ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Raport OCDE: Care sunt principalele pericole pentru economia mondială

Postat la: 04.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Economia mondială se confruntă cu o proliferare a riscurilor, de la tensiuni comerciale la războaie și probleme legate de datorii, care i-ar putea amenința „reziliența remarcabilă" din ultimii ani, a transmis Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

La doar câteva săptămâni de la câștigarea alegerilordin SUA de către Donald Trump, OCDE a apreciat evoluțiile recente - creștere stabilă și inflație în scădere, avertizând în același timp că se prefigurează pericole mari.

„Performanța globală robustă maschează diferențe semnificative între regiuni și țări și este marcată de riscuri și incertitudini importante", a scris economistul șef al OCDE, Alvaro Pereira, potrivit Bloomberg. Raportul prevede o creștere a economiei mondiale de 3,3% în fiecare dintre următorii doi ani. „Există riscuri din ce în ce mai mari legate de creșterea tensiunilor comerciale și a protecționismului, o posibilă escaladare a conflictelor geopolitice și politici fiscale dificile în unele țări", a afirmat Pereira.

Evaluarea este prima realizată de o importantă instituție economică internațională care detaliază perspectivele de creștere globală de când Donald Trump a câștigat alegerile din 5 noiembrie, pe baza unei platforme care include creșterea taxelor comerciale cu principalii parteneri.

În ciuda impactului probabil al viitorului președinte al SUA asupra afacerilor mondiale, OCDE nu îl citează nici măcar o dată pe nume în cele 267 de pagini ale raportului său, limitându-și comentariile la riscurile consecințelor posibilelor tarife vamale.

„Creșterea tensiunilor comerciale și continuarea tendințelor protecționiste ar putea perturba lanțurile de aprovizionare, ar putea crește prețurile de consum și ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice. În mod similar, o escaladare a tensiunilor și conflictelor geopolitice riscă să perturbe piețele comerciale și energetice, putând alimenta creșterea prețurilor la energie", a avertizat Pereira.

Alte concluzii ale raportului:

  • Politicile au un rol-cheie de jucat în conjunctura actuală pentru a gestiona riscurile și pentru a dezlănțui perspectivele unei creșteri mai puternice, reziliente și durabile. Acest lucru necesită o acțiune concertată în ceea ce privește politicile monetare, fiscale și structurale.
  • Oficialii OCDE recomandă băncilor centrale din țările dezvoltatre un ritm „prudent" al relaxării monetare, pentru a evita perturbarea așteptărilor inflaționiste sau a piețelor financiare.
  • Guvernele ar trebui să „profite de acest moment oportun" pentru a remedia deteriorarea finanțelor publice. Toți membrii G7, cu excepția celor mai îndatorați - Italia și Japonia, vor continua să crească împrumuturile ca procent din produsul intern brut. Acest raport va ajunge la 117% până la sfârșitul anului 2026, cu 9 puncte procentuale mai mult decât înainte de pandemie.
  • SUA va avea un „ritm solid" de creștere, care va slăbi doar ușor până la 2,4% în 2025 - însă mult mai rapid decât restul țărilor din G7. Germania va înregistra o creștere de doar 0,7%, ceea ce ar reprezenta cea mai mică creștere dintre toți membrii G7.
  • Economia Chinei va încetini până la un ritm de 4,4% în 2026, frânată de economisirea ridicată și de slăbiciunea sectorului imobiliar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE