Se epuizeză resursele PSD?
Postat la: 24.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

PSD nu este un partid oarecare. El s-a născut din cenușa Partidului Comunist. A partidului-stat. Iar din decembrie 1989 până în prezent, a trecut prin transformări și ajustări succesive. A rămas cel mai mare partid din România. Și este cel mai mare partid socialist din Europa. Sunt semne însă că i-a sunat ceasul. Semne pe care trebuie să le luăm în serios. Fie și numai dintr-o singură perspectivă. Cea a interesului național.
În acest moment, în România, din perspectiva raportului dintre suveranitatea națională și interesele parteneriatelor din care facem parte, UE și NATO, PSD este singura formațiune politică în al cărui program, urmat cu o oarecare consecvență, este înscris discret, dar urmărit consecvent, un principiu extrem de important. Și anume că în interesul național este să încercăm continuu să echilibrăm loialitatea statului român față de Uniunea Europenă și NATO în raport cu loialitatea față de proprii cetățeni și interesele acestora pe termen lung. Cele două loialități nu se suprapun decât parțial și, ca atare, nu trebuie confundate. E rațional să ne gândim că trebuie să cedăm atâta suveranitate și doar atâta cât este necesar pentru buna funcționare a sistemelor UE și NATO, din care facem parte. În rest, suveranitatea, adică libertatea de mișcare, aparține poporului suveran și nu poate fi diminuată sau reorientată din afară în funcție de interesele altor state, care invocă în mod incorect interesele comunitare. Dacă nu se întâmplă așa, statutul României în UE și NATO este de tip colonial. Ei bine, în prezent singurul partid mare - ALDE nu este un partid mare - din România care proclamă și încearcă să respecte acest principiu este PSD. Fie că ne place, fie că nu ne place. Fie că le place unora dintre partenerii euroatlantici, fie că nu le place. Ei bine, în acest punct este obligatoriu, pentru a înțelege cum stau lucrurile, să discutăm despre resurse.
Resursele unui partid politic, oricare ar fi el sunt de două feluri. Resurse interne și resurse externe. Resursele interne înseamnă potențialul pe care partidul îl are în plan uman și în plan logistic, în raport cu alte partide politice. Din această perspectivă, PSD are încă o poziție de invidiat. Dispune de cei mai mulți activiști, plasați pretutindeni în teritoriu. Peste 400.000. Acoperă, electoral vorbind, toate categoriile de vârstă și socio-profesionale. Își distribuie forța relativ unitar în teritoriu, cu precizarea că în centrul și vestul țării se află într-o concurență mai accentuată cu partidele competitoare. Dispune de cea mai mare organizație de tineret din România, care se transformă într-o excepțională pepinieră de cadre. Sub aspect logistic, are cei mai mulți primari, consilieri și parlamentari. Cam cu o treime mai mulți decât următorul partid plasat în această competiție, care este PNL.
O altă resursă internă este capacitatea de a încheia și menține alianțe cu alte forțe politice, dar și cu zone extinse ale societății civile. Din această perspectivă, apare primul semn de întrebare și primul semnal de alarmă pentru PSD. În prezent, cu excepția ALDE, un partid cu o reprezentare în Parlament de doar 6-7% și cu o reprezentare în teritoriu încă și mai slabă - PSD nu are un partener polutic cu care să se alieze într-un viitor cât de cât predictibil. În timp ce următoarele două partide mari, PNL și USR au această posibilitate, cel puțin teoretic. Câ privește organizațiile societății civile, politica PSD a fost total greșită, pentru că, la guvernare fiind, a permis ani de-a rândul formarea din exterior a unor structuri ale societății civile a căror finanțare și direcționare a scăpat și scapă oricărui control. Iar majoritatea acestor ONG-uri acționează conștient sau inconștient în direcția diminuării suveranității naționale. Deci ele se opun liniei politice promovate de PSD.
Un partid politic dispune de asemenea de resurse externe. Aceste resurse înseamnă forța atribuită unei formațiuni politice prin intermediul parteneriatelor externe, din care face parte. PSD, ani de-a rândul a făcut parte din Internaționala Socialistă. O grupare puternică la nivel european, aflată în dispută cu cealaltă mare familie, cea a popularilor. Treptat, dar sigur, partide mai mici din statele europene și-au coagulat mișcări care au devenit din ce în ce mai relevante, astfel încât în prezent, după ultimele alegeri europarlamentare, o construcție gândită de președintele Franței Emmanuel Macron, Renew Europe, a devenit cea de-a treia forță din Europa, care poate face efectiv diferența în funcție de modul în care se aliază, dintre polpulari și socialiști, care continuă să rămână forțele politice dominante. Ei bine, PSD, realist vorbind, nu mai face parte din niciuna dintre aceste familii. Întrucât s-a autosuspendat din Internaționala Socialistă de teamă de a nu fi exclus pentru pretinse încălcări ale statului de drept. Situația în care a ajuns PSD din această perspectivă este extrem de gravă și greu de reparat. Această importantă resursă externă, marea familie a socialiștilor europeni, este pentru moment epuizată.
Tot în Uniunea Europeană mai funcționează un mecanism suficient de relevant în momente cheie, în măsura în care statele care fac parte din el sunt solidare. Este vorba de o organizație semi-formalizată a așa-numitelor state de la Vișegrad. Sunt statele care, solidare fiind între ele, au reușit să se grupeze și să intre în primul val atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. Două dintre cele patru state dispun împreună și de o forță economică și politică suficent de relevantă pentru a reuși să impună anumite opțiuni la nivelul Uniunii Europene. Este vorba de Polonia și Ungaria. Zilele trecute, opinia publică cât de cât atentă a putut să vadă ce înseamnă aceste state de la Vișegrad. Ele au făcut imposibilă, desigur în parteneriat cu construcția lui Macron, impunerea candidaților propuși de populari și de socialiști la vârful Uniunii Europene. Viktor Orban a precizat clar și răspicat că statele de la Vișegrad se vor opune promovării oricărui om politic la nivel european, care s-a pronunțat sau a acționat împotriva intereselor acestor state. Scurt pe doi. Și a avut efect. România a fost deseori invitată să facă parte dintr-un Vișegrad extins la opt state. Ar fi fost, după Polonia, a doua putere europeană ca mărime și influență. Un Vișegrad 8, așa cum a fost preconizat și parțial formalizat, ar fi putut astăzi să promoveze o politică și mai eficientă în interesul acestor națiuni nou venite în Uniunea Europeană. Și care au interese, avantaje dar și vulnerabiltăți specifice. În mod straniu, PSD, care s-a aflat la guvernare, care a fost liber să promoveze ce politică externă a dorit, a ezitat să se solidarizeze cu statele de la Vișegrad. Și în acest fel și-a mai pierdut o resursă.
O altă resursă externă extrem de importantă este parteneriatul strategic așa-zis consolidat cu Statele Unite. În realitate, acest parteneriat se reduce la componenta militară. În materie politică nu există un parteneriat atâta vreme cât dintre Departamentul de Stat, mai ales prin intermediul ambasadorului Statelor Unite la Bucrești, pe adresa Guvernului PSD-ALDE au fost expediate aproape exclusiv numai săgeți otrăvite. Prin mesaje cel mai adesea negative. Nici parteneriatul economic nu funcționează, întrucât Guvernul Românei a fost incapabil să fructifice de pe poziții de la egal la egal mâna întinsă de organizațiile oamenilor de afaceri de peste Ocean. Iar în ceea ce privește parteneriatul militar, nici aici nu am știut să valorificăm oferta pusă pe masă. Am cumpărat cam multe echipamente militare de mâna a doua, nu am făcut uz de prevederile legii offset-ului, așa încât, în ciuda excepționalei poziții geostrategice pe care o are România, vedem cum un alt stat, Polonia ocupă linia întâi a parteneriatelor strategice consolidate cu Statele Unite. De ce o fi cedat Guvernul României presiunilor Germaniei, exercitate prin intermediul lui Klaus Iohannis, rămâne un mister. Nu era deloc în interesul PSD să procedeze astfel. În consecință, și resursa nord-atlantică este parțial epuizată.
În fine, mai există o resursă potențială în parteneriatul special și tradițional pe care îl avem cu statul Israel. Nici acest parteneriat nu a ajuns prea departe, în condițiile în care în mod cu totul și cu totul surprinzător, doamna Viorica Dncilă, în calitate de premier, a afirmat că nu se va lua o decizie legată de mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, decât cu acordul președintelui Klaus Iohannis. Deși Constituția nu prevede acest lucru.
Există și alte resurse externe, dar spațiul rezervat acestei analize nu ne permite decât să facem o succintă enumerare, cu observația că nici aceste resurse nu sunt exploatate: statele din Orientul Mijlociu, Turcia, China, statele africane.
La Neptun, a avut loc o întâlnire extrem de importantă pentru vitorul PSD, într-un moment de criză generat de vacantarea funcției de președinte, dar și de eșecul istoric de la alegerile europarlamentare, care tot eșec rămâne, chiar și în ipoteza în care rezultatul e deteminat de o fraudă. Ați afla ceva cât de cât important despre rezultatele concrete ale acestei întâlniri la vârf? Răspunsul este nagtiv. Și urmează un Congres. Dacă acest Congres nu a schimbat nimic în politica de resurse interne și externe pe termen imediat, pe temen mediu și pe termen lung, ei bine atunci acest partid, cel mai mare din România și încă cel mai mare din familia socialiștilor europeni se va prăbuși și se va zdrobi sub propria greutate.
Din perspectiva interesului național, atâta timp cât doar PSD și ALDE sunt partidele care promovează suveranitatea României la pachet cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ieșirea din prim-planul politicii interne a PSD ar putea reprezenta o pierdere irecuperabilă.
Sorin Rosca Stanescu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu