Recompensă de un milion de dolari pentru cine poate dezlega codul antic din imagine
Postat la: 20.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernul statului Tamil Nadu, India, a anunțat o recompensă de 1 milion de dolari pentru oricine reușește să descifreze misterioasa scriere a civilizației din Valea Indusului, un cod antic care a rămas nedescifrat.
Rajesh PN Rao, specialist în informatică, primește săptămânal e-mailuri de la persoane care susțin că au descifrat un mister arheologic care îi pune în dificultate pe cercetători de generații întregi. Acești „criptografi" autoproclamați - de la ingineri și IT-iști la pensionari și funcționari fiscali - provin în mare parte din India sau sunt de origine indiană, locuind în străinătate. Toți sunt convinși că au descifrat scrierea civilizației din Valea Indusului, o combinație de semne și simboluri.
„Susțin că au rezolvat misterul și că «cazul este închis»," spune Rao, profesor la Universitatea din Washington și autor al unor studii recenzate despre scrierea Indusului. Recent, MK Stalin, ministrul-șef al statului Tamil Nadu din sudul Indiei, a anunțat o recompensă de un milion de dolari pentru oricine poate dezlega acest cod antic, ceea ce a intensificat competiția.
Civilizația Indusului, sau Harappană, una dintre cele mai timpurii societăți urbane din lume, a apărut acum 5.300 de ani pe teritoriul actual al Indiei de nord-vest și Pakistanului. Fermierii și comercianții săi au trăit în orașe fortificate, construite din cărămizi arse, și au prosperat secole la rând.
Deși motivele declinului brusc al acestei civilizații rămân necunoscute, fără dovezi clare de război, foamete sau dezastre naturale, cel mai mare mister al său este scrierea nedescifrată, care lasă limba, guvernarea și credințele acestui popor ascunse sub vălul timpului.
De peste un secol, lingviști, oameni de știință și arheologi au încercat să descifreze scrierea Indusului. Teoriile o leagă de vechile scrieri Brahmi, limbile dravidiene sau indo-ariene, sumeriană și chiar de simboluri politice sau religioase, dar până acum niciuna nu a avut succes. „Scrierea Indusului este probabil cel mai important sistem de scriere nedescifrat," spune Asko Parpola, un indolog de renume.
Scrierea Indusului constă în semne și simboluri găsite pe aproximativ 4.000 de artefacte, inclusiv sigilii, vase și tablete. Aceste texte sunt scurte - în medie cinci semne - și nu există inscripții lungi pe pereți, tablete sau plăci de piatră. De exemplu, sigiliile pătrate, des întâlnite, prezintă linii de semne deasupra unui motiv central - adesea un animal, cum ar fi un unicorn - și un obiect misterios. Totuși, semnificația acestora rămâne necunoscută.
Un alt obstacol major este absența unui artefact bilingv, cum ar fi Piatra Rosetta, care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene. Cercetătorii recurg acum la știința calculatoarelor pentru a aborda acest puzzle antic. Nisha Yadav, cercetător la Institutul de Cercetare Fundamentală Tata din Mumbai, colaborează cu experți precum Rao pentru a analiza statistica și structura scriptului folosind tehnici de învățare automată.
Analizând un set de date digitalizat al semnelor Indusului, au descoperit modele interesante. De exemplu, 67 de semne reprezintă 80% din scriere, iar cel mai frecvent semn seamănă cu un vas cu două mânere. Un model de învățare automată a fost creat pentru a reconstitui textele ilizibile sau deteriorate, deschizând calea pentru cercetări viitoare. „Înțelegerea noastră este că scrierea este structurată și există o logică de bază," spune Yadav.
Rao menționează alte scripturi antice, cum ar fi Proto-Elamitul (Iran), Linear A (Creta) și Etrusca (Italia), a căror limbă de bază este necunoscută. Altele, precum Rongorongo (Insula Paștelui) și Zapoteca (Mexic), au limbi cunoscute, dar simbolurile lor rămân enigmatice.
În India, anunțul lui Stalin vine pe fondul unui studiu recent care leagă semnele Indusului de graffiti găsite în Tamil Nadu. Cercetătorii K Rajan și R Sivananthan au analizat peste 14.000 de fragmente de ceramică din 140 de situri și au găsit asemănări între semnele din sudul Indiei și cele ale Indusului.
Unii cred că Stalin încearcă să se prezinte ca un susținător al moștenirii culturale tamile, contracarând influența partidului BJP de la Delhi. Cu toate acestea, cercetătorii sunt sceptici că premiul va fi revendicat curând. „Ce au scris oamenii din Indus? Aș vrea să știu," concluzionează Yadav.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Carmen Tănase il acuză pe Traian Băsescu pentru decesul Cristinei Țopescu: "Din cauza asta a murit"
Jurnalista Cristina Țopescu a fost o voce puternică în lupta pentru drepturile animalelor, dar sensibilitatea ei față de suferința celor mai vulnerabili a avut un impact profund asupra vieții sale. Actrița Carmen Tănase a rememorat prietenia lor și a vorbit despre momentele dificile prin care au trecut împreună, dezvăluind cum aceste experiențe au afectat-o grav pe Cristina.
-
Regele bețivilor a fost găsit la Iași. A ajuns la spital în comă, cu o valoare a alcoolemiei incredibilă: "A fost intubat, ventilat mecanic"
Un bărbat de 40 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iași în comă alcoolică. Pacientul a fost intubat și ventilat mecanic, tratat și mai apoi trimis la Spitalul de Psihiatrie Socola.
-
Europa tremură - un război comercial cu SUA lui Trump este iminent. Avertismentul lansat din BCE
Un război comercial cu Statele Unite este "foarte probabil" în preşedinţia lui Donald Trump, cu consecinţe negative asupra activităţii şi preţurilor, avertizează o funcţionară de rang înalt de la Banca Centrală Europeană (BCE).
-
Prima zi la Davos coincide cu inscaunarea lui Trump. Mii de lideri, directori executivi și persoane influente din diverse domenii participă la Forumul Economic Mondial
Fondate la începutul anilor 1970, reuniunile de la Davos abordează cele mai mari probleme ale lumii. În cele peste 300 de întâlniri, delegații propun soluții la probleme critice, cum ar fi asigurarea unei tranziții line la energie curată sau acomodarea noii ere digitale.
-
Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
Miliardarul Elon Musk, cunoscut pentru promovarea mașinilor electrice prin Tesla, confirmă îngrijorările unui fizician argentinian, Juan Carlos Bolcich, care avertizează că cererea de electricitate ar putea depăși capacitatea rețelelor de a o furniza.
-
Recompensă de un milion de dolari pentru cine poate dezlega codul antic din imagine
Guvernul statului Tamil Nadu, India, a anunțat o recompensă de 1 milion de dolari pentru oricine reușește să descifreze misterioasa scriere a civilizației din Valea Indusului, un cod antic care a rămas nedescifrat.
-
Telescopul James Webb confirmă că există ceva în neregulă cu înțelegerea noastră asupra universului
Într-o descoperire izbitoare, telescoapele spațiale James Webb și Hubble au confirmat că universul se extinde la viteze diferite în funcție de punctul de observație, ceea ce pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a cosmosului.
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu