România riscă să ajungă pe mâna FMI. Situația economică e mai gravă decât pare
Postat la: 25.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Bugetul de stat este subțiat din cauza încetinirii colectării veniturilor, dar autoritățile dau asigurări că situația e sub control. Analistul economic Adrian Negrescu are cu totul altă părere și spune că din 2025 România s-ar putea confrunta cu o criză și ar putea fi nevoită să apeleze la FMI. Iar 2024, an electoral, le va tăia guvernanților apetitul pentru reforme și decizii nepopulare.
Incapacitatea autorităților de a colecta bani la bugetul de stat a dus la o „gaură" estimată de către unii la 20 de miliarde de lei. Prilej bun ca miniștri și politicieni să iasă la rampă în ultimele zile, încercând să minimalizeze problema. Ultimul a fost ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a admis că există probleme cu colectarea veniturilor, dar a spus că ar fi vorba „doar" de 4,7 miliarde de lei.
Analistul Adrian Negrescu e însă convins că lucrurile sunt mult mai grave. Într-o analiză pentru Adevărul, Negrescu avertizează că România se îndreaptă cu pași repezi spre o criză ce nu va mai putea fi mascată la nesfârșit prin inflație. În opinia sa, „gaura" din buget va depăși 20 de miliarde. Și asta doar acum, la început de an, pentru că el se așteaptă ca problema să se agraveze.
„Este o problemă reală, pentru că definiția bugetară pe ultimele două luni ne arată un deficit de 17,3 miliarde de lei. Abia aștept să văd deficitul pe luna martie care cu siguranță va duce deficitul bugetar peste nivelul de 20 de miliarde după primele trei luni", spune Negrescu. Autoritățile sunt neputincioase în lupta cu deficitul, iar țintele fixate sunt an de an ratate. De aici rezultă alte riscuri.
„Noi avem deja un deficit de 1% din PIB în condițiile în care noi ne-am asumat că pe tot anul 2023 vom avea un deficit de 4,4%. Deci va fi o adevărată misiune imposibilă că statul să țină în frâu cheltuielile în 2023 în așa fel încât să se încadreze în ținta de deficit", mai spune el.
Măsurile luate până acum de autorități sunt ineficiente, adaugă expertul. „Prin măsurile pe care autoritățile le propun pare că suntem ca Don Quijote care se luptă cu morile de vânt. Nu vor rezolva problema pentru că pe măsură ce vom intra în 2023 și cifrele financiare vor dovedi acest lucru, gaura bugetară se va accentua", avertizează el.
Situația este aparent fără ieșire, mai ales că bugetul pentru anul acesta este unul nerealist, în condițiile în care autorii au supraestimat performanța economiei și încasările la buget.
„Se întâmplă tot pentru că bugetul pe 2023 a fost construit pornind de la o realitate paralelă, care nu avea niciun fel de legături cu predicțiile legate de evoluția economică din acest an. Noi am estimat o creștere a veniturilor cu vreo 14% și o creștere a cheltuielilor cu 10%, în condițiile în care toate estimările agențiilor de rating, ale băncilor, ale instituțiilor private, inclusiv ale consiliului fiscal, estimau că economia va încetini semnificativ în acest an", explică el.
Într-o țară a bugetarilor, nici măcar dacă salariile și angajările în sistemul public vor fi „înghețate", iar unele cheltuieli tăiate nu va fi suficient.
„Factura salariilor bugetarilor a trecut de 140 de miliarde de lei, este dublă față de acum șapte ani, iar statul reușește cu greu, din ce în ce mai greu, să facă față cheltuielilor cu aparatul public. Un aparat supradimensionat, cu 1,3 milioane de oameni, în condițiile în care Polonia, o țară cu o populație aproape dublă față de cea a României, are numai 800.000 de angajați", spune Negrescu.
În lipsa unor măsuri ferme, care să stopeze inflația, deficitul bugetar și să stimuleze creșterea sănătoasă a economiei pe baza unor investiții care să întoarcă măcar o parte din bani în buget, România va continua să alunece spre marginea prăpastiei. Iar vestea proastă este că până în 2025 nu vor fi luate măsurile care s-ar impune.
„Nota de plată pentru huzurul și traiul ăsta ireal, bazat pe credit, pe dobânzi uriașe, această notă de plată o vom simți cu vârf și îndesat din 2025, atunci când vom vedea pe lângă probabil o restructurare semnificativă a aparatului public și o înăsprire a fiscalității în România. Și mă refer aici la impozitul pe dividende, care ar putea ajunge la 10 %. Mă refer la TVA care ar putea crește poate chiar din 2024, la impozitele pe locuința, pe terenuri și pe mașini", anticipează analistul.
Tot în 2025, pe fondul crizei la care Adrian Negrescu se așteaptă, România ar putea fi nevoită să apeleze la FMI.
„FMI ar putea aduce 20-30 de miliarde de euro la o dobândă mult mai mică decât dobânda pieței, dar condiționat de niște reforme. Reformele acelea oricum sunt pe agenda publică, dar ne-am găsi pe de o parte o sursă de finanțare ieftină raportat la ce se întâmplă în piețe, iar pe de altă parte am găsi un vinovat de serviciu pentru măsurile nepopulare pe care politicienii ar trebui să le ia în anii următori. Dacă noi nu vom reuși să atragem banii din fondurile europene din PNRR, dacă nu vom formă cheltuielile publice, singura șansă a României pentru a se menține pe linia de plutire din punct de vedere economic ar fi un împrumut de la FMI", este semnalul de alarmă tras de analistul economic.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu