Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sarea cu iod: pericol real sau ficțiune conspiraționistă?

Postat la: 25.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Teoria conspirației privind sarea cu iod susține că evitarea sa ar putea preveni cancerul tiroidian și ar îmbunătăți capacitățile intelectuale. Totuși, aceasta nu are susținere științifică.

Autoritățile încurajează iodarea sării pentru a combate deficiențele de iod, care pot afecta sănătatea. Evitarea iodului din sarea de bucătărie nu are beneficii demonstrabile, și, dimpotrivă, poate duce la probleme de sănătate. Deci, este important să păstrăm echilibrul în abordarea acestei teme.

Ce este de fapt iodul? Prezent în grupa a VII-a a tabelului lui Mendeleev, grupa halogenilor, iodul este un anion cu greutate moleculară de 127, care conţine câţiva compuși esenţiali vieţii, printre care clor (35Cl), brom (80B) și fluor (19F).

Trebuie să știți faptul că organismul uman este dependent de iod. Avem nevoie cam de 150-200 μg pe zi. Fără el, dezvoltarea creierului, a tiroidei, a organismului în general, ar fi limitată.

În mod natural, iodul ajunge în organism prin alimentație, mai ales prin apă. Un exemplu foarte cunoscut - fără iod, tiroida, un element esențial în funcționarea organismului, ar avea de suferit, crescând în volum, devenind tradiționala gușă de care, până nu demult, sufereau mulți români.

Medicii au observat că, dincolo de creșterea tiroidei, absența iodului din organism crează fenomenul „distrofie endemică tireopată" (DET), altfel spus un fel de cretinism endemic. Tot în urma cercetărilor, s-a descoperit că lipsa de iod la gravide produce hipotiroidism congenital la copii.

Așa s-a ajuns ca în toate țările lumii, încă din anii 1950, autoritățile să dispună suplimentarea iodului în sarea de bucătărie. Potrivit legii, nivelul iodului în sarea de bucătărie trebuie să fie cuprins între 25 mg iod (32,5 mg de iodură de potasiu - KI; sau 42 mg de iodat de potasiu - KIO3) per kg sare și 40 mg iod (52 mg KI, respectiv 67,2 KIO3) pe kg sare.

Altfel spus, fără iodul din sare, numărul cazurilor de cancer tiroidian ar crește puternic. Mai mult, aportul crescut de iod este de natură să reducă incidența cancerului pulmonar. Asta în condițiile în care fumatul scade posibilitatea de a absorbi iod la nivel pulmonar.

Medicii spun că acumularea de iod în corpul uman, cu consecințe grave pentru sănătate, este o falsă teorie. Excesul de iod se elimină prin urină, timpul lui de înjumătăţire fiind de până la 3 ore.

Medicii spun că, până în 5 grame zilnic, cantitatea de sare este una normală și nu sunt probleme. Aportul de iod în organism este, la acest nivel, unul optim, de circa 125 - 200 μg de iod.

Un alt fapt interesant. Sarea de mare conține mai mult iod decât cea de salină, cu pînă la 20%, astfel că, chiar dacă amândouă sunt la fel de sănătoase, cea de mare vine cu un plus de iod, benefic pentru organism.

Nu este întâmplător, spun experții, că cei mai mulți laureați Nobel s-au născut în zone marine și oceanice. Cum iodul este absolut necesar pentru dezvoltarea creierului, faptul că aerosolii marini conțin mai mult iod, poate fi pus în legătură că dezvoltarea cerebrală specială.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE