Rusia cere despăgubiri de 4,2 milioane de euro pentru cei 40 de reni din Norvegia care au stat pe teritoriul său
Postat la: 03.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rezervația naturală Pasvik din Rusia a calculat că animalele au provocat daune semnificative zonei naturale protejate. Suma de despăgubire este comparabilă cu ceea ce plătesc companiile petroliere pentru scurgerile mari.
Rezervația naturală Pasvik din regiunea Murmansk cere 47 de milioane de coroane norvegiene (4,2 milioane de euro) drept compensație pentru cei 40 de reni din Norvegia care au stat pe teritoriul său timp de două luni. Potrivit experților ruși, animalele au provocat daune naturii, iar recuperarea va dura ani de zile.
Renii din Norvegia au ajuns în rezervație în decembrie 2022, după ce au trecut granița pe râul înghețat Pasvik. Animalele au fost observate cu ajutorul unor camere-capcană, a declarat Natalia Polikarpova, director al rezervației, pentru The Barents Observer. Două luni mai târziu, la începutul anului 2023, renii au fost transferați înapoi în Norvegia. De asemenea, potrivit iFinnmark, unele dintre animale se aflau în Rusia încă din 2019, dar din cauza pandemiei și a circumstanțelor geopolitice au fost returnate abia recent.
Natalya Polikarpova spune că pagubele provocate de reni au fost calculate folosind două metode. Prima numărătoare a arătat pagube de 50.000 de coroane norvegiene (4.460 de euro).
"Cu toate acestea, acest calcul se bazează pe vechea schemă, care a fost folosită acum câțiva ani. Într-o scrisoare adresată departamentului de creștere a renilor din Troms și din comitatul Finnmark, arătăm că nu mai este relevantă din cauza multor ani de inflație, iar ultima dată când un astfel de calcul a fost recunoscut de Norvegia a fost în 2007", a declarat Polikarpova.
Cel de-al doilea calcul a fost făcut folosind o nouă metodă care a fost dezvoltată "pe baza experienței Ministerului Afacerilor Externe"."Am luat în considerare liniile directoare de compensare care sunt utilizate în prezent între Norvegia și Finlanda, precum și între Rusia și Finlanda", a declarat directorul rezervei.
Conform celei de-a doua metode de calcul, renii norvegieni au provocat daune în valoare de 340 de milioane de ruble rusești rezervei rusești, ceea ce se traduce în 47 de milioane de coroane norvegiene la cursul de schimb de atunci.Polikarpova explică ce anume au făcut animalele pentru o asemenea sumă.
"Acoperișul vegetal de la sol sub formă de licheni și arbuști a fost mâncat.De asemenea, a existat o călcare cu copitele, ceea ce duce la degradarea covorului vegetal din rezervație.Acest lucru afectează și mai mult creșterea eroziunii solului. Adică, pierdem o componentă a ecosistemului care va dura ani de zile pentru a fi refăcută.Și nici măcar nu am aplicat factorul din Cartea Roșie; dacă o vom face, suma se va înmulți cu cinci", a spus ea.
Expertul subliniază că nu a fost vorba de o migrație naturală a animalelor sălbatice: aceștia erau reni domestici, deținuți de crescătorii de reni.Potrivit lui Polikarpova, Norvegia era conștientă de posibilele consecințe ale unei astfel de încălcări: metoda de calcul "AMF" le-a fost prezentată încă din 2015. În paralel, conducerea rezervației a subliniat necesitatea construirii unui gard și a îndepărtării animalelor de la granița cu Rusia."Aceasta este aroganță și lipsă de respect pentru conservarea naturii, la care Norvegia pretinde că aderă, și lipsă de respect pentru interesele unei alte țări", rezumă Polikarpova.
Cererea a fost trimisă Departamentului de creștere a renilor la sfârșitul lunii iunie. Polikarpova spune că nu au primit încă vești de la oficialii norvegieni.Ea nu exclude posibilitatea de a lua "măsuri prin contacte interguvernamentale" sau de a merge în instanță.Suma pe care Rusia o solicită pentru cele două luni de pășunat ale renilor norvegieni este enormă. Directorul interimar al creșterii renilor, Torhild Gjølme, spune că "nu au mai văzut" astfel de cifre până acum. Potrivit iFinnmark, Departamentul Agricol nu a luat încă o poziție cu privire la pretențiile Rusiei.
Barents Observer a încercat să compare pretențiile declarate cu despăgubirile pe care statul rus le-a cerut pentru daunele aduse mediului, de exemplu de la companiile petroliere. În 2020, o scurgere de la o conductă de petrol din Nenets Autonomous Okrug a lăsat urme de petrol de-a lungul unei porțiuni de 40 de kilometri a râului Kolva.
Pagubele aduse naturii au fost estimate la 25 de milioane de ruble. În 2021, un accident similar a avut loc în Republica Komi: aproximativ 100 de tone de petrol s-au vărsat pe sol de la o conductă ruptă, o parte ajungând în același râu Kolva. Lukoil-Komi a plătit mai mult de jumătate de miliard de ruble pentru această scurgere. Această sumă este comparabilă cu ceea ce rezervația naturală Pasvik intenționează să primească după o "vizită" de două luni a patruzeci de reni norvegieni: 47 de milioane de coroane norvegiene, echivalentul a aproximativ 420 de milioane de ruble la momentul redactării acestui articol.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu