Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rotația Pământului suferă modificări care ar putea conduce la zile de câte 25 de ore în viitor

Postat la: 22.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În urmă cu aproximativ 1,4 miliarde de ani, o zi dura 18 ore și 41 de minute, în timp ce în epoca dinozaurilor, ziua dura 23 de ore. Dar ce se va întâmpla mâine? Cât de curând vom 25 de ore pe zi?

O descoperire recentă a oamenilor de știință de la Universitatea Tehnică din München (TUM) arată că rotația Pământului suferă modificări care ar putea duce la zile de 25 de ore pe planeta noastră în viitor. Potrivit studiului, durata zilelor pe Pământ a variat considerabil de-a lungul mileniilor. În urmă cu aproximativ 1,4 miliarde de ani, o zi avea o durată de 18 ore și 41 de minute, în timp ce în epoca dinozaurilor, aceasta dura 23 de ore. În prezent, trăim zile de 24 de ore, dar cercetările sugerează că viitorul ne rezervă zile de 25 de ore.

Contrar credinței populare conform căreia rotația Pământului urmează un ciclu precis de 24 de ore, realitatea este mai complexă din cauza compoziției eterogene a planetei noastre, care include diverse solide și lichide. Acest amestec influențează viteza de rotație a planetei noastre, provocând variații în timpul necesar pentru ca Pământul să efectueze o rotație completă pe axa sa.

Scăderea treptată a vitezei de rotație, cu o rată de aproximativ 1,7 milisecunde pe secol, este atribuită unor factori cum ar fi frecarea mareelor generată de interacțiunea gravitațională dintre Pământ și Lună, precum și activitatea seismică și schimbările în circulația atmosferică.

Datorită tehnologiilor avansate, oamenii de știință au reușit să măsoare cu exactitate micile modificări ale rotației Pământului. În prezent, se estimează că, la fiecare două săptămâni, Pământul înregistrează fluctuații de 6 milisecunde în rotația sa. Pe baza acestor măsurători, putem prezice că tranziția la zilele de 25 de ore va avea loc într-o perioadă de 200 de milioane de ani.

Această schimbare aparent îndepărtată în timp are implicații semnificative pentru meteorologie, pentru dezvoltarea modelelor de predicție a climei și pentru astronomie. Deși este posibil ca omenirea să nu fi fost martoră directă a acestui fenomen, oamenii de știință subliniază faptul că adaptabilitatea ființelor vii la schimbările treptate ale duratei luminii zilei a fost esențială pentru supraviețuirea noastră de-a lungul a milioane de ani. Acest studiu, rezultat al cercetărilor privind dinamica rotației Pământului, marchează o etapă importantă în înțelegerea noastră privind evoluția lungimii luminii zilei de-a lungul istoriei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE