Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rectorul Universității Politehnica din Timișoara despre impozitarea IT-iștilor: "Taxele plătite statului vor scădea"

Postat la: 27.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Florin Drăgan, susține că o eliminare a scutirii de impozit pe venit pentru IT-iști, pentru a atrage bani la bugetul de stat, ar putea avea un efect contrar.

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde și angajați din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanța să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezența fizică la birou sau în țara respectivă.

În momentul în care veniturile angajaților din IT vor scădea, ei vor fi tentați să facă pasul către firme de afară. Piața IT nu poate suporta o astfel de migrație pentru că este o mare criză de specialiști. Pe de altă parte, există un trend ca angajații cu venituri mari să își facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendințe să crească și automat taxele plătite statului vor scădea", susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, potrivit financialintelligence.ro.

Rectorul UPT a mai arătat că universitatea pe care o conduce a colaborat de-a lungul timpului atât cu companiile prezente în vestul țării, cât și cu instituțiile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru piața muncii.

„În momentul în care specialiștii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment. O astfel de mișcare ar produce un adevărat șoc pentru că în România când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic față de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării.

Altfel spus, investițiile anunțate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puși în situația ca proaspăt absolvenții universităților din România să fie direct angajați de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forței de muncă de la noi să se acutizeze", mai arată Drăgan.

Un alt domeniu cu o deosebită importanță în PNRR este digitalizarea. Acest lucru se poate face cu IT-iști, dar și cu oameni din cercetare, care și ei beneficiază de scutirea impozitului pe venit.

Rectorul UPT mai spune că digitalizarea asumată prin PNRR se poate face numai cu IT-iști.

"În prezent este foarte dificil să convingi oamenii buni să lucreze exclusiv în cercetare. Este un domeniu în care am putea face mai multe, iar un venit mai mare este un imbold pentru un specialist să rămână în cercetare. Majoritatea absolvenților de facultate se duc către dezvoltare, însă cercetarea aduce în piață un plus de valoare mai mare. Dacă veniturile oamenilor din cercetare vor scădea, odată cu cele din IT, atunci ei vor pleca sau vor migra spre alte forme de colaborare și multe dintre proiectele de digitalizare vor fi în pericol", a încheiat rectorul Universității Politehnica Timișoara.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE