Războiul cibernetic al viitorului va face trecerea de la soldatul-om la soldatul-robot
Postat la: 22.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Ceea ce a început, la 24 februarie 2022, ca o încercare de "blitzkrieg" a armatei ruse, care a rămas blocată la porţile Kievului, este trei ani mai târziu un război de poziţionare, cu puţine schimbări pe front şi cu un rol important al noilor sisteme de atac şi apărare bazate pe informatică şi inteligenţă artificială.
Războiul din Ucraina este, înainte de toate, "războiul dronelor". Aşa l-a definit, în câteva dintre analizele sale, fostul director al CIA, David Petraeus, care a evidenţiat efortul ucrainean de a contracara cu ajutorul dronelor superioritatea rusă în privinţa armamentului tradiţional şi al navelor din Marea Neagră. Acest război al dronelor din Ucraina a avut un precedent: la sfârşitul anului 2020, Azerbaidjanul şi-a folosit avantajul în folosirea acestor dispozitive fabricate în Turcia, atât pentru atac, cât şi pentru recunoaştere, pentru a câştiga cel de-al doilea război împotriva Armeniei asupra teritoriului azer Karabah, populat la acea vreme majoritar de etnici armeni.
Acest lucru va avea un impact asupra viitorului strategiei militare: "zeci şi sute de mii de vehicule aeriene mici fără pilot vor fi folosite pe câmpul de luptă în următorii ani" şi chiar şi soldaţii vor putea transporta unul pentru uzul lor individual. Ucraina a încercat cu ajutorul dronelor să contracareze avantajul rus în sfera trupelor şi armamentului tradiţional: drone mari de atac în ariergardă, drone de mici demersuri pentru a raporta despre desfăşurarea unităţilor inamice pe front sau poziţiile artileriei, drone "kamikaze" lansate împotriva tancurilor, camioanelor sau grupurilor mici de infanterie şi chiar drone marine.
Potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank militar care a urmărit cursul războiului, cu raportări zilnice, încă de la începutul său, Ucraina a conceput un proiect numit "Drone Line" ca parte a eforturilor sale de a integra dronele în operaţiunile terestre. Acest lucru permite forţelor ucrainene să creeze zone de exterminare la 10 până la 15 kilometri adâncime, să ofere sprijin aerian constant şi acoperire pentru infanterie şi să detecteze şi să distrugă forţele ruse înainte ca acestea să apuce să se apropie de poziţiile ucrainene.
Potrivit prim-viceministrului apărării al Ucrainei, generalul locotenent Ivan Havriliuk, citat de agenţia de presă Ukrinform, din februarie 2022 Ucraina a introdus peste 1.300 de modele noi de arme, marea lor majoritate fiind drone, în condiţiile în care doar în 2024 au fost aprobate peste 250 de modele noi. În 2024, majoritatea produselor aprobate au fost sisteme aeriene fără pilot, de bruiaj electronic, echipamente de inginerie şi platforme robotice terestre. Mai mult, în iulie 2024, Ucraina a creat aşa-numita unitate Typhoon, care se ocupă de războiul electronic: nu numai că operează cu noile modele de drone şi vehicule robotizate, ci şi contracarează interferenţele şi alte contramăsuri ale ruşilor, foarte eficiente, pentru a împiedica activitatea acestora.
Aceste vehicule robotizate folosesc camere îmbunătăţite cu inteligenţă artificială pentru a detecta poziţiile artileriei inamice sau unităţile mobile de la distanţă, pentru a analiza videoclipuri şi fotografii şi pentru a naviga prin zone urbane dense sau păduri în care operatorii umani ar putea întâmpina dificultăţi. O analiză a revistei ruse "Army Standard" remarca faptul că la începutul anului 2025 decalajul iniţial în privinţa dronelor în favoarea Ucrainei va fi eliminat şi că armata rusă va avea mai multe clase de drone de atac, precum Lancet - foarte puţin vizibilă pentru sistemele de apărare şi cu tehnologie robotică extrem de bine pusă la punct - şi drone cu rază lungă de acţiune, precum Geranium.
La 9 decembrie 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat imagini cu dronele sale navale "Sea Baby" deschizând focul asupra elicopterelor ruseşti care le urmăreau în apropierea Crimeei. Dronele maritime de suprafaţă au devenit o parte importantă a acţiunilor de atac ucrainene în Marea Neagră. Potrivit SBU, Ucraina a folosit acest tip de drone pentru a ataca podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova, de Rusia continentală, şi un total de 11 nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Cu ele, SBU a încercat să contracareze folosirea navelor ruseşti care încercau să lanseze rachete Kalibr, Onix şi Zircon împotriva oraşelor ucrainene.
Folosirea dronelor marine de către Ucraina a agravat situaţia flotei ruse într-o asemenea măsură - scufundarea crucişătorului Moskva şi avarierea navei-amiral a flotei ruse, Makarov - încât cea mai mare parte a fost nevoită să părăsească portul Sevastopol, din Crimeea, şi să se îndrepte către baza navală Novorosiisk. Dar, ca în toate războaiele, măsurile atrag după sine contramăsuri. Ruşii au echipat navele cu sisteme de apărare antiaeriană şi mitraliere de calibru mare, deşi cea mai bună tactică - recunosc ei - este să le detecteze la punctul lor de concentrare şi să le distrugă.
Într-un raport recent, analiştii IGW ajung la următoarea concluzie: în pofida desfăşurării de noi arme, de neconceput cu câţiva ani în urmă pentru analiştii militari, infanteria este încă importantă. Rusia îşi foloseşte soldaţii în valuri, iar Ucraina trebuie să-şi rezolve problemele de trupe, de moral şi de antrenament pentru a opri avansul rusesc în est, unde au loc cele mai intense lupte, la trei ani de la izbucnirea războiului. Preşedintele american Donald Trump estimează la circa 900.000 de soldaţi pierderile Rusia în războiul din Ucraina, care la rândul ei ar fi pierdut circa 700.000 de soldaţi, scrie presa ucraineană.
Trump a comunicat această estimare într-o intervenţie în faţa presei în Florida, care a avut loc miercuri, când a spus despre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este un "dictator" care nu organizează alegeri întrucât se teme că le va pierde şi i-a reproşat că a preferat să poarte un război cu Rusia în loc să încerce să ajungă la o înţelegere cu aceasta. "Îmi dau seama că Rusia a pierdut 900.000 de soldaţi. Cred că Ucraina a pierdut probabil 700.000. Of! este un lucru teribil. Se văd părţi de corpuri, corpuri şi părţi de corpuri pe tot câmpul, peste tot. Le vedem foarte clar din sateliţi. Iubesc Ucraina, dar Zelenski a făcut o treabă teribilă. Ţara sa este zdrobită şi milioane şi milioane de oameni au murit degeaba, şi nu poţi pune capăt unui război dacă nu discuţi cu ambele părţi", a spus Trump, conform unui transcript al declaraţiei sale.
Preşedintele Zelenski a susţinut la începutul lunii februarie că aproximativ 45.100 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în războiul provocat de invazia rusă şi circa 370.000 au fost răniţi, un bilanţ considerat de comentatori ca fiind subevaluat, cel puţin în privinţa deceselor. Zelenski a adăugat că există o problemă în stabilirea numărului soldaţilor dispăruţi. Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, o estimare confidenţială ucraineană, care datează însă de la începutul anului trecut, indica numai până atunci circa 80.000 de morţi şi aproximativ 400.000 de răniţi în rândurile armatei ucrainene.
În tabăra rusă, în lipsa oricăror date oficiale, portalul Mediazona şi serviciul rus al BBC au estimat numărul deceselor confirmate la peste 91.000, evaluare de asemenea probabil sub situaţia reală şi făcută pe baza informaţiilor publice, cum ar fi comunicatele oficiale, a rubricilor necrologice şi a anunţurilor de pe reţelele de socializare privind decesele, împreună cu observaţiile din cimitire. De asemenea, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat joia trecută că aproximativ 50.000 de persoane au fost date dispărute de familiile lor din Ucraina sau Rusia de când a început războiul, circa 90% dintre cei dispăruţi fiind militari.
După o primă convorbire telefonică oficială desfăşurată miercurea trecută, Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin au anunţat iniţierea de discuţii pentru soluţionarea negociată a războiului provocat de invazia rusă în Ucraina. A urmat săptămâna aceasta, marţi, o reuniune ruso-americană la Riad, la finalul căreia şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Marco Rubio, au anunţat iniţierea unui proces de normalizare a relaţiilor ruso-americane, prin stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele "iritante în relaţiile bilaterale", şi de asemenea lansarea unui proces de negociere pentru soluţionarea războiului ruso-ucrainean, Washingtonul şi Moscova urmând să-şi desemneze în acest scop echipe de negociatori.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un fenomen tot mai ciudat se petrece în școli din Europa: Modelul Andrew Tate transformă băieții încă de la cele mai fragede vârste
Influencerii online, cum ar fi Andrew Tate, alimenteaza o crestere a sexismului in sala de clasa, potrivit unui nou stud ...
-
O comoară ascunsă în pământul unui oraș din România: Străzile sunt pavate cu aur
Romania are povesti care rivalizeaza cu basmele, iar una dintre cele mai fascinante se scrie in tacere, la poalele Munti ...
-
Raport secret al CIA: O navă extraterestră a atacat pe Pământ. Soldații umani, transformați instant în 'stâlpi de calcar'
Potrivit unui document declasificat al CIA, in anul 1989 sau 1990 a avut loc o batalie intre soldații Armatei Roșii a UR ...
-
Pastorală de Paști: ÎPS Teodosie spune că libertatea pe care am primit-o în dar de la Creator o folosim într-un sens negativ
În Pastorala de Sfintele Paști adresata clerului, monahilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului, Î ...
-
La Casa Albă teoria scurgerii virusului Covid tinde să devină oficială în plin război comercial cu China
Casa Alba a prezentat o versiune noua paginii sale web dedicata Covid-19, care promoveaza teoria contestata a unei scurg ...
-
Medicamentul luat de mii de români zilnic, retras urgent din farmacii! Pacienții trebuie să verifice imediat cutia
Un medicament prescris frecvent pacienților cu hipertensiune arteriala a fost retras din farmacii in regim de urgența du ...
-
Un cercetător susține că universul nostru a fost creat de către extratereștri ca un experiment de laborator intergalactic
Astronomul Avi Loeb de la Universitatea Harvard avanseaza o ipoteza care ar putea parea desprinsa dintr-un roman SF. El ...
-
Lacul Morii, lacul morții - o poveste horror de la capăt de Bucuresti
Înconjurat de blocuri parasite, fabrici ruginite și buruieni care cresc printre crapaturile asfaltului, Lacul Mori ...
-
Inteligența artificială a elaborat trei scenarii cutremurătoare in urma cărora ar dispărea specia umană
Potrivit Chatbot-ul Google Bard, care a analizat un volum urias de date, traiectoria pe care ne aflam ar putea duce la d ...
-
Dreapta MAGA americană: Cum a devenit o armă ideologică a conservatorilor un simbol al "marxismului cultural" demonizat de republicani
Într-un peisaj politic tot mai fragmentat și ideologizat, numele lui Antonio Gramsci - marxist italian, intemnițat ...
-
Cu ocazia Sfintelor Paști, Jessie Baneș lansează o nouă piesă, încărcată de multă credință: „Răstignirea lui Iisus", versuri Pr. Emil Nedelea Cărămizaru
În pragul Sfintelor Paști, chiar in Vinerea Mare, artista Jessie Baneș a lansat o noua piesa, cu un mesaj evlavios ...
-
Ar putea fi sfârșitul Google: compania găsită vinovată de monopol ilegal în online. Chrome ar putea fi istorie!
Un tribunal federal din SUA a decis joi ca Google a dominat in mod ilegal doua piețe esențiale din industria publicitați ...
-
Criminolog, despre declarațiile controversate ale lui Crin Antonescu: „Sunt asemănătoare unui criminal împotriva umanității"
Criminologul Vlad Zaha, specializat in politici publice in domeniul drogurilor, subliniaza faptul ca pedeapsa capitala n ...
-
Bill Gates anunță o nouă eră: Cum va schimba AI meseriile fundamentale ale omenirii
Bill Gates subliniaza ca declinul demografic, criza forței de munca și avansul tehnologic converg intr-un moment crucial ...
-
Apple face un pas extrem de periculos: O lume în care nimic nu mai e autentic și imaginile sunt manipulate la extrem
Era in care fotografiile pot fi considerate dovezi ale realitații ar putea fi pe cale sa se incheie. Noua funcție Clean ...
-
Cât ar valora azi cei 30 de arginți pe care i-a primit Iuda în schimbul trădării lui Iisus
Cei 30 de arginți primiți de Iuda Iscarioteanul in schimbul tradarii lui Iisus Hristos raman, pana astazi, una dintre ce ...
-
Pierderea in greutate devine o banalitate: A apărut pastila specială pentru slăbit mai tare decât Ozempicul și fără efecte adverse
Pastila experimentala dezvoltata de Eli Lilly, numita orforglipron, a demonstrat efecte comparabile cu cele ale medicame ...
-
Un român a găsit o metodă ingenioasă de a păcăli sistemul caselor self pay din marile hypermarketuri
Marile magazine au introdus casele self pay ca o metoda pentru a grabi procesul de cumparaturi, iar oamenii iși scaneaza ...
-
"Ploaia sângerie" a apărut în România de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile
În weekendul de Paște, Romania va fi lovita de "ploaia sangerie", un fenomen meteo rar pentru care este nevoie sa ...
-
Astronomii fac un anunț uluitor: semne de viață pe o planetă aflată la 124 de ani lumină distanță de Pământ
Astronomii au facut o descoperire spectaculoasa ce ar putea schimba percepția asupra vieții in Univers. Pe o planeta sit ...
-
Descoperire arheologică de proporții pe teritoriul Romaniei: totul a fost posibil cu ajutorul unor drone echipate cu laser
Tehnologia de ultima ora, in special scanarea LIDAR (Light Detection and Ranging) realizata cu ajutorul dronelor, revolu ...
-
Dealerul Maru, reținut de DIICOT. Au aparut rezultatele autopsiei! De ce s-a stins, de fapt, Rares Ion. Ce au gasit medicii
Tudor Duma, cunoscut sub porecla de Maru, a fost reținut de procurorii DIICOT in urma unui incident tragic care a șocat ...
-
Cum să te bucuri cât mai mult de grădina ta vara aceasta?
Vara este anotimpul perfect pentru a petrece timp in aer liber, iar gradina devine un spațiu esențial pentru relaxare, s ...
-
Doze letale în loc de tratament: Un medic a fost inculpat pentru uciderea a 15 dintre pacienţii săi
Un medic german a fost pus sub acuzare pentru uciderea a 15 pacienți, procurorii din Berlin susținand ca acesta a admini ...
-
După ce au gasit ca Soarele are o forma primara de constiență, ficicienii se intreba: "Este Universul viu?"
Legatura dintre conștiința și Univers este un subiect fascinant de cercetare, situat la intersecția dintre neurologie, f ...
-
Echipa „de comando digital" a Pentagonului demisionează în bloc. Șefa "SWAT a tocilarilor": „Ori murim repede, ori murim lent"
Unul dintre cele mai ambițioase experimente de modernizare tehnologica din cadrul Departamentului Apararii al SUA - Defe ...
-
Doi șefi de clan din mafia italiană, capturați de autorități. Își coordonau organizațiile într-un joc PlayStation
Carabinierii au reținut 24 de persoane in urma unei operațiuni intr-un dosar de trafic de droguri și șantaj, printre car ...
-
Timpul ar putea curge invers în jurul nostru și noi nici măcar nu știm. La nivel cuantic, trecutul și viitorul sunt indiscernabile
Trecerea timpului este nenegociabila. Curgerea sa marcheaza progresul vieții noastre, deplasandu-se clar intr-o singura ...
-
Criminalii din agricultură care folosesc erbicide cancerigene șantajează lumea cu o foamete fără precedent
Conglomeratul farmaceutic și agricol Bayer a declarat ca ar putea inceta sa produca cel mai popular erbicid din lume, cu ...
-
Un cetățean al Republicii Moldova a fost reținut de FSB pentru contrabandă cu dispozitive explozive
Cetateanul moldovean Marius Prunianu este suspectat de contrabanda cu dispozitive explozive si de incercare de a comite, ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu