România, forțată de UE să introducă "salariul minim european". Câți bani în plus ar trebui să primească angajații din noiembrie
Postat la: 19.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Uniunea Europeană urmează să impună statelor membre, inclusiv României, să implementeze un salariu minim european, asigurând astfel un standard de viață decent pentru cetățeni.
În cadrul Uniunii Europene, există diferențe mari între țările membre privind acoperirea lucrătorilor prin convenții colective și cuantumul salariilor minime. Astfel, Ministerul Muncii din România a confirmat că este în proces de elaborare a unui proiect legislativ pentru a se conforma legislației europene în acest sens, luând în considerare diverse metode de calcul pentru stabilirea acestui salariu.
În funcție de modul în care va aborda guvernul român aplicarea normelor europene, veniturile cetățenilor români ar trebui să crească din noiembrie 2024 într-un interval cuprins între 400 și 1.000 de lei.
„Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.
Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori", a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
În contextul lipsei unei formule precise de calcul, deoarece Uniunea Europeană a emis numai o serie de recomandări, suma exactă a creșterii veniturilor nu este cunoscută, dar se estimează că ar putea varia între câteva sute și până la 1.000 de lei, însă pentru a îndeplini cerințele europene, salariul minim actual ar trebui să crească în 2024 cu cel puțin 400 de lei. UE a sugerat două metode de calcul pentru alinierea României la standardul venitului minim european.
În primul caz, ar fi luat în calcul coșul minim de consum. În România, salariul mediu brut este de 7.567 lei. Coșul minim de consum pentru un trai decent este evaluat la 3.807 lei pe lună, iar salariul minim brut lunar este de 3.300 lei. Conform experților, dacă venitul minim european ar fi determinat pe baza coșului zilnic de consum pentru un trai decent, venitul minim garantat (net) în România ar trebui să fie cu cel puțin 800 de lei net mai mare, apropiindu-se de valoarea coșului minim.
Dacă venitul minim garantat în România ar fi calculat ca fiind 50% din salariul mediu brut pe economie, așa cum propune Directiva, decalajul ar crește cu aproximativ 500 de lei net. Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să se majoreze cu aproximativ 1.300 lei.
O altă propunere este cea a INS, care sugerează ajustarea salariului minim brut în funcție de rata inflației. Cu o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei în acest an. Astfel, venitul minim actual (1.900 lei) încasat de un român este cu aproximativ 50% (1.000 lei, în medie, în valori absolute) sub pragul presupus necesar pentru asigurarea unui trai decent.
INS a propus și o metodă mai simplă, ajustarea salariului minim brut în conformitate cu rata inflației prognozate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Cu o inflație estimată de 7% pentru anul viitor, creșterea salariului minim ar fi de 200 de lei.
Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată în 2022 de către Parlamentul European, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au avut la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.
Momentul „zero" al inițiativei a fost anul 2017, când întreg ansamblul instituțional al Uniunii Europene a proclamat Pilonul european al drepturilor sociale. Principiul numărul 6 al acestuia se referă la „salariul minim adecvat" („fair minimum wage"), cu mențiunea expresă că în UE este nevoie de asigurarea unui venit decent tuturor lucrătorilor, considerându-se că salariile minime adecvate au un rol important în protejarea categoriilor vulnerabile, au detaliat experții Ernst & Young într-o analiză a fenomenului realizată anul trecut când, deși directiva era în vigoare, guvernanții români nu atacaseră încă subiectul.
Conform EY, noua Directivă a Uniunii Europene își propune să stabilească un venit minim care să fie determinat într-o manieră transparentă și predictibilă de fiecare stat membru, respectând realitățile sociale și legislația națională. Aceasta vine în contextul în care, deși toate țările UE asigură un fel de venit minim prin diverse sisteme de protecție socială, adesea acesta nu acoperă cheltuielile necesare pentru un trai considerat decent.
Este esențial de reținut că venitul minim adecvat nu va fi identic în toate țările UE. Fiecare stat va determina nivelul acestuia bazându-se pe factori precum condițiile sociale și economice, puterea de cumpărare, nivelul de productivitate și evoluțiile indicatorilor macroeconomici naționali, dar ghidându-se după prevederile directivei europene și principiile pe care le include.
Țările care au deja un salariu minim pe economie stabilit se vor angaja să ajusteze acest nivel printr-o formulă care asigură un trai decent, în concordanță cu rata inflației și care să acopere necesarul minim de bunuri și servicii, incluzând nu doar elementele esențiale, ci și cheltuieli pentru bunăstare, activități recreaționale, culturale, educaționale sau sociale, dictează directive europeană.
De asemenea, directiva menționează că țările cu politici de protecție socială existente privind venitul minim garantat prin acorduri colective nu sunt obligate să implementeze acest nou set de reguli pentru venitul minim adecvat european, dacă au deja condiții și standarde mai favorabile decât cele care ar rezulta din aplicarea acestui concept.
În plus, se încurajează negocierile colective pentru nivelul salariilor și se propune un sistem de controale și inspecții pe teren pentru a preveni subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă și nedeclararea orelor suplimentare. Se recomandă actualizarea salariilor minime de către statele membre cel puțin o dată la doi ani, iar în țările cu indexare automată, cel puțin o dată la patru ani.
România se încadrează în categoria majoritară a statelor din Uniunea Europeană care reglementează veniturile minime prin legi sau statute, diferind astfel de cele șase țări UE unde veniturile minime sunt stabilite prin negocieri colective, și anume Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia, unde acestea sunt convenite între sindicate și angajatori. Comparativ, poziția României nu este favorabilă nici în ceea ce privește salariul minim garantat la nivel național, nici în raport cu indicele prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor, România aflându-se la un nivel de 55% din media europeană.
În ceea ce privește veniturile medii, țările din Europa de Est, inclusiv România, se situează în general în jumătatea inferioară a clasamentului european. Deși unele state, precum Letonia, Slovacia, Bulgaria și Lituania, au înregistrat creșteri notabile, România și Estonia prezintă evoluții mai modeste, conform unui Raport Eurofound din 2021.
Este de asemenea crucial să se ia în considerare diferențele semnificative dintre economiile statelor membre UE, reflectate prin indicatori cheie precum produsul intern brut (PIB) și nivelul prețurilor de consum. De exemplu, în 2021, Irlanda a avut cel mai înalt nivel al prețurilor dintre statele membre, cu 44% peste media UE (stabilită la 100%), în timp ce România a înregistrat un nivel al prețurilor cu 45% sub media Uniunii Europene.
La începutul anului 2023, cinci state membre: Danemarca, Italia, Austria, Finlanda, Suedia nu aveau deloc un venit minim național. În aceste țări, salariul minim este protejat exclusiv prin acorduri colective negociate cu sindicatele, arată date oficiale ale UE, potrivit unei analize Euronews Business din 2023.
Aceste țări nu vor fi obligate să introducă noile reguli. În schimb, vor fi solicitate să raporteze despre cele mai mici tarife salariale stabilite prin aceste acorduri colective și despre salariile celor care nu sunt acoperiți de ele. Comisia va analiza aceste date și va raporta către Consiliu și Parlamentul European.
Dintre cele șapte țări candidate la aderarea UE în prezent, cinci au un salariu minim național (Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Serbia și Turcia), în timp ce două nu au (Bosnia și Herțegovina, Kosovo).
Salariile minime lunare variază semnificativ între statele membre. De exemplu, în 2023, salariul minim era de 2387 euro în Luxemburg, 1981 euro în Germania, 620 euro în Letonia și 399 euro în Bulgaria.
Țările UE cu un salariu minim național peste 1500 euro sunt: Luxemburg, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda, Franța, în timp ce statele membre cu un salariu minim național mai mare de 1000 euro, dar mai mic de 1500 euro pe lună sunt: Slovenia, Spania.
În ceea ce privește statele membre UE cu un salariu minim național sub 1000 euro, acestea sunt Cipru, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Polonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Croația, Letonia, România, Ungaria, și Bulgaria.
Toate statele membre UE vor trebui, până în octombrie 2024, să transpună directiva în legislația națională.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un experiment cu un rezultat inedit arată că nu trăim în cea mai bună dintre lumile posibile, nici măcar în cel mai bun univers
Simpla noastră existență ca specie implică faptul că, teoretic, ar putea exista și alte ființe inteligente în Univers. Nu știm dacă Terra este cea mai bună planetă dintre toate. Tot teoretic, ar putea exista planete mult mai bune decât a noastră. Plecând de la această idee, un grup de astronomi din Marea Britanie și Elveția a dus întrebările la un nou nivel. Mai exact, trăim în cel mai bune Univers posibil? Răspunsul, oferit tot de ei, pare a fi unul negativ.
-
Se pregătește o investigație de amploare împotriva lui Elon Musk. Democrații americani au lansat ofensiva
Relatările conform cărora miliardarul american Elon Musk a avut mai multe convorbiri cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, ar trebui investigate de Pentagon şi de agenţiile de aplicare a legii, pe temei de securitate naţională, au susţinut doi senatori democraţi într-o scrisoare consultată vineri de Reuters.
-
Geoană primește un sprijin important chiar de la șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații a Congresului SUA
Mircea Geoană a primit azi susținerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, șeful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților a SUA dar și co-președinte al grupului de sprijin pentru România din Camera Reprezentanților. Republicanul face referire și la faptul că Mircea Geoană a lucrat foarte bine cu administrația Trump ca adjunct al NATO.
-
China a găsit metoda prin care să fenteze majorarea tarifelor vamale pentru mașini electrice impusa de UE
Partenerul chinez al Chery Auto a anunţat că lucrează pentru a asigura componente produse local pentru societatea sa mixtă cu producătorul auto chinez, astfel încât vehiculele lor să fie comercializate ca europene.
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu