Secretele întunecate ale celor mai vechi biserici. De ce sunt împodobite cu sfinți cu ochii scoși
Postat la: 17.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Picturile celor mai vechi biserici din Țara Hațegului au fost vandalizate în secolele trecute. Toți sfinții zugrăviți în Evul Mediu pe zidurile bisericilor au ochii scoși, iar împrejurările în care au avut loc actele de vandalism stârnesc controverse.
Vrăjitoarele, turcii și calvinii din secolele trecute au fost indicați ca autorii celor mai stranii acte de vandalism care au cuprins bisericile medievale din Țara Hațegului, din Hunedoara.
Sfinților pictați pe zidurile bisericilor medievale, unele vechi din secolul al XIII-lea, le-au fost scoși ochii, cu lănci, săbii și alte arme folosite de medievali, își imaginau oamenii locului.Nu se cunoaște exact cine și când a produs aceste distrugeri.
Icoanele vandalizate din bisericile medievale Densuș (video), Strei, Streisângeorgiu, Sântamaria Orlea și Ostrov din Hunedoara au rezistat, în mare parte, trecerii timpului.
Unii istorici susțin că reforma calvină inițiată în secolul al XVI-lea s-ar fi manifestat violent asupra bisericilor medievale românești. Distrugerea icoanelor, prin vandalizarea chipurilor lor, ar fi avut loc în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, în timpul în care unele biserici au fost folosite de calvini.
Soarta lor a fost decisă, potrivit unor autori, și de Dieta de la Sibiu, din 30 noiembrie 1566, care cerea trecerea românilor din Ardeal la confesiunea reformat calvină și înlăturarea „idolatriei".
În Evul Mediu, așezările din Țara Hațegului, locuite în cea mai mare parte de români, erau dominate de cnezi, familiile înstărite care asigurau servicii militare regatului maghiar.
Cu timpul, pentru a-și păstra privilegiile unele au adoptat religia reformată și limba maghiară. În bisericile din satele pe care le patronau au fost aduși să slujească preoți calvini, iar localnicii au fost chemați să îmbrățișeze noul cult.
„Încadrarea în «legea regatului» a celor pășiți pe calea înnobilării a cunoscut aspecte noi spre finele veacului XV și în cel următor, când cei mai mulți au renunțat la limba și credința strămoșească și nu au mai acționat în nici o împrejurare în numele neamului lor, pentru a-și păstra și consolida statutul nobilității. Această trecere treptată de la calitatea de cnezi români la calitatea de nobili s-a produs pe parcursul a peste un secol și jumătate în Țara Hațegului", arătau istoricii Adrian Andrei Rusu și Ioan Aurel Pop, într-un studiu publicat în 1984.
Unele biserici medievale erau folosite în comun de preoți ortodocși sau uniți și calvini, între care adesea apăreau conflicte. Icoanele erau unul dintre motive. În timpul slujbelor ținute de preoții reformați erau întoarse cu fața la perete, iar când aveau loc liturghiile ținute de preoții ortodocși erau așezate la loc, arătau mărturiile vremii.
„Calvinii nu numai conturbau pe români în ținerea serviciului divin, dar le și batjocoreau și profanau sacramentele și sacramentalele lor, ațâțând poporul să treacă la neunire și să scoată pe cei uniți din rândurile lor", scria dr. Jacob Radu, în „Istoria vicariatului greco-catolic al Hațegului" (1913).
Pereții mai multor biserici medievale, care au ajuns calvine, au fost zugrăviți, pentru a ascunde picturile bizantine care împodobeau lăcașurile. Cu timpul, stratul de var a fost înlăturat, iar icoanele viu colorate au putut fi din nou admirate.
În cazul bisericii medievale din Sântamaria Orlea, devenită reformată, la începutul secolului trecut, preoții încă se opuneau înlăturării zugrăvelii de pe picturi, cerută de Comisia arheologică „ca să nu îndemne poporul la idolatrie", arăta dr. Jacob Radu.
În biserica medievală Colț, picturile medievale descoperite după înlăturarea zugrăvelii au fost stricate de turiștii care vizitau lăcașul, abandonat până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Turcii au năvălit în Țara Hațegului în secolele trecute ar fi stricat și ei mai multe biserici. Unii autori îi indicau pe turci ca fiind cei care au profanat icoanele din bisericile medievale. Vrăjitoarele locului au fost și ele găsite responsabile pentru sacrilegii.
„Se spune că icoanele din biserică au fost profanate de turcii care au invadat aceste locuri în trecut, dar mai este credinţa populară că ochii sfinţilor au fost scoşi de vrăjitoare, care credeau astfel că luându-le ochii, iau puterea", relata Petre, localnicul care avea în grijă vechea biserică din satul Strei, căzută și ea, în trecut, victimă actelor de vandalism.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, oaspeții bisericii medievale Colț, atunci părăsită, aflau același lucru despre sfinții cu ochii scoși, zugrăviți în biserică.
La fel ca biserica din Sântamaria Orlea (video), și biserica medievală Colț fusese patronată de familia Kendeffy, care trecuse la calvinism. Localnicii credeau însă că vrăjitoarele ar fi scos ochii sfinților.
„Coborând din Cetatea Colț şi trecând peste Râuşor, vedem Mănăstirea călugărilor. O biserică veche după stil bizantin, având turnul acoperit cu piatră și fruntarul dărâmat. Se văd şi acum picturile sfinţilor după ritul grecesc. Pentru una am deplâns pe acei sfinţi, adecă fiindcă sunt toţi orbi, nu de la natură, ci cu ochii scoşi. Ca să-mi satisfac curiozitatea, îndată după întoarcere am întrebat pe o babă, cine ar fi putut scoate ochii sfinţilor? - Ei, domnişorule - îmi răspunde într-un târziu - ochii sfinţilor sunt foarte buni la vrăjit. - Apoi ce poţi ajunge cu ochii de la sfinţi la vrăjit? - întrebai eu. - Dumneata, domnişorule, nu-mi vei crede, căci eşti învăţat, apoi cei mai învăţaţi nu vreau se creadă, dar ochii de la sfinţi sunt buni la vrăjiturile, care se fac pentru muierile necredincioase bărbaţilor lor. Atâta folosesc, că fac ca bărbaţii să nu vadă ceea ce fac muierile lor", informa ziarul Tribuna, în 1886.
Biserica medievală Strei (video) de pe Valea Streiului, datează din secolul al XIII-lea, potrivit unor istorici, şi este unul dintre cele mai vechi lăcaşe de cult creştine din România. Biserica impresionează prin vechimea sa, dar mai ales prin picturile sale murale Ele datează din secolul al XIV-lea şi sunt realizate de meşteri străini.
Biserica din Densuş a fost ridicată pe ruinele unui templu închinat zeului Marte, în altarul căruia romanii aduşi în Dacia obişnuiau să facă sacrificii, informau istoricii. În zidurile bisericii au ajuns blocurile de calcar şi monumentele funerare din fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Pe pereţii vechi străjuiesc picturi bizantine vandalizate în trecut de cei care le-au scos ochii sfinţilor pictaţi. A fost atestată, potrivit documentelor istorice, din secolul al XIV-lea, însă numeroşi istorici au susţinut că este mult mai veche.
Biserica din satul Streisângeorgiu (video) se numără printre cele mai preţioase monumente de arhitectură medievală transilvană. Săpăturile arheologice au relevat vechimea neaşteptat de mare a bisericii, din anii 1313-1314, conform inscriptiei slavo-române din biserică.
Pictura murală interioară se păstrează din trei etape succesive, cea iniţială din 1313-1314, refăcută în 1409 şi 1743. La exterior, pe zid, dar şi în interiorul bisericii se observă lespezi romane preluate de la o villa rustica din apropiere.
Biserica din Sântamaria Orlea a fost construită în stil romanic târziu, între anii 1270 şi 1280, potrivit unor istorici, iar în imediata ei vecinătate ar fi fost o abație benedictine. Călugării ar fi închinat biserica Sfintei Maria, iar pentru că așezământul se află în apropierea dealului Orlea, satul Sântamaria Orlea a primit numele bisericii și a dealului din vecinătate. Picturile ei murale, realizate în stil bizantin, datează de la începutul anilor 1300 şi sunt și ele cele mai vechi din ţară, potrivit specialiştilor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Inteligența artificială de la Google îngrijorează utilizatorii. AI-ul accesează WhatsApp și apelurile fără permisiune clară. Cum poți opri asta
O actualizare recenta a aplicației Gemini de la Google a starnit valuri de nemulțumire printre utilizatorii Android, dup ...
-
Adevaratul motiv pentru care Bitcoin a atins un nivel record după o crestere spectaculoasa
Bitcoin s-a tranzactionat marti in jurul valorii de 116.000 de dolari, dupa ce a revenit usor de la un maxim istoric ce ...
-
"Putrezirea creierului"- Fenomenul care afectează mintea și blochează gândirea dependentilor de filmulete pe Tik-tok si alte retele sociale
„Brainrot" sau „putrezirea creierului" nu mai este doar un termen de gluma pe internet. A devenit un fenomen ...
-
Haiducii energiei: Românii fură curent și gaze ca la concurs. Cifrele alarmante au fost făcute publice
Peste 660 de cazuri de potential consum fraudulos de energie au fost identificate in primele sase luni ale acestui an in ...
-
Sfaturi utile despre cum să ne pregătim pentru explozia prețurilor din august: primele produse care vor suferi majorări puternice
Creșterea TVA-ului incepand cu 1 august, impreuna cu acciza marita la carburanți, cu eliminarea plafonarii la RCA și fac ...
-
Microsoft pregătește Quick Machine Recovery: Windows 11 se va repara singur, fără stick-uri sau instalări complicate
În curand, nu va mai fi nevoie de stick-uri USB, CD-uri sau proceduri tehnice greoaie atunci cand sistemul de oper ...
-
Românii vor avea tarife dinamice la energie. Orele în care curentul va fi chiar și de 3 ori mai ieftin. Care este riscul
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a afirmat ca furnizorii vor veni in perioada urmatoare cu astfel de tarife, in așa fel ...
-
Gata cu încălzirea globală: NASA a luat o decizie extrem de controversată care a stîrnit un mare scandal la Washington
Agentia spatiala americana NASA a renuntat la planul de a publica pe site-ul sau raportul privind clima la nivel nationa ...
-
Pentagonul bagă 200 de milioane de dolari pentru a folosi chatbot-ul nazist al lui Elon Musk
Pentagonul a anunțat semnarea unui contract de 200 de milioane de dolari pentru utilizarea chatbotului de inteligenta ar ...
-
Idiotul lui Selly care a înjurat România și i-a facut proști pe români la "Beach, Please" are 6 clase. Este fiul infractorului Vali Nebunu
Albert NBN, trapperul care a injurat Romania la "Beach, Please" a abandonat școala in clasa a șaptea și este fiul unui i ...
-
Scandal cât casa la plecarea lui Alfred Stern: "Nu ați înțeles că OMV Petrom și România nu sunt moșia dvs!"
Fostul ministru al energiei și membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, Razvan Nicolescu, ii cere șefului OMV, ...
-
România cumpără sistemul israelian Iron Dome care s-a dovedit a fi depășit de rachetele hipersonice iraniene. Rușii dețin misile mult mai performante
Romania va achiziționa sistemul de aparare aeriana Iron Dome, creat și utilizat de Israel, devenind astfel prima țara eu ...
-
Seling Europe by the pound. Cel mai mare bancher din lume prezice declinul economic al bătrânului continent până la o valoare de nimic
Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a transmis un mesaj transant in cadrul unei interventii la Departamen ...
-
Inteligența artificială care iti controlează mintea: se schimbă tot ce știam despre cum gândim
Inteligenta artificiala (AI) are un impact din ce in ce mai important asupra medicinei si cercetarii, iar o noua descope ...
-
Profeția lui Nicolae Iorga pentru vremurile de azi cuprinsă în Scrisoarea Testament pentru viitoarele generații
Nicolae Iorga a lasat o Scrisoare Testament pentru viitoarele generații in care face o profetie pentru vremurile de azi: ...
-
Genocidarii lovesc din nou: Copii uciși de o rachetă israeliană în timp ce așteptau să ia apă
O racheta lansata de armata israeliana a lovit duminica un punct de distribuție a apei din tabara de refugiați Nuseirat, ...
-
Hackerii pot prelua controlul prin căștile cu Bluetooth: Alte dispozitive expuse la riscuri. Ce recomandă experții în securitate
Potrivit cercetatorilor, pe parcursul unei investigatii au fost descoperit vulnerabilitati in 29 de dispozitive Bluetoot ...
-
Nici Pământul nu ne mai suportă: Pericol din cauza propriei viteze în creștere - uragane uriașe, inundații catastrofale și colapsul sateliților
Nici Pamantul nu ne mai suporta: Pericol din cauza propriei viteze - Uragane uriașe, inundații catastrofale și colapsul ...
-
A apărut SARS-Cov 3: O nouă variantă a virusului respirator a apărut, cu simptome diferite fața de Covid 2.0
O noua varianta de SARS (Severe acute respiratory syndrome) a aparut, cu simptome diferite, devenind rapid tulpina domin ...
-
Profesorul Mircea Coșea critică aspru Legea Austerității: E total antinațională și va distruge economia definitiv!
Economistul Mircea Coșea a criticat aspru masurile de austeritate din primul pachet adoptat de Guvern. Profesorul univer ...
-
Evadare cum nu vezi nici în filme: un deținut de 20 de ani a reușit să părăsească celula printr-o metodă greu de imaginat
Un detinut de 20 de ani a evadat vineri din inchisoare ascunzandu-se intr-o geanta a colegului sau de celula care, la fi ...
-
Vezi dacă mai AI un viitor! Singurele trei meserii care vor supraviețui revoluției Inteligentei Artificiale. Majoritatea joburilor vor fi eliminate
Un expert in inteligența artificiala afirma ca intre 2025 și 2045, majoritatea locurilor de munca vor disparea, lasand m ...
-
Boala Legionarului - molima care poate ucide rapid este în creștere constantă în România. S-a declanșat alerta sanitară
Legioneloza, o boala puțin cunoscuta, care se manifesta adesea printr-o forma severa de pneumonie ce ucide tacut, este i ...
-
Când blestemul faraonului nu mai ucide ci devine leac: Ciuperca din mormântul lui Tutankamon e folosită în lupta cu cancerul
O echipa de cercetatori americani a descoperit ca o ciuperca prezenta in mormantul faraonului Tutankamon - considerata m ...
-
Bucureștiul mai face un pas spre "orașul de 15 minute": Planul Primăriei Capitalei pentru reducerea emisiilor și interzicerea circulației mașinilor în anumite zone
Primaria Municipiului București (PMB) a lansat in dezbatere publica un proiect ambițios ce vizeaza reducerea poluarii in ...
-
Procesul "Brigitte e bărbat": Curtea de Apel anulează condamnările pentru calomnie ale două femei care au dezvăluit că prima doamnă a Franței e de fapt fratele ei
Joi, 10 iulie, Curtea de apel franceza a anulat condamnarile impotriva a doua femei acuzate de calomnie impotriva primei ...
-
Tombole în obiecte și bani în numerar pentru românii care îi "toarnă" pe cei care fac evaziune fiscală
Guvernul Romaniei ia in considerare implementarea unui sistem de recompense financiare pentru cetațenii care solicita și ...
-
Adio, vacanțe! Trafic aerian paralizat peste Europa in vara lui 2025. Sistemul de control al rutelor avioanelor poate sa cadă in orice moment
Uniunea Europeana avertizeaza ca vara 2025 ar putea marca un nou record negativ privind intarzierile in traficul aerian ...
-
Triunghi amoros mortal: Mihai e acuzat că și-a înjunghiat rivalul în inimă; și-a uitat ochelarii la locul faptei
Mihai L., un barbat de 60 de ani din Germania, originar din Romania, proprietarul unui chioșc de tip Loto din orașul Reg ...
-
Donald Trump s-a decis să vină la București
Trump Organization, conglomeratul imobiliar controlat de familia fostului președinte american Donald Trump, va fi prezen ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu