Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Scandalul Ozempic: Medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu cel mai recent risc al medicamentelor pentru obezitate

Postat la: 16.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Medicii avertizează că medicamentele populare luate pentru pierderea în greutate, cum ar fi Ozempic și Wegovy, pot include riscul unor complicații care pun în pericol viața sub anestezie.

Pacienții care iau medicamente precum Wegovy sau Ozempic pentru pierderea în greutate se pot confrunta cu complicații care le pun viața în pericol dacă au nevoie de o intervenție chirurgicală sau de alte proceduri care necesită stomacul gol pentru anestezie.

Îndrumările din această vară de a întrerupe medicația pentru o perioadă de până la o săptămână ar putea să nu meargă suficient de departe, au declarat oficialii.

Unii anesteziști din Statele Unite și Canada spun că au văzut un număr tot mai mare de pacienți care iau medicamente pentru slăbit și care au inhalat alimente și lichide în plămâni în timp ce erau sedați, deoarece stomacul lor era încă plin - chiar și după ce au urmat instrucțiunile standard de a nu mai mânca cu șase până la opt ore înainte.

Medicamentele pot încetini digestia atât de mult încât îi expun pe pacienți la un risc crescut de apariție a acestei probleme, numită aspirație pulmonară, care poate provoca leziuni pulmonare periculoase, infecții și chiar moartea, a declarat Dr. Ion Hobai, anestezist la Massachusetts General Hospital din Boston.

"Acesta este un fel de complicație potențială atât de gravă încât toți cei care iau acest medicament ar trebui să știe despre ea", a declarat în această săptămână pentru The Associated Press Hobai, care a fost printre primii care au semnalat problema.

Hobai a sugerat ca persoanele care iau aceste medicamente să își anunțe mai întâi medicii înainte de sedare și să discute profilul de risc. "Dacă luați acest medicament și aveți nevoie de o operație, va trebui să aveți unele precauții suplimentare", a spus el.

Nu este clar câți pacienți care iau medicamente împotriva obezității ar putea fi afectați de această problemă. Dar, deoarece consecințele pot fi atât de grave, Hobai și un grup de colegi au decis să vorbească. Scriind în Canadian Journal of Anesthesia la jumătatea lunii iulie, ei au cerut ca medicamentul să fie oprit chiar mai mult timp - aproximativ trei săptămâni înainte de sedare.

Acest lucru ține cont de cât timp semaglutide, medicamentul activ din Ozempic și Wegovy, rămâne în organism, a declarat Dr. Philip Jones, un anestezist de la Mayo Clinic care este, de asemenea, redactor-șef adjunct al revistei. "Când 90 la sută din el a dispărut, adică după trei săptămâni, să sperăm că totul ar trebui să revină la normal", a spus Jones.

În urmă cu câteva săptămâni, Societatea Americană a Anesteziologilor (ASA) a declarat că persoanele care iau zilnic agoniști GLP-1, precum Wegovy sau Ozempic, ar trebui să înceteze să ia medicamentele în ziua operației.

Această îndrumare a fost difuzată după "multe rapoarte din literatura medicală și de la liderii din domeniul anesteziei despre persoane care au ținut post, dar care totuși au vomitat, fie că s-au culcat, fie că s-au trezit din anestezie", a declarat Dr. Ronald L. Harter, viitorul președinte al ASA și profesor de anesteziologie la The Ohio State University Wexner Medical Center.

"Acest lucru a fost foarte îngrijorător și a fost ceva ce trebuia să abordăm și să comunicăm publicului așa cum facem acum", a declarat Harter pentru ABC. Anesteziologii au descurajat mult timp pacienții să bea sau să mănânce înainte de operație pentru a se asigura că stomacul este gol pentru a reduce șansele de vărsături în timpul procedurii.

"Aceasta este într-adevăr o situație destul de unică în care aveți o clasă relativ nouă de medicamente care sunt foarte, foarte repede preluate și sunt folosite de o parte destul de semnificativă a populației", a spus Harter. "Unul dintre potențialele efecte secundare ale acestor medicamente este acela de a întârzia golirea gastrică, ceea ce prezintă un risc unic sau un potențial de aspirație pentru pacienții care sunt supuși anesteziei. A fost o combinație a tuturor acestor factori care ne-a determinat să oferim îndrumări, într-adevăr, anestezistului și pacienților noștri care iau aceste medicamente."

Grupul a declarat că, dacă pacientul are simptome precum vărsături, balonare, dureri abdominale sau greață, medicii ar trebui să ia în considerare amânarea procedurii chirurgicale.

În urmă cu câteva săptămâni, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că investighează o legătură între Ozempic și Wegovy și gândurile suicidare. Au fost semnalate aproximativ 150 de rapoarte privind posibile cazuri de automutilare în rândul persoanelor care au luat agoniști GLP-1 semaglutide.

Vânzările de produse semaglutide - în special Ozempic - au crescut vertiginos în ultimii ani, după ce s-a demonstrat că medicamentul a stimulat o pierdere rapidă și semnificativă în greutate. Medicamentele fabricate de Novo Nordisk includ mărcile Ozempic și Rybelsus, care sunt aprobate pentru tratarea diabetului, și Wegovy, care este aprobat de FDA pentru tratarea obezității.

La începutul acestui an, Novo Nordisk a promis că își va mări oferta de Wegovy. Cu toate acestea, în raportul privind rezultatele din primul trimestru al companiei, firma a declarat că va reduce "temporar" aprovizionarea în SUA.

Cererea de medicamente a depășit oferta. Începând cu luna mai, Ozempic și Wegovy rămân pe lista FDA privind deficitul de medicamente. Atunci când medicamentele sunt deficitare, farmaciile de compoziție sunt autorizate să producă versiuni ale acestor medicamente. Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat în 2014 semaglutida pentru pierderea în greutate în rândul persoanelor supraponderale sau obeze cu tensiune arterială ridicată, diabet de tip 2, sau cu colesterol mărit.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE