Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Se deschide Cutia Pandorei: ONU intenționează să folosească Inteligența Artificială pentru a rezolva criza israeliano-palestiniană

Postat la: 06.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Există conflicte atât de complexe, profunde și vechi de secole, încât par insolubile. Aceasta este cu siguranță observația făcută de ONU în fața impasului din conflictul israeliano-palestinian, care de aproape o lună a luat o întorsătură și mai dramatică, cu escaladarea incredibil de violentă dintre Israel și Hamas. scrie Slate.fr.

Confruntate cu această problemă spinoasă, Națiunile Unite caută cu disperare o modalitate de a stabili pacea durabilă în regiune. O soluție care poate fi oferită de inteligența artificială: organizația internațională a cerut, de fapt, în urmă cu ceva timp, dezvoltarea unui program de inteligență artificială capabil să modeleze funcționarea cauzelor care stau la baza conflictului, sperând să o folosească drept suport de ieșire din criză.

Sistemul este dezvoltat de CulturePulse, o platformă de simulare socială care prezice comportamentul uman. Obiectivul său: crearea unei versiuni virtuale a regiunii, prin modelarea sistemelor de credințe ale agenților implicați în domeniu și înțelegerea motivațiilor acestora. Această sarcină, care nu este foarte evidentă, presupune atât alimentarea programului AI cu date (cum ar fi articolele de presă), cât și colectarea informațiilor direct pe teren prin schimburi, în special în Cisiordania, pentru a fi cât mai aproape posibil de dinamica psihologică a actorilor în cauză.

În total, modelele CulturePulse pot ține cont de peste 80 de categorii pentru fiecare actor implicat, precum furie, anxietate, personalitate, familie, prieteni, finanțe, rasism și chiar discurs instigator la ură, relatează The Wired . Datele demografice, credințele religioase, valorile morale și mulți alți parametri realiști din punct de vedere psihologic și sociologic sunt, de asemenea, integrate, făcând din această AI o adevărată societate artificială, simulând relațiile dintre indivizii din zonă.

Ideea principală a acestui program este de a identifica factorii care îi motivează pe oameni să lupte și să moară pentru o anumită cauză. Modificând anumiți factori în simulare, cum ar fi prosperitatea economică sau variațiile politice, putem observa schimbările pe care aceasta le-ar implica la indivizi. Un mod de a înțelege și mai ales de a anticipa evenimentele. Evident, această IA singură nu va rezolva acest conflict complex. Este departe de a avea atâta putere, explică fondatorii săi presei americane . Acest program este mai mult un instrument de simulare care ne-ar permite să explorăm și să testăm potențialele soluții care există pentru a găsi o cale de ieșire din criză.

CulturePulse nu este la prima sa încercare. Platforma a lucrat deja la alte crize, precum cea din Irlanda, Sudanul de Sud, Balcani și Lesbos, cu criza refugiaților, cu rezultate foarte încurajatoare. Modelul ar fi prezis evenimentele din aceste regiuni ale lumii cu o precizie de peste 95%.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE