ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Raportul dintre prețul cuprului și cel al aurului indică o economie nesănătoasă, ceea ce ridică posibilitatea unei recesiuni globale

Postat la: 26.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe piața metalelor prețioase apar tot mai multe semne ale unei viitoare recesiuni, deoarece raportul dintre prețul cuprului și cel al aurului indică faptul că Statele Unite au o economie foarte nesănătoasă.

Raportul cupru-aur este utilizat în mod regulat ca indicator financiar de către managerii de active instituționale pentru a evalua sănătatea generală a economiei, sentimentul investitorilor cu privire la piață și așteptările privind inflația viitoare.

Cuprul și aurul sunt două mărfuri cheie tranzacționate în mod regulat în lumea financiară americană datorită proprietăților și utilizărilor lor distincte. Cuprul este un metal industrial utilizat pe scară largă în construcții, electronică și producție. Aurul, pe de altă parte, este un metal prețios care este utilizat în mod regulat ca investiție de refugiu în perioadele de incertitudine economică și volatilitate a pieței.

Prețul cuprului tinde să crească în perioadele de creștere economică robustă, în timp ce prețul aurului se apreciază de obicei atunci când investitorii apelează la metale prețioase pentru a-și păstra averea.

Raportul cupru-aur se calculează prin simpla împărțire a prețului cuprului la prețul aurului. Dacă raportul cupru-aur crește, înseamnă că cuprul începe să depășească aurul, ceea ce indică o creștere a cererii de metale industriale și sugerează o perspectivă pozitivă pentru economia globală.

Dar atunci când raportul cupru-aur scade, înseamnă că aurul este mai performant decât cuprul și că tot mai mulți investitori au aversiune față de risc și se orientează către aur în climatele economice incerte.

Prețul cuprului a atins marți, 23 mai, un minim al ultimelor aproape șase luni. Cuprul cu livrare în iulie 2023 a scăzut cu 0,7% pe piața Comex din New York, până la 3,65 dolari pe lira sau 8.030 dolari pe tonă.

"Perspectivele pe termen scurt s-au deteriorat din cauza riscurilor de recesiune din Europa și SUA și a unei redresări a Chinei care nu a fost intensivă în ceea ce privește materiile prime", a apreciat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie privind materiile prime de la Saxo Bank din Copenhaga, Danemarca.

Între timp, în ultimele săptămâni, prețul aurului s-a apropiat de maxime aproape record, iar metalul prețios a petrecut o perioadă susținută peste pragul de 2.000 de dolari. Miercuri, 24 mai, prețul aurului a scăzut foarte ușor, dar rămâne cu șase procente peste media anuală, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.

"Este posibil ca prețul aurului să fi crescut în ultimele săptămâni, dar există motive să credem că nu a ajuns încă la vârf", scrie Kendall Little pentru CBS News. "În condițiile în care o economie volatilă creează incertitudine pe alte piețe, aurul este o modalitate prin care investitorii pot menține o anumită stabilitate și, eventual, chiar să vadă o creștere în timp."

Gary Tanashian, care scrie pentru Investing.com, a subliniat cât de mult din creșterile de dobândă ale Rezervei Federale joacă un rol dominant în înrăutățirea stării de sănătate a economiei și, prin extensie, a raportului cupru-aur.

"Graficul zilnic al raportului cupru-aur continuă să se prăbușească în ziua implicită a ultimei creșteri a ratei dobânzii de către Fed", a scris Tanashian. "[Raportul] ar putea să se inverseze și să revină mâine. De asemenea, ar putea să se prăbușească și mai mult, luând cu el turmele. Eu, și oamenii pentru care scriu, suntem pregătiți în prezent pentru al doilea lucru ca tendință predominantă pentru poate multe luni înainte."

Inventatorul raportului cupru-aur, faimosul manager de bani Jeffrey Gundlach, a avertizat chiar în martie că o recesiune ar putea avea loc în următoarele patru luni, datorită falimentelor bancare recente din SUA, care au exacerbat condițiile financiare deja tensionate cauzate de creșterea punitivă a ratelor de împrumut de către Fed.

"Este evident că există o fragilitate financiară în Europa, iar Statele Unite încearcă, de asemenea, să provoace o recesiune", a declarat Gundlach.

Urmăriți acest episod al emisiunii "Libertate și finanțe", în timp ce gazda Elijah K. Johnson îl intervievează pe autorul și expertul financiar Peter Grandich despre cum cererea de aur va învinge în curând piața de hârtie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE