Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












România este sub asediu cibernetic. SRI avertizează: „Există mii de atacuri, iar acestea vin zilnic"

Postat la: 21.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Atacul cibernetic ce a afectat patru spitale din România putea fi evitat într-un mod simplu: instalarea unui anti-virus. Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din cadrul SRI a explicat la Antena 3 cum funcționează aceste atacuri, ce le motivează și cum poți afla dacă în spatele lor stau niște hackeri independenți sau guvernul vreunui stat.

„Cea mai importantă diferență dintre atacurile unor actori non statali, ale unor hackeri din zona crimei organizate, și atacurile cu origine statală este complexitatea. Atunci când discutăm despre actor statal, discutăm despre produse rău intenționate, care nu pot fi detectabile cu niciun produs anti-virus. Scopul e furtul informațiilor sau spionajul cibernetic. În situația hackerilor normali, aceștia urmăresc câștigul financiar și de cele mai multe ori realizează campanii. Înseamnă că vin cu un virus care nu e atât de complex, criptează sau blochează accesul la date și solicită o sumă de bani", a explicat Rog.

Acesta a dezvăluit și cum poți detecta originea atacului și dacă în spatele său este un grup independent de hackeri sau o organizație mai complexă precum guvernul unui stat. „Dacă discutăm de atacurile cu actori statali, atunci punem spune că în ultimii cinci ani au fost câteva zeci de atacuri relevante, care ar fi putut să aibă un impact important asupra instituțiilor. Dacă discutăm de celelalte atacuri, acestea sunt de ordinul miilor și se întâmplă zilnic", a dezvăluit angajatul SRI.

Cum ne putem apăra de astfel de atacuri? Simplu, instalați un antivirus, mai ales că România este vizată de mii de astfel de atacuri, conform informațiilor SRI. „Trebuie luate niște măsuri de securitate cibernetică. Sistemul de operare licențiat și actualizat la zi, un produs anti-virus, chiar și gratis, în unele situații funcționează. Cu atât mai mult, un program anti-virus licențiat.. e foarte important ca și semnăturile produsului să fie actualizate la zi. Pentru că degeaba am un produs anti-virus licențiat dacă eu fac actualizarea semnăturilor o dată pe săptămână. Trebuie să aibă semnăturile actualizate în timp real", a conchis Rog.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE