Roboți vii minusculi realizați din celule umane îi surprind pe oamenii de știință VIDEO
Postat la: 03.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii de știință au creat roboți vii minusculi din celule umane care se pot deplasa într-un vas de laborator și care, într-o zi, ar putea ajuta la vindecarea rănilor sau a țesuturilor deteriorate, relatează CNN.
O echipă de la Universitatea Tufts și de la Institutul Wyss al Universității Harvard a numit aceste creații „antroboți". Cercetarea se bazează pe lucrările anterioare ale unora dintre aceiași oameni de știință, care au realizat primii roboți vii, sau xenoboți, din celule stem obținute din embrioni de broască africană cu gheare (Xenopus laevis).
„Unii oameni au crezut că caracteristicile xenoboților se bazau foarte mult pe faptul că sunt embrionari și amfibieni", a declarat autorul studiului, Michael Levin, profesor de biologie la Facultatea de Arte și Științe a Tufts. „Nu cred că acest lucru are legătură cu faptul că este un embrion. Acest lucru nu are nimic de-a face cu faptul că este o broască. Cred că aceasta este o proprietate mult mai generală a ființelor vii", a spus el.
„Nu ne dăm seama de toate competențele pe care le au propriile noastre celule." Deși erau vii, antroboții nu erau organisme cu drepturi depline, deoarece nu aveau un ciclu de viață complet, a spus Levin. Cercetarea a fost publicată în revista Advanced Science.
Oamenii de știință au folosit celule umane adulte din trahee, de la donatori anonimi de vârste și sexe diferite. Cercetătorii au ales acest tip de celule pentru că sunt relativ ușor de accesat, datorită unei caracteristici despre care oamenii de știință au crezut că ar face celulele capabile să se miște, a declarat coautorul studiului, Gizem Gumuskaya, student la doctorat la Tufts.
Celulele traheale sunt acoperite cu elemente asemănătoare firului de păr, numite cili, care se unduiesc înainte și înapoi. De obicei, acestea ajută celulele traheale să împingă particule mici care își găsesc drumul în pasajele de aer din plămâni. Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că celulele pot forma organoizi - aglomerări de celule utilizate pe scară largă pentru cercetare.
Cercetătorii au experimentat cu compoziția chimică a condițiilor de creștere a celulelor traheale și a găsit o modalitate de a încuraja cilii să fie orientați spre exterior pe organoizi. Odată ce au găsit matricea potrivită, organoidele au devenit mobile după câteva zile, cilii acționând un pic ca niște vâsle.
„Nu s-a întâmplat nimic în prima, a doua, a patra sau a cincea zi, dar, așa cum se întâmplă de obicei în biologie, în jurul zilei a șaptea, a avut loc o tranziție rapidă", au spus cercetătorii. „A fost ca o floare care înflorește. În ziua a șaptea, cilii se rotiseră și se aflau în exterior."
„În metoda noastră, fiecare antropoid crește dintr-o singură celulă." Această autoasamblare este cea care îi face unici. Roboții biologici au fost realizați și de alți oameni de știință, dar au fost construiți manual, prin realizarea unei matrițe și prin însămânțarea de celule care să trăiască deasupra ei, a spus Levin.
Antroboții creați de echipă nu erau identici. Unii erau sferici și erau complet acoperiți de cili, în timp ce alții aveau o formă asemănătoare unei mingi de fotbal american și erau acoperiți neregulat de cili. De asemenea, aceștia se mișcau în moduri diferite - unii în linii drepte, alții în cercuri strânse, în timp ce alții stăteau pe loc și se balansau, potrivit unui comunicat de presă privind studiul. Aceștia au supraviețuit până la 60 de zile în condiții de laborator.
Experimentele descrise în acest ultim studiu sunt într-un stadiu incipient, dar scopul este de a afla dacă antroboții ar putea avea aplicații medicale, au declarat autorii. Pentru a vedea dacă astfel de aplicații ar putea fi posibile, cercetătorii au examinat dacă antroboții au fost capabili să se deplaseze peste neuronii umani crescuți într-o farfurie de laborator care au fost „zgâriați" pentru a imita leziunile.
Ei au fost surprinși să vadă că antroboții au încurajat creșterea în regiunea deteriorată a neuronilor, deși cercetătorii nu înțeleg încă mecanismul de vindecare, se arată în studiu.
Falk Tauber, liderul grupului de la Centrul pentru materiale interactive și tehnologii bioinspirate de la Universitatea din Freiburg, Germania, a declarat că studiul a oferit o bază de plecare pentru eforturile viitoare de a utiliza bioboții pentru diferite funcții și de a-i realiza în diferite forme.
Tauber, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că antroboții au prezentat un „comportament surprinzător", în special atunci când s-au deplasat peste - și în cele din urmă au închis - zgârieturile din neuronii umani.
El a spus că abilitatea de a crea aceste structuri din propriile celule ale unui pacient a sugerat diverse aplicații atât în laborator, cât și, poate, în cele din urmă, în interiorul oamenilor.
Levin a spus că nu crede că antroboții au pus probleme de etică sau de siguranță. Aceștia nu sunt creați din embrioni umani, cercetare care este strict restricționată, și nici nu sunt modificați genetic în vreun fel, a spus el.
„Ei au un mediu foarte circumscris în care trăiesc, așa că nu există posibilitatea ca ei să iasă cumva sau să trăiască în afara laboratorului. Nu pot trăi în afara acelui mediu foarte specific", a spus el. „Au o durată de viață naturală, așa că, după câteva săptămâni, se biodegradează pur și simplu fără probleme."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului
O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.
-
Obiceiuri și superstiții de Anul Nou. Ce nu este bine să faci pe 31 decembrie și 1 ianuarie pentru a nu rămâne fără bani tot anul ce vine
Simboluri, colinde şi obiceiuri păgâne marchează, în datina românească, ultima zi a anului vechi şi în prima a celui nou. În Muntenia se umblă cu capra, în Moldova cu ursul, „mascaţii" sunt în Bucovina, iar în noaptea dintre ani se pun vâsc, struguri şi smochine pe masă, pentru belşug.
-
TikTok, amendată cu 10 milioane de dolari pentru provocările mortale care circulă pe platformă
Venezuela a amendat, luni, TikTok cu 10 milioane de dolari pentru „neglijența" sa privind controlul provocărilor online care circulă pe platformă. Decizia vine după ce trei adolescenți din țară au murit după ce au luat parte la o provocare periculoasă.
-
O pastilă pentru câini ar putea să conțină secretul longevității oamenilor. La patrupede li s-a prelungit viața cu patru ani
O companie americană de biotehnologie se pregătește să lanseze o pastilă de longevitate cu aromă de carne de vită pentru câini, care le-ar putea prelungi viața cu până la un an - iar unii oameni de știință cred că medicamente similare ar putea face același lucru pentru oameni.
-
O serie de routere Wi-Fi sunt sub amenințare! Ce trebuie să știi despre atacurile cibernetice
Routerele TP-Link, deja în atenția guvernului Statelor Unite din motive de securitate națională, se confruntă acum cu o altă problemă majoră: un atac de tip botnet denumit Mirai.
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va gestiona reducerea cheltuielilor bugetare prin reorganizări instituționale, a anunțat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern din 30 decembrie 2024, ședință în care a fost aprobată Ordonanța austerității ("Ordonanța trenuleț").
-
Un gigant tech se pregătește să lanseze „creiere" pentru roboții umanoizi. Cum va funcția
Nvidia își extinde prezența în domeniul roboticii prin lansarea unei noi generații de computere compacte, Jetson Thor, în prima jumătate a anului 2025, conform Financial Times. Această inițiativă reprezintă un capitol important în strategia de lungă durată a companiei de a deveni un lider tehnologic în alimentarea roboților umanoizi și industriali.
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic și Social (CES) care este obligatoriu dar doar consultativ.
-
Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
Cercetătorii francezi au descoperit un sarcofag reînhumat ce datează din perioada Regatului Mijlociu Egiptean în oraşul Luxor din Egipt, în cadrul unor cercetări desfăşurate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a altor sarcofage în acelaşi sit.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu