ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




S-au gasit semne de viață pe o planetă îndepărtată? O întreaga echipă de la Universitatea Cambridge a fost șocată când a văzut rezultatele

Postat la: 01.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Telescopul spațial James Webb de la NASA ar putea să fi identificat dovezi care sugerează prezența unui semn de viață pe o planetă îndepărtată, prin detectarea moleculei numite sulfat de dimetil (DMS). Pe Terra, cel puțin, acest compus este produs doar de către formele de viață cunoscute.

Cercetătorii subliniază că detectarea acestei substanțe pe planeta aflată la o distanță de 120 de ani lumină „nu este edificatoare" și sunt necesare mai multe date pentru a confirma prezența acesteia. Tot în atmosfera planetei, cercetătorii au detectat și metan și CO2, iar acest lucru ar putea însemna că astrul, numit K2-18b, are și un ocean lichid pe suprafața sa.

Profesorul Nikku Madhusudhan, de la Universitatea Cambridge, coordonatorul cercetării, a declarat pentru BBC News că întreaga sa echipă a fost „șocată" când a văzut rezultatele. „Pe Pământ, sulfatul de dimetil este produs doar de formele de viață. Cea mai mare parte a acestuia în atmosfera Pământului este emisă de fitoplancton în mediile marine", a spus el.

Este pentru prima dată când astronomii au detectat posibilitatea de extistență a acestei substanțe pe o planetă care orbitează o stea îndepărtată
Dar ei tratează rezultatele cu prudență, deocamdată, remarcând că o afirmație făcută în 2020 cu privire la prezența unei alte molecule, numită fosfină, care ar putea fi produsă de organismele vii, în norii lui Venus a fost contestată un an mai târziu.

De data aceasta, pe lângă sulfatul de dimetil, analiza spectrală a detectat o abundență de gaze metan și dioxid de carbon. Proporțiile de CO2 și metan sunt în concordanță cu ipoteza de existență a unui ocean de apă sub o atmosferă bogată în hidrogen.

Telescopul Hubble de la NASA a detectat anterior prezența vaporilor de apă, motiv pentru care planeta, care a fost numită K2-18b, a fost una dintre primele investigate de JWST mult mai în detaliu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE