Secretele orașului scufundat după judecata lui Dumnezeu. Găsit după sute de ani impecabil conservat
Postat la: 16.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Port Royal, care a fost unul dintre cele mai bogate porturi din lume, s-a scufundat în mare după "judecata severă a lui Dumnezeu Atotputernic", așa cum au spus conducătorii din acea vreme. Acum, arheologii au descoperit "cel mai păcătos oraș din lume", impecabil conservat, pe fundul Mării Caraibelor, după ce a fost distrus de un cutremur devastator pe 7 iunie 1692.
Viața din secolul al XVII-lea din Port Royal, Jamaica, denumit în mod obișnuit „cel mai păcătos oraș de pe Pământ", evocă imagini cu pirați răpitori, vânători de comori, cuceriri navale, jaf și excesul de mâncare, alcool, jocuri de noroc și femei, potrivit Ancient Origins. Dar extravaganțele celui mai bogat port din Indiile de Vest s-au încheiat rapid exact la 11:43 pe 7 iunie 1692, când Port Royal a fost distrus de un cutremur catastrofal și două treimi din oraș s-au scufundat în mare. Astăzi, Port Royal este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Caraibe și singurul oraș scufundat din emisfera vestică.
Port Royal a fost ocupat pentru prima dată de indienii taino. Deși nu este clar dacă ei s-au stabilit în acea zonă sau nu, se știe că au folosit Port Royal în timpul expedițiilor lor de pescuit. Colonizarea spaniolă a Jamaicăi a adus această zonă sub control spaniol, deși, la fel ca taino înaintea lor, ei nu au avut prea mult folos de la ea. În 1654, o expediție engleză sub conducerea lui Robert Venables și William Penn a fost trimisă de Oliver Cromwell pentru a captura insula actuală Haiti de la spanioli. Învinși de spanioli și temându-se să-și raporteze eșecul lui Cromwell, Venables și Penn au decis să se îndrepte spre sud-vest, spre insula slab apărată Jamaica.
Au reușit să cucerească insula și a fost construit un fort, numit Fort Cromwell, în jurul căruia a luat naștere așezarea Point Cagway. Când Carol al II-lea a fost restaurat pe tronul Angliei, fortul a fost redenumit Fort Charles, iar așezarea a devenit Port Royal. Deoarece zona avea un port mare și bine protejat, împreună cu apă adâncă aproape de țărm, Port Royal a devenit curând un important centru comercial în Caraibe și nu a trecut mult timp până când a fost cel mai aglomerat și mai bogat port din Indiile de Vest.
Datorită poziției sale strategice pe rutele comerciale dintre Lumea Nouă și Spania, Port Royal era un loc extrem de atractiv pentru pirații care căutau să devină corsari legitimi. Unul dintre cei mai mari și de succes corsari de la Port Royal a fost Henry Morgan, care a devenit în cele din urmă locotenent guvernator al Jamaicăi. Zilele de glorie ale Port Royal s-au încheiat în curând când un cutremur masiv și un tsunami au avut loc în 1692. În doar câteva minute, două treimi din oraș (33 de acri) s-au scufundat în mare, 1.600 de oameni au fost uciși și 3.000 au fost grav răniți. Alte 3.000 de oameni au murit în zilele care au urmat cutremurului din cauza rănilor și bolilor.
Imediat după cutremur, era obișnuit să se atribuie distrugerea unei răzbunări divine asupra oamenilor din Port Royal pentru căile lor păcătoase. Membrii Consiliului din Jamaica au declarat: „Suntem prin aceasta un exemplu de judecată severă a lui Dumnezeu Atotputernic". Arheologii care au cercetat orașul scufundat au dezvăluit secretele acestuia. UNESCO a descris totul. „Oale și tigăi din fontă erau încă în vatră cu lemn carbonizat de la foc până la suprafață. Stive de farfurii de cositor au fost găsite când au căzut din spațiul lor de depozitare de sub scări, în ceea ce se presupune că este zona de deservire a unei clădiri. Rămășițele copiilor au fost găsite printre zidurile sparte ale casei lor.
De asemenea, au fost descoperite rămășițele de butoaie care conțineau gunoiul zilei, inclusiv tunsorile bărbii și părului unui bărbat într-o zonă de curte. Multă ceramică au fost găsite intacte sau sparte acolo unde au căzut. Impecabil conservat." Chiar și ora exactă a cutremurului a putut fi determinată în urma descoperirii unui ceas de buzunar în ruine, din momentul dezastrului. Identificarea momentului exact al catastrofei a fost o premieră pentru arheologie.
Semnificația sitului arheologic subacvatic Port Royal constă în faptul că cutremurul a păstrat multe aspecte ale existenței zilnice a locuitorilor din acel moment. UNESCO afirmă că „ansamblul subacvatic de clădiri excavate din orașul scufundat este un exemplu excelent de ansamblu arhitectural reprezentând viața de zi cu zi într-un oraș-port colonial". Astăzi, cele mai multe dintre rămășițele orașului din secolul al XVII-lea se află la 12 metri sub apă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu