România devine punct fierbinte pe harta războiului: NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar destinat Kievului
Postat la: 18.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
România devine punct fierbinte pe harta războiului din Ucraina. NATO mută decisiv înainte ca Donald Trump să preia oficial puterea în SUA.
NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, aşa cum era planificat, a declarat marţi o sursă, într-o mişcare considerată pe scară largă ca având ca scop protejarea mecanismului de sprijinire a Kievului înainte ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, un sceptic în privinţa NATO, să preia conducerea Casei Albe.
Noua misiune, numită NSATU, urmează să aibă un efectiv total de 700 de persoane, inclusiv trupe staţionate la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia şi la centrele logistice din România şi Polonia, relatează Reuters. Acest pas, care vine după o întârziere de mai multe luni, oferă NATO un rol mai direct în războiul împotriva invaziei Rusiei, deşi alianţa este precaută în a-şi angaja direct propriile forţe în acest conflict, de teama escaladării.
Cu toate acestea, diplomaţii recunosc că predarea coordonării către NATO ar putea avea un efect limitat, având în vedere că SUA, sub conducerea lui Trump, ar putea să provoace un eşec major Ucrainei prin reducerea sprijinului său, deoarece este puterea dominantă a alianţei şi furnizează marea parte a armelor Kievului. Trump, care îşi va prelua mandatul în ianuarie, a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dar nu a precizat cum intenţionează să facă acest lucru. El a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar al SUA pentru Ucraina.
Cartierul general al noii misiuni NATO în Ucraina, denumită Asistenţa NATO de Securitate şi Antrenament pentru Ucraina (NATO Security Assistance and Training for Ukraine, NSATU), se află la Clay Barracks, o bază americană din oraşul german Wiesbaden. O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că misiunea este acum pe deplin operaţională, dar nu a fost făcut public niciun motiv pentru întârzierea cu care a fost pusă în mişcare aceasta.
În iulie, comunicatul care anunţa înfiinţarea NSATU afirma că misiunea urma să fie înfiinţată „în următoarele săptămâni".
Marţi, cartierul general militar al NATO, SHAPE, a declarat că misiunea sa pentru Ucraina începe să îşi asume responsabilităţile de la SUA şi organizaţiile internaţionale. „Activitatea NSATU este concepută pentru a plasa Ucraina într-o poziţie de forţă, ceea ce pune NATO într-o poziţie puternică pentru a menţine în siguranţă şi prosperitate miliardul său de oameni atât în Europa, cât şi în America de Nord", a declarat generalul armatei americane Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa. „Aceasta este o zi bună pentru Ucraina şi o zi bună pentru NATO", a adăugat el.
Până acum, grupul Ramstein condus de SUA, o coaliţie ad-hoc de aproximativ 50 de ţări, numit astfel după baza aeriană americană din Germania unde s-au întâlnit prima dată, a coordonat livrările militare occidentale către Kiev.
Trump a ameninţat că va părăsi NATO în timpul primului său mandat de preşedinte şi a cerut aliaţilor să cheltuiască 3% din PIB-ul naţional pentru armatele lor, comparativ cu obiectivul NATO de 2%. Între timp, administraţia Biden de la Washington se străduieşte să trimită cât mai multe arme la Kiev, pe fondul temerilor că Trump ar putea reduce livrările de echipamente militare către Ucraina. Rusia a condamnat creşterea ajutorului militar occidental pentru Ucraina avertizând că există riscul unui război mai amplu.
Decizia de a forma acest nou comandament NATO a fost luată la summitul din vară de la Washington. Misiunea sa este de a planifica, coordona şi organiza furnizarea asistenţei de securitate de care Ucraina are nevoie în războiul de agresiune pe care Rusia l-a pornit împotriva sa.
„NSATU va fi compus din aproximativ 700 de membri ai personalului din ţările aliate şi partenere. Efortul va avea sediul la Wiesbaden, Germania, cu centre logistice cheie în flancul estic al Alianţei", preciza, în iulie, comunicatul NATO pe această temă.
Potrivit cartierului general militar al NATO în Europa, NSATU va avea trei domenii principale de activitate: supravegherea instruirii forţelor armate ucrainene la facilităţile de instruire din ţările aliate; acordarea de sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forţelor armate ale Ucrainei; sprijinirea Ucrainei prin planificare, coordonarea donaţiilor cu aliaţii şi partenerii, transferul de materiale de asistenţă pentru securitate şi repararea echipamentelor.
„Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, ci sporesc sprijinul pentru autoapărarea Ucrainei. Prin utilizarea structurilor NATO, sprijinul va avea o bază mai solidă, va oferi mai multă predictibilitate Kievului şi va răspunde atât nevoilor imediate, cât şi celor pe termen lung", a precizat Alianţa.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răspuns fără precedent al Patriarhului Daniel: A demontat toate minciunile care se spun la adresa Bisericii Ortodoxe Române
Patriarhul Daniel a demontat, printr-un raport-sinteză detaliat, toate acuzațiile aduse Bisericii Ortodoxe Române, care susțin că aceasta ar beneficia de mai mulți bani de la stat decât contribuie. Prezentarea a fost făcută sâmbătă, 25 ianuarie 2025, în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, desfășurată la Palatul Patriarhiei.
-
Europa se reorientează după anunțurile lui Donald Trump și accelerează serios proiectul monedei euro în format digital
Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde iniţiativei preşedintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
-
Coiful din aur pur de la Coțofenești și alte obicte din aur dacic au fost furate la o expozitie din Olanda. Hotii au aruncat in aer un zid ca sa patrundă
O explozie s-a produs, sâmbătă dimineaţă, în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, Ţările de Jos, deflagraţia putând avea legătură, potrivit presei olandeze, cu o tentativă de jaf, în condiţiile în care muzeul găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, unele dintre ele din aur şi argint. Autorităţile nu au confirmat, deocamdată, dacă au fost sau nu furate bunuri din muzeu.
-
Escrocherie de peste un milion de euro: Un bărbat a vândut zeci de garsoniere dintr-un bloc deși nu erau ale lui și acum e de negăsit
Poliţiştii din Giurgiu efectuează cercetări într-un dosar de înşelăciune, după ce au fost înregistrate mai multe plângeri cu privire la vânzarea unor imobile de către o persoană care nu ar fi fost adevăratul proprietar.
-
Mai multe poze insinueaza ca in spatele lui Calin Georgescu se afla mai multi securisti din vechea gardă
O figură discretă, dar tot mai prezentă în jurul lui Călin Georgescu, stârnește controverse. Este vorba despre Nicolae Radu, profesor universitar și fost purtător de cuvânt al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", omul lui Iulian Vlad, ultimul sef al Departamentului Securitatii Statului, decedat in 2017.
-
Trump face pe placul firmelor de asigurari de sanatate care i-au finantat campania: A semnat un ordin care va restricționa accesul la servicii medicale pentru zeci de milioane de americani
Donald Trump a restricționat accesul la servicii de sănătate pentru zeci de milioane de americani săraci, printr-un decret care a anulat un ordin al fostului președinte Joe Biden privind un acces mai larg la îngrijiri medicale.
-
Bărbații au evoluat de două ori mai mult decât femeile în ultimul secol în înălțime și greutate
Dimensiunea corpului uman a crescut semnificativ în ultimul secol datorită îmbunătățirilor în sănătate și nutriție, însă această schimbare nu s-a produs în mod egal între bărbați și femei, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters.
-
Micul dejun "de aur" pentru reglarea zahărului din sânge si combaterea rezistentei la insulina
Micul dejun nr. 1 pentru reglarea zahărului din sânge. Cu un amestec echilibrat de cereale integrale, fibre și proteine, acest mic dejun poate ajuta la menținerea unei energii constante și a unui nivel stabil al zahărului din sânge.
-
Cum vor sa-l blocheze pe Călin Georgescu: Ministrul Justiției anunță un val de dosare penale pe turul 1 al prezidențialelor
Val de dosare penale după anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat vineri că sunt mai multe dosare în lucru în legătură cu primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul trecut - influenţarea scrutinului, finanţarea ilicită, spălarea de bani, atacurile cibernetice.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu