ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Se termină vrăjeala de alegeri: Românii vor plăti impozite pe venit și TVA mai mari anul viitor. Majorările continuă și în 2026 pentru taxele locale

Postat la: 23.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deficitul bugetar al României se distinge în Uniunea Europeană, iar experții sugerează că urmează obligatoriu o creștere a taxelor și impozitelor. Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY, a declarat: "Este clar că trebuiesc crescute taxele și impozitele. Alte state au început să o facă deja."

Printre măsurile anticipate se numără majorarea TVA și a impozitului pe venit la 16%, precum și a dividendelor. Milcev a explicat că, deși aceste majorări nu vor avea loc neapărat din 2025, este esențial să se ia în considerare aceste ajustări pentru a asigura stabilitatea financiară a țării, arată Economica.net.

Analizând tendințele din alte state membre ale UE, Milcev a menționat că Franța și Slovacia au deja planuri de majorare a impozitelor, iar Polonia se așteaptă la creșteri în contextul cheltuielilor de apărare care vor atinge 5% din PIB. "Media TVA în UE este de 20%-21%, ceea ce poate face posibilă o majorare a TVA și la noi cu 1%-2%," a subliniat el, adăugând că "este cea mai eficientă metodă de a crește veniturile bugetare."

Pe de altă parte, un draft de la Monitorul Oficial indică faptul că majorarea impozitelor locale, planificată inițial pentru 1 ianuarie 2025, a fost amânată pentru 1 ianuarie 2026. Milcev a subliniat că "reforma taxelor locale este absolut necesară," având în vedere că România colectează doar 0,4%-0,5% din PIB prin taxe locale, comparativ cu media UE de 1,3%.

Consultantul fiscal avertizează că, deși impozitul progresiv este discutat intens, implementarea acestuia ar putea fi neproductivă pentru România în prezent. "Poate în doi trei ani," a spus Milcev, sugerând că, pentru 2025, se preconizează majorarea impozitului pe salarii și reforma sistemului fiscal. "Dacă ajungem la peste 30% grad de colectare a veniturilor, avem șanse să aducem deficitul bugetar sub 3% din PIB," a concluzionat Milcev, lăsând deschisă posibilitatea unui impozit progresiv în perioada 2025-2026.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE