

Recent, pe lângă acest manuscris, s-au mai descoperit un schelet parțial mumificat al unui copil de 6.000 de ani, monede evreiești din timpul rebeliunii Bar Kokhba, vârfuri de săgeți antice și un coș vechi de 10.500 de ani, păstrate intacte - capac și toate - de-a lungul mileniilor datorită mediului fierbinte și arid din deșert.

„Scheletul copilului și împachetarea din pânză au fost remarcabil de bine conservate", a declarat istoricul autorității antichităților Ronit Lupu pentru Jerusalem Post.

„Din cauza condițiilor climatice din peșteră, avusese loc un proces de mumificare naturală; pielea, tendoanele și chiar părul s-au păstrat parțial, în ciuda trecerii timpului", a mai spus el.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE