Se construiește Axa strategică - Via Carpathia - pentru transportul cerealelor ucrainene ocolind Marea Neagră
Postat la: 07.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De la invazia rusă în Ucraina, diplomații și analiștii vorbesc despre schimbările geopolitice radicale care vor veni și despre un nou „Război Rece" care ar impune noi realități. Iar o astfel nouă realitate care a transformat deja Grecia într-un hub este inversarea fluxului conductelor de la sud la nord și nu de la nord la sud, cum era până acum.
Pentru autoritățile de la Atena este evident că vor încerca să includă țara într-o serie de proiecte care vor viza perioada de după războiul din Ucraina, având în vedere că Grecia s-a transformat deja într-un hub energetic și urmărește să devină și o rută alternativă pentru transportul cerealelor, relatează To Vima citat de Rador.
După cum a scris deja ziarul „To Vima", Grecia, potrivit unor informații, se află în discuții cu conducerea bulgară și română pentru a construi, cu finanțare europeană, o axă rutieră modernă care să lege Salonicul, prin Bulgaria, cu portul românesc Constanța, oferind acces rutier cerealelor ucrainene și, de asemenea, o soluție rutieră pentru Moldova vecină, care nu are ieșire la mare. Oficial, toate sursele semnalează că discuția în cauză este în prezent într-un stadiu extrem de incipient pentru a vorbi despre o planificare cu calendare clare.
Unul dintre proiecte face trimitere la Via Carpathia care a vizat conectarea pe verticală a Mării Baltice cu Marea Mediterană și a pornit de la un prim acord între Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria în 2006. Odată cu „Declarația de la Lancut" din 2010, România, Bulgaria și Grecia au contrasemnat realizarea proiectului. În ceea ce privește transportul feroviar, se reamintește că în 2017 miniștrii Infrastructurii și Transporturilor din Grecia și Bulgaria au semnat un memorandum pentru dezvoltarea conexiunii feroviare „Salonic - Kavala - Alexandroupoli - Burgas - Varna - Ruse" (Sea2Sea). În 2018, a fost semnată o Declarație comună a prim-miniștrilor Greciei și Bulgariei pentru dezvoltarea conexiunii feroviare în cadrul acestui proiect, iar în perioada 2020-2023 au avut loc contactele tehnice pentru revitalizarea acestui proiect.
Rolul orașului Alexandroupoli
Intențiile Atenei de a revendica un rol au fost confirmate joi, la Toledo, și de ministrul de externe Giorgos Gerapetritis, care a ridicat în fața omologilor săi „posibilitatea ca Grecia să poată oferi o rută alternativă pentru transportul cerealelor, în special prin porturile Alexandroupoli și Salonic din nordul Greciei".
Rolul portului Alexandroupoli, care este deja un hub pentru misiunea de ajutor a aliaților NATO a fost evidențiat și de premierul grec Kyriakos Mitsotakis în cadrul unor declarații cu Volodimir Zelenski, subliniind că portul „prezintă o importanță geopolitică deosebită pentru Ucraina și, în general, pentru tot flancul de est al NATO". „De acolo începe un nou coridor energetic care leagă Nordul cu Sudul, Sudul cu Nordul. Pentru ca în curând Alexandroupoli să fie o nouă poartă de intrare pentru gazele naturale", a mai spus Mitsotakis. Cu perspectiva de a acoperi, potrivit lui Mitsotakis, nu doar nevoile naționale, ci și pe cele ale „țărilor balcanice, ale țărilor est-europene și, de ce nu, pe cele ale Ucrainei". De menționat că operatorul elen de gaze DEPA a câștigat deja o licitație pentru aprovizionarea cu energie a Moldovei, ceea ce consolidează poziția Greciei de hub energetic. Potrivit unor surse, și portul Kavala ar putea juca un rol în transportul cerealelor.
Important este și proiectul conexiunii feroviare cu linie electrificată dublă „care va permite transportul mai rapid al produselor"
Viceguvernatorul județului Evros și candidat la funcția de primar al orașului Alexandroupoli, Dimitris Petrovits, vorbind pentru To Vima despre o potențială axă terestră de la Alexandroupoli până în România - printr-o rețea rutieră și feroviară - a caracterizat-o drept o alternativă importantă, cu accent pe interconectare. După cum remarcă el, axa rutieră va oferi o nouă perspectivă transporturilor și logisticii prin conectarea portului Alexandroupoli, de exemplu, cu Constanța, subliniind că proiectul de legătură feroviară cu linie electrificată dublă „va oferi posibilitatea unui transport mai rapid de produse prin conectarea Mării Egee și Mediteranei cu Marea Neagră și țările din regiune".
Axa rutieră se poate baza și pe Autostrada Egnatia cu unele îmbunătățiri necesare, potrivit lui Petrovits, care vorbește și despre „conectarea cu Bulgaria, dar și cu România printr-o cale ferată modernă electrificată care va putea deservi trenuri de mare viteză și va putea conecta portul Alexandroupoli și Marea Egee cu Marea Neagră și Dunărea". După cum spune el, sunt proiecte cu privire la care „Ministerul Infrastructurii și Transporturilor își continuă studiile, după cum s-a anunțat", iar Alexandroupoli ar putea deveni - dincolo de rolul său de hub energetic - și un „nod de transport și infrastructură".
Directorul general al Organizației Portului Alexandroupoli, Kostas Chatzikonstantinou, a menționat pentru To Vima discuțiile care au avut loc la nivelul UE, la inițiativa departamentului de transport al DG MOVE, pentru gestionarea în ansamblu a rutelor de solidaritate pentru transportul cerealelor ucrainene.
După cum spune el, ca o ieșire mai scurtă spre Mediterana, Grecia propune „culoarul care pleacă de la granița ucraineano-română și se termină în principal în portul Alexandroupoli și în secundar în portul Salonic", ca o rută mai eficientă din punct de vedere comercial. El notează că, datorită naturii produsului, se preferă transportul feroviar de aceea vorbește și despre „modernizarea rețelei feroviare, Alexandroupoli - frontiera greco-bulgară, Ormenio".
Procesul „privind proiectul de modernizare și dublare a liniei, de la o linie la două electrificate" a început, spune Chatzikonstantinou, subliniind că portul Alexandroupoli dispune de infrastructura de recepție a mărfurilor și de descărcare și depozitare a containerelor.
Atâta timp cât această activitate „capătă trăsături mai de durată în planul general al portului Alexandroupoli, este prevăzută construcția de echipamente mecanice suplimentare, care să facă acest port și mai atractiv", pentru încărcarea navelor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
-
Cât de grav este virusul HMPV, care a ajuns și în România, și cum ne putem feri de el? În prezent nu există vaccinuri pentru el
Virusul hMPV, (Human Metapneumovirus) este un virus ARN. Mai exact, face parte din familia Paramyxoviridae, genul Metapneumovirus, și are un genom format din ARN monocatenar, de tip negativ, diferit de virusul SARS-CoV-2 care produce Covid-19.
-
Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
Preşedintele ales Donald Trump analizează posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională pentru a pune în aplicare politicile sale tarifare, potrivit unor patru surse familiare cu situaţia, citate de CNN.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu