Schimbare majoră pentru mașinile mai vechi de 15 ani: Noile reglementări date de Comisia Europeană pentru eliminarea acestora
Postat la: 27.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La nivel european și național, inițiativele privind eliminarea vehiculelor vechi din circulație continuă să genereze controverse în rândul șoferilor. O știre apărută în primăvara anului trecut a creat panică, susținând că mașinile mai vechi de 15 ani nu vor mai putea fi reparate.
Comisia Europeană a intervenit ulterior și a dezmințit informația, subliniind că proprietarii acestor vehicule au în continuare dreptul de a le repara. Deși regulamentul propus de UE nu interzice repararea mașinilor vechi, acesta introduce cerințe mai stricte pentru vehiculele defecte care nu mai pot fi readuse în stare de funcționare. Acestea trebuie eliminate în mod responsabil, fiind trimise la instalații specializate pentru casare, o procedură deja reglementată în statele membre.
Scopul măsurii este de a combate frauda legată de vânzarea ilegală a vehiculelor uzate și utilizarea pieselor contrafăcute, care pot reprezenta un risc pentru siguranța rutieră. Potrivit estimărilor oficiale, între 3 și 4 milioane de mașini vechi dispar anual din statisticile statelor membre ale Uniunii Europene. Multe dintre acestea sunt exportate ilegal și comercializate ca vehicule rulate, deși nu mai sunt utilizabile.
Această practică permite evitarea obligațiilor legale privind eliminarea corectă a vehiculelor uzate, ceea ce duce la probleme de mediu și siguranță. Într-un comunicat oficial, Comisia Europeană a precizat: "Vă puteți repara întotdeauna mașina, dacă doriți, chiar dacă acest lucru nu este rentabil. Dacă însă dețineți o mașină defectă care nu mai poate fi reparată, regulamentul propus ar specifica faptul că trebuie să o eliminați în mod responsabil, trimițând-o la o instalație de tratare în vederea casării. Acest lucru este similar obligațiilor existente la nivel național."
Una dintre marile probleme ale legislației actuale este lipsa unei definiții precise a unui vehicul „scos din uz", ceea ce permite operatorilor lipsiți de scrupule să ocolească reglementările UE. În multe cazuri, aceste mașini sunt abandonate sau ajung la gropile de gunoi, contribuind la poluarea mediului.
"În fiecare an, între 3 și 4 milioane de mașini vechi dispar din statisticile statelor membre ale UE. Multe sunt exportate ilegal și vândute ca „mașini rulate", deși de fapt nu mai sunt utilizabile, pentru a ocoli legislația UE în domeniul deșeurilor care obligă întreprinderile să elimine în mod corespunzător vehiculele uzate. Astfel de „mașini rulate" false ajung adesea la groapa de gunoi. Potrivit studiului nostru de evaluare a legislației actuale, lipsa de claritate cu privire la ceea ce constituie o mașină „scoasă din uz" este una dintre cele mai mari lacune utilizate de operatorii lipsiți de scrupule pentru a eluda legislația UE", se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.
Deși șoferii pot continua să își repare vehiculele mai vechi de 15 ani, aceștia trebuie să respecte strict legislația în vigoare. Repararea trebuie să fie realizată cu componente omologate și să îndeplinească cerințele de siguranță pentru a proteja atât conducătorii auto, cât și ceilalți participanți la trafic. Aceste aspecte sunt verificate anual prin Inspecția Tehnică Periodică (ITP), care confirmă dacă un vehicul îndeplinește condițiile necesare pentru a circula pe drumurile publice.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Creștere inexplicabilă a afecțiunilor cardiace: oamenii de știință solicită mai multe cercetări asupra efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID
Experții canadieni solicită mai multe cercetări privind afecțiunile cardiace legate de vaccinurile Covid. Aceștia se tem că amploarea problemei rămâne „subdocumentată," deoarece studiile efectuate au fost prea limitate și nu au examinat riscurile acestor afecțiuni la luni sau chiar ani după vaccinare.
-
Un faimos expert în finanțe avertizează după ziua neagră de pe bursa americană: "Haosul de la Nvidia este doar începutul"
Hassim Taleb, autorul cărții „Lebăda Neagră", a avertizat marți, 28 ianuarie, că vânzările masive ale acțiunilor Nvidia Corp din ziua precedentă sunt doar o primă problemă pentru investitorii care au turnat orbește bani în creșterea acțiunilor pe baza agitației legate de inteligența artificială.
-
Administrația Biden a încercat să-l omoare pe Putin - ipoteză incendiară lansată de jurnalistul american Tucker Carlson
Jurnalistul american Tucker Carlson a lansat o ipoteză care face vâlvă pe rețelele de socializare: administrația Biden ar fi încercat să-l asasineze pe preșdintele rus Vladimir Putin. Carlson nu a prezentat dovezi în sprijinul susținerilor sale.
-
Asteroidul care se apropia alarmant de repede de Pământ este de fapt o Tesla lansată în spatiu de Musk în 2018
Un obiect spaţial pe care astronomii l-au identificat inițial ca fiind un asteroid care se apropie alarmant de Pământ s-a dovedit a fi de fapt mașina Tesla pe care Elon Musk a lansat-o în 2018 cu racheta Falcon Heavy.
-
Acţiunile se prăbuşesc pe bursele americane din cauza unei firme de AI din China. Influențe și pe bursa de la Londra
Acțiunile americane sunt așteptate să deschidă ședința de tranzacționare de azi în scădere, după ce un avans surpriză al unei companii chineze de inteligență artificială, DeepSeek, a amenințat aura de invincibilitate din jurul industriei tehnologice americane.
-
Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață"
Laura Vicol a pus capăt zvonurilor despre o presupusă idilă cu Leo de la Strehaia, clarificând că totul a fost „o invenție" și că nu a avut nicio relație romantică cu acesta, nici măcar după gesturi grandioase precum 1.001 trandafiri sau o manea dedicată.
-
„Palatul Împăratului". Klaus Iohannis nu va primi vila de protocol din Bulevardul Aviatorilor în care s-au investit milioane de euro
Președintele Klaus Iohannis nu va locui în vila de protocol dintr-o zonă exclusivistă a Capitalei, clădire în care statul susține că a investit circa trei milioane de euro, după ce acesta își va termina mandatului. În schimb, lui Iohannis îi va fi repartizată o altă locuință de protocol, printre cele vizate numărându-se Vila Lac 2.
-
Se lucrează la vaccinul împotriva obezității: Am putea deveni imuni la zahăr și grăsimi și nu ne-am îngrășa
Cercetători de la o universitate din Statele Unite lucrează la un vaccin împotriva obezității, vaccin care ar putea ajuta oamenii să își mențină greutatea în limite normale, chiar fără a-și impune restricții alimentare.
-
Tehnologia care îți citește gândurile - Cât este mit și cât este realitate?
Ceea ce părea odată de domeniul filmelor SF devine tot mai aproape de realitate. Tehnologia care „citește" gândurile sau interpretează semnalele cerebrale a făcut pași uriași în ultimii ani, datorită progreselor în neuroștiință și inteligență artificială. Însă, cât de mult din această tehnologie este realitate și cât este doar mit?
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 7.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 8.DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
- 9.Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu