Raportul întocmit de Pentagon: Armata Chinei se pregătește intens pentru cucerirea unor insule, sporind temerile că urmează invadarea Taiwanului
Postat la: 01.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Armata chineză petrece din ce în ce mai mult timp executând exerciții axate pe cucerirea unor insule prin forță, potrivit unui nou raport al Departamentului Apărării, citat de Business Insider.
Raportul, care a fost făcut public marți de Pentagon, prezintă cele mai recente evoluții militare și de securitate chineze și are ca scop să ofere Congresului o perspectivă asupra intențiilor și obiectivelor Beijingului. Ca o evaluare amplă a puterii militare a Chinei, raportul subliniază amenințarea pe care China o reprezintă pentru insula democratică autoguvernată Taiwan.
Pentagonul a raportat că Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) "a intensificat presiunile diplomatice, politice și militare" împotriva Taiwanului în cursul anului 2021, sporind "acțiunile provocatoare și destabilizatoare" în jurul regiunii.
Aceste acțiuni au inclus "exerciții de capturare a insulelor" și zboruri care trec în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ) - acțiuni pe care Beijingul le-a continuat și în 2022.
În ceea ce privește anul trecut, exercițiile de capturare a insulelor "au devenit mai frecvente și mai realiste", a precizat Departamentul Apărării, explicând că APL a desfășurat peste 20 de exerciții navale care au avut un element de capturare a insulelor, față de doar 13 astfel de exerciții în anul precedent. Aceste exerciții și antrenamente - dintre care unele au fost desfășurate de armata chineză în apele din apropierea Taiwanului - au fost prezentate anterior în mass-media de stat chineză.
"Multe dintre aceste exerciții s-au concentrat pe realismul de luptă și au prezentat misiuni de noapte, antrenamente în condiții meteorologice nefavorabile și operațiuni simultane pe mai multe domenii", a precizat Pentagonul în raportul său. Realismul de luptă în antrenamente a fost un punct central al eforturilor de modernizare militară ale liderului chinez Xi Jinping, care vizează construirea unei forțe de clasă mondială care să poată lupta și câștiga războaie.
Iar conducerea chineză nu a renunțat niciodată la utilizarea forței ca opțiune pentru a-și atinge obiectivele de unificare cu Taiwanul, pe care China îl consideră parte a teritoriului său suveran.
Evaluând în mod specific potențialele acțiuni militare pe care China le-ar putea întreprinde împotriva Taiwanului, Pentagonul a concluzionat că o invazie amfibie masivă ar fi o performanță dificilă pentru Beijing. O astfel de operațiune, care se numără printre cele mai complicate de desfășurat, ar necesita un sprijin semnificativ, control aerian și maritim și suficiente provizii. O astfel de întreprindere ar solicita în mod semnificativ forțele APL și există riscuri substanțiale.
"În combinație cu uzura inevitabilă a forțelor, complexitatea războiului urban și potențiala insurgență, acești factori fac ca o invazie amfibie a Taiwanului să reprezinte un risc politic și militar semnificativ pentru Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez, chiar și în ipoteza unei debarcări reușite", a precizat Pentagonul.
Totuși, Departamentul Apărării a precizat că, deși China s-ar putea lupta cu o invazie la scară largă a Taiwanului, este capabilă să cucerească insule mai mici controlate de Taiwan, precum Pratas sau Itu Aba din Marea Chinei de Sud. Pentagonul a mai spus că o "invazie a unei insule de dimensiuni medii, mai bine apărate, cum ar fi Matsu sau Kinmen, se încadrează în capacitățile APL".
O astfel de mișcare ar demonstra capacitate și hotărâre, dând în același timp dovadă de reținere, a spus Pentagonul, dar există încă riscuri politice, cum ar fi o condamnare internațională puternică.
În plus față de atenția pe care Beijingul o acordă de mult timp Taiwanului, China deține, de asemenea, pretenții concurente la insule și recife din Marea Chinei de Sud, unde China a construit avanposturi militare și și-a consolidat poziția.
SUA au acuzat China de un comportament din ce în ce mai agresiv în jurul Mării Chinei de Sud, iar oficialii americani au avertizat anterior că "comportamentul iresponsabil" al Chinei ar putea declanșa un "incident sau accident major". Cele mai recente avertismente au venit pe fondul unei perioade de tensiuni sporite între China și SUA din cauza călătoriei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan.
La începutul acestei luni, vicepreședintele Kamala Harris a făcut o călătorie rară într-un punct fierbinte din Marea Chinei de Sud, mai exact pe insula filipineză Palawan, care domină zonele disputate din această cale navigabilă strategică. Răspunsul Chinei a fost însă mai reținut decât atunci când Pelosi a vizitat Taiwanul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu