Scandal monstru pe piața medicamentelor de diabet folosite și pentru slăbit. O femeie și-a pierdut dinții după ce a urmat tratamentul
Postat la: 03.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O firmă de avocatură specializată în cazuri de vătămări corporale a intentat un proces împotriva companiilor Novo Nordisk şi Eli Lilly and Co, producătorii medicamentelor Ozempic şi Mounjaro, susţinând că aceste tratamente pentru diabet, care sunt însă foarte populare pentru a ajuta la pierderea în greutate inclusiv a pacienţilor non-diabetici, pot provoca gastropareză, o paralizie a stomacului, relatează CBS News.
Paul Pennock şi Jonathan Sedgh, avocaţii care conduc procesul din partea firmei Morgan & Morgan, au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că au depus dosarul, spunând că temeiul pentru proces este "lipsa de avertizare" a utilizatorilor în privinţa unor efecte secundare severe. Deşi prospectele ambelor medicamente notează că întârzie golirea gastrică şi pot provoca o varietate de probleme stomacale - inclusiv greaţă, vărsături, diaree, dureri abdominale şi constipaţie - ele nu avertizează în mod explicit despre gastropareză ca risc.
"Opinia noastră este că aceste medicamente cauzează aceste probleme. Credem că dovezile sunt suficiente pentru a putea dovedi acest lucru, altfel nu am fi depus această plângere şi intenţionăm să depunem multe altele în zilele şi săptămânile următoare", a declarat Pennock. El a menţionat că această primă plângere depusă implică o femeie de 44 de ani din Louisiana care a luat ambele medicamente, mai întâi Ozempic şi apoi Mounjaro, la recomandarea medicului său.
"Problemele ei au fost atât de grave, încât a fost la urgenţă de mai multe ori, inclusiv la sfârşitul săptămânii trecute. De fapt, chiar a vomitat atât de mult, încât şi-a pierdut dinţii", a spus el despre reclamantă, care cere compensaţii financiare, deşi încă nu a fost diagnosticată oficial cu gastropareză. Pennock spune însă că firma sa investighează alte 400 de solicitări din partea unor clienţi din 45 de state.
Tirzepatida, vândută sub numele Mounjaro, şi semaglutida, vândută sub numele Ozempic şi Wegovy, sunt administrate o dată pe săptămână prin injecţie. Mounjaro este cunoscut ca un agonist al receptorilor GIP şi GLP-1, în timp ce Ozempic şi Wegovy sunt medicamente cunoscute ca agonişti ai receptorilor GLP-1.
Polipeptida inhibitoare gastrică (GIP), un hormon produs în intestin, are rolul de a gestiona echilibrul energetic al organismului. Studiile au arătat că excesul acestui hormon este transportat prin sânge până la creier, unde inhibă acţiunea leptinei, hormonul care declanşează senzaţia de saţietate. Peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) este un hormon fiziologic, cu multiple acţiuni în reglarea glicemiei şi apetitului şi cu efecte asupra sistemului cardiovascular. Acţiuni ce ţin de reglarea glicemiei şi a apetitului sunt mediate in mod specific prin receptorii GLP-1 de la nivelul pancreasului şi creierului.
Numită şi golire gastrică întârziată, gastropareza este o tulburare care "încetineşte sau opreşte trecerea alimentelor din stomac către intestinul subţire, chiar dacă nu există niciun blocaj în stomac sau în intestine", potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA (NIH). Diabetul însuşi este cea mai frecventă cauză cunoscută a gastroparezei, precizează NIH.
Brea Hand, care nu este implicată în proces, a declarat pentru CBS News că a mers la spital de şase ori în timp ce lua Ozempic, iar în cele din urmă a fost internată la terapie intensivă. "Durerile de stomac erau pur şi simplu insuportabile şi nu puteam să ţin nimic în mine", a spus ea. "Beam ceva şi în câteva minute, cam cinci, zece minute mai târziu, vomitam", a relatat pacienta.
Într-o declaraţie pentru CBS News, compania Novo Nordisk a declarat că evenimentele gastrointestinale sunt "efecte secundare binecunoscute ale clasei GLP-1".
"Pentru semaglutid, majoritatea efectelor secundare din grupa evenimentelor gastrointestinale sunt de severitate uşoară până la moderată şi de scurtă durată. Se ştie că GLP-1 provoacă o întârziere a golirii gastrice, după cum se menţionează pe prospectul fiecăruia dintre medicamentele noastre GLP-1 RA (antagonişti ai receptorilor GLP-1). Simptomele de golire gastrică întârziată, greaţa şi vărsăturile sunt enumerate ca efecte secundare", menţionează compania.
La rândul său, compania Eli Lilly and Co. a declarat: "Siguranţa pacienţilor este prioritatea principală a Lilly şi ne angajăm în mod activ în monitorizarea şi raportarea informaţiilor de siguranţă pentru toate medicamentele noastre". Mounjaro şi Ozempic sunt medicamente pentru diabet aprobate de agenţia federală americană de reglementare în domeniul alimentaţiei şi medicamentelor (FDA), în timp ce Wegovy este aprobat de FDA în special pentru pierderea în greutate.
Aceste medicamente au fost dezvoltate iniţial pentru a trata pacienţii cu diabet de tip 2, deoarece produc insulină şi scad glicemia. De asemenea, ele eliberează un hormon care încetineşte digestia şi menţine alimentele în stomacul pacientului mai mult timp. Acest proces suprimă foamea şi duce la pierderea în greutate - dar pot exista efecte secundare, iar medicii avertizează că impactul pe termen lung rămâne necunoscut.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu