Raportul dintre prețul cuprului și cel al aurului indică o economie nesănătoasă, ceea ce ridică posibilitatea unei recesiuni globale
Postat la: 26.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe piața metalelor prețioase apar tot mai multe semne ale unei viitoare recesiuni, deoarece raportul dintre prețul cuprului și cel al aurului indică faptul că Statele Unite au o economie foarte nesănătoasă.
Raportul cupru-aur este utilizat în mod regulat ca indicator financiar de către managerii de active instituționale pentru a evalua sănătatea generală a economiei, sentimentul investitorilor cu privire la piață și așteptările privind inflația viitoare.
Cuprul și aurul sunt două mărfuri cheie tranzacționate în mod regulat în lumea financiară americană datorită proprietăților și utilizărilor lor distincte. Cuprul este un metal industrial utilizat pe scară largă în construcții, electronică și producție. Aurul, pe de altă parte, este un metal prețios care este utilizat în mod regulat ca investiție de refugiu în perioadele de incertitudine economică și volatilitate a pieței.
Prețul cuprului tinde să crească în perioadele de creștere economică robustă, în timp ce prețul aurului se apreciază de obicei atunci când investitorii apelează la metale prețioase pentru a-și păstra averea.
Raportul cupru-aur se calculează prin simpla împărțire a prețului cuprului la prețul aurului. Dacă raportul cupru-aur crește, înseamnă că cuprul începe să depășească aurul, ceea ce indică o creștere a cererii de metale industriale și sugerează o perspectivă pozitivă pentru economia globală.
Dar atunci când raportul cupru-aur scade, înseamnă că aurul este mai performant decât cuprul și că tot mai mulți investitori au aversiune față de risc și se orientează către aur în climatele economice incerte.
Prețul cuprului a atins marți, 23 mai, un minim al ultimelor aproape șase luni. Cuprul cu livrare în iulie 2023 a scăzut cu 0,7% pe piața Comex din New York, până la 3,65 dolari pe lira sau 8.030 dolari pe tonă.
"Perspectivele pe termen scurt s-au deteriorat din cauza riscurilor de recesiune din Europa și SUA și a unei redresări a Chinei care nu a fost intensivă în ceea ce privește materiile prime", a apreciat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie privind materiile prime de la Saxo Bank din Copenhaga, Danemarca.
Între timp, în ultimele săptămâni, prețul aurului s-a apropiat de maxime aproape record, iar metalul prețios a petrecut o perioadă susținută peste pragul de 2.000 de dolari. Miercuri, 24 mai, prețul aurului a scăzut foarte ușor, dar rămâne cu șase procente peste media anuală, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.
"Este posibil ca prețul aurului să fi crescut în ultimele săptămâni, dar există motive să credem că nu a ajuns încă la vârf", scrie Kendall Little pentru CBS News. "În condițiile în care o economie volatilă creează incertitudine pe alte piețe, aurul este o modalitate prin care investitorii pot menține o anumită stabilitate și, eventual, chiar să vadă o creștere în timp."
Gary Tanashian, care scrie pentru Investing.com, a subliniat cât de mult din creșterile de dobândă ale Rezervei Federale joacă un rol dominant în înrăutățirea stării de sănătate a economiei și, prin extensie, a raportului cupru-aur.
"Graficul zilnic al raportului cupru-aur continuă să se prăbușească în ziua implicită a ultimei creșteri a ratei dobânzii de către Fed", a scris Tanashian. "[Raportul] ar putea să se inverseze și să revină mâine. De asemenea, ar putea să se prăbușească și mai mult, luând cu el turmele. Eu, și oamenii pentru care scriu, suntem pregătiți în prezent pentru al doilea lucru ca tendință predominantă pentru poate multe luni înainte."
Inventatorul raportului cupru-aur, faimosul manager de bani Jeffrey Gundlach, a avertizat chiar în martie că o recesiune ar putea avea loc în următoarele patru luni, datorită falimentelor bancare recente din SUA, care au exacerbat condițiile financiare deja tensionate cauzate de creșterea punitivă a ratelor de împrumut de către Fed.
"Este evident că există o fragilitate financiară în Europa, iar Statele Unite încearcă, de asemenea, să provoace o recesiune", a declarat Gundlach.
Urmăriți acest episod al emisiunii "Libertate și finanțe", în timp ce gazda Elijah K. Johnson îl intervievează pe autorul și expertul financiar Peter Grandich despre cum cererea de aur va învinge în curând piața de hârtie.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu