ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




S-a aflat unde au fost produse, de fapt, pagerele explozive trimise de Israel în Liban

Postat la: 18.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pagerele care au explodat în Liban au fost produse în Europa sub licență, susține fondatorul unei companii din Taiwan. Inițial s-a vehiculat informația că aparatele au fost produse în Taiwan. Mii de pagere au explodat marți omorând sau rănind numeroși militanți Hezbollah.

Hsu Ching-Kuang, fondatorul companiei Gold Apollo cu sediul în Taiwan, a spus că pagerele care au explodat în Liban au fost făcute sub licență în Europa, folosind numele companiei asiatice, de o firmă cu sediul la Budapesta. Hsu Ching-Kuang le-a spus reporterilor că firma europeană a avut dreptul de a-i folosi numele, potrivit Sky News.

Anterior, două surse din domeniul securității au declarat pentru Reuters că agenția de spionaj Mossad din Israel a pus o cantitate mică de exploziv (aproximativ 20 de grame) în interiorul a 5.000 de pagere comandate de Hezbollah. Una dintre surse a susținut că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producție".

Israelul a aruncat în aer dispozitivele pager deoarece credea că o operațiune secretă ar putea fi descoperită de Hezbollah, au declarat trei oficiali americani pentru Axios, citat de Sky News. Un fost oficial israelian a declarat pentru site-ul de știri că Israelul a planificat să utilizeze pagerele explozive în eventualitatea unui război total cu gruparea.

Benjamin Netanyahu, miniștrii de vârf și IDF au decis să detoneze dispozitivele mai degrabă decât să riște ca acestea să fie detectate, a declarat unul dintre oficialii americani, după rapoartele conform cărora doi agenți Hezbollah au ridicat suspiciuni cu privire la acestea în ultimele zile. „A fost un moment de utilizare sau pierdere", a declarat un oficial american pentru Axios. În timp ce unele surse au atribuit atacul Israelului, acesta nu a comentat atacurile.

Luptătorii Hezbollah folosesc multe pagere cu o tehnică rudimentară pentru a încerca să evite monitorizarea israeliană. Pagerele din buzunare au sunat și apoi au explodat, au relatat martorii. Incidentul fără precedent a avut loc marți în mai multe regiuni din Liban. Șefii grupării le-au cerut tuturor celor care au astfel de aparate să le arunce. Aparatele au explodat marți începând cu ora locală 15.30. Incidentul a ținut zeci de minute.

O companie din Ungaria a fabricat pagerele utilizate de israelieni în atacul din Liban în care nouă persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite, a susținut Gold Apollo, compania taiwaneză despre care se spune că ar fi produs dispozitivele, relatează Times of Israel.

Compania taiwaneză Gold Apollo a declarat miercuri că şi-a autorizat marca pe pagerele care au explodat marţi în Liban, dar că o altă companie, cu sediul în Budapesta, le-a fabricat. Pagerele AR-924 folosite de militanţi au fost fabricate de o companie numită BAC Consulting KFT, cu sediul în capitala Ungariei, relatează Associated Press.

„În conformitate cu acordul de cooperare, autorizăm BAC să utilizeze marca noastră comercială pentru vânzarea produselor în regiunile desemnate, dar proiectarea şi fabricarea produselor sunt responsabilitatea exclusivă a BAC", se arată în declaraţie.

Anterior, două surse din domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că agenţia de spionaj Mossad din Israel a pus o cantitate mică de exploziv în interiorul a 5.000 de pagere comandate de Hezbollah. Una dintre surse a susţinut că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producţie".

Gold Apollo are un „parteneriat pe termen lung" cu firma BAC Consulting KFT din Budapesta pentru utilizarea mărcii sale comerciale, iar modelul menționat în rapoartele media „este produs și vândut de BAC", afirmă compania într-o declarație, după ce New York Times a relatat că pagerele Gold Apollo au fost implicate în explozii.

Libanul este în stare de șoc după un atac desprins parcă din filmele cu spioni. Nouă oameni - luptători Hezbollah și civili - au murit după explozia în lanț a unor pagere. Printre ei, o fetiță de doar 8 ani și fiul unui parlamentar libanez. Alte cel puțin 3.000 de persoane au fost rănite, iar o parte sunt în stare critică. Între timp, gruparea șiită a acuzat Israelul pentru acest atac extrem de bine calculat. Hezbollah a avertizat că vinovații își vor primi pedeapsa.

Spitalele din Liban au fost copleșite de valul de răniți aduși de-a valma de ambulanțe, mașini civile, ori pe motociclete. Cei mai mulți aveau răni în zona mâinilor, feței și a abdomenului. În lipsa unor paturi libere, victimele au primit primul ajutor pe jos. Printre victime se află și ambasadorul Iranului în Liban. Oficialul are răni superficiale, a anunțat soția lui, citată de presa de la Teheran. Alți doi oficiali iranieni ai instituției au ajuns la spital pentru îngrijiri.

Incidentul a adus în atenție vulnerabilitatea unor dispozitive care în Occident au fost demult date uitării. Militanții Hezbollah folosesc aceste aparate pentru a comunica, în detrimentul telefoanelor mobile considerate vulnerabile în acțiuni de spionaj. Potrivit unui responsabil al grupării șiite, citat de publicația Wall Street Journal, luptătorii organizației ar fi primit recent un lot nou de pagere. Hezbollah a acuzat Israelul pentru atacul descris drept „o agresiune criminală". Gruparea șiită a anunțat că dușmanii își vor primi „pedeapsa meritată", fie că se așteaptă sau nu.

De aproape 11 luni, de la izbucnirea conflictului din Fâșia Gaza, Israel și Hezbollah, aliatul Hamas, se atacă reciproc cu rachete. Comentatorilor nu le-a scăpat un detaliu: în ziua exploziilor din Liban, cabinetul de securitate de la Tel Aviv a anunțat că războiul are un nou scop: reîntoarcerea la casele lor a celor 60 de mii de israelieni care au fugit din nordul țării din cauza rachetelor lansate de gruparea șiită.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE