Raport OCDE: Care sunt principalele pericole pentru economia mondială
Postat la: 04.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Economia mondială se confruntă cu o proliferare a riscurilor, de la tensiuni comerciale la războaie și probleme legate de datorii, care i-ar putea amenința „reziliența remarcabilă" din ultimii ani, a transmis Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
La doar câteva săptămâni de la câștigarea alegerilordin SUA de către Donald Trump, OCDE a apreciat evoluțiile recente - creștere stabilă și inflație în scădere, avertizând în același timp că se prefigurează pericole mari.
„Performanța globală robustă maschează diferențe semnificative între regiuni și țări și este marcată de riscuri și incertitudini importante", a scris economistul șef al OCDE, Alvaro Pereira, potrivit Bloomberg. Raportul prevede o creștere a economiei mondiale de 3,3% în fiecare dintre următorii doi ani. „Există riscuri din ce în ce mai mari legate de creșterea tensiunilor comerciale și a protecționismului, o posibilă escaladare a conflictelor geopolitice și politici fiscale dificile în unele țări", a afirmat Pereira.
Evaluarea este prima realizată de o importantă instituție economică internațională care detaliază perspectivele de creștere globală de când Donald Trump a câștigat alegerile din 5 noiembrie, pe baza unei platforme care include creșterea taxelor comerciale cu principalii parteneri.
În ciuda impactului probabil al viitorului președinte al SUA asupra afacerilor mondiale, OCDE nu îl citează nici măcar o dată pe nume în cele 267 de pagini ale raportului său, limitându-și comentariile la riscurile consecințelor posibilelor tarife vamale.
„Creșterea tensiunilor comerciale și continuarea tendințelor protecționiste ar putea perturba lanțurile de aprovizionare, ar putea crește prețurile de consum și ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice. În mod similar, o escaladare a tensiunilor și conflictelor geopolitice riscă să perturbe piețele comerciale și energetice, putând alimenta creșterea prețurilor la energie", a avertizat Pereira.
Alte concluzii ale raportului:
- Politicile au un rol-cheie de jucat în conjunctura actuală pentru a gestiona riscurile și pentru a dezlănțui perspectivele unei creșteri mai puternice, reziliente și durabile. Acest lucru necesită o acțiune concertată în ceea ce privește politicile monetare, fiscale și structurale.
- Oficialii OCDE recomandă băncilor centrale din țările dezvoltatre un ritm „prudent" al relaxării monetare, pentru a evita perturbarea așteptărilor inflaționiste sau a piețelor financiare.
- Guvernele ar trebui să „profite de acest moment oportun" pentru a remedia deteriorarea finanțelor publice. Toți membrii G7, cu excepția celor mai îndatorați - Italia și Japonia, vor continua să crească împrumuturile ca procent din produsul intern brut. Acest raport va ajunge la 117% până la sfârșitul anului 2026, cu 9 puncte procentuale mai mult decât înainte de pandemie.
- SUA va avea un „ritm solid" de creștere, care va slăbi doar ușor până la 2,4% în 2025 - însă mult mai rapid decât restul țărilor din G7. Germania va înregistra o creștere de doar 0,7%, ceea ce ar reprezenta cea mai mică creștere dintre toți membrii G7.
- Economia Chinei va încetini până la un ritm de 4,4% în 2026, frânată de economisirea ridicată și de slăbiciunea sectorului imobiliar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce țări ar putea supraviețui foametei de după un război nuclear: 6,7 miliarde de oameni ar pieri
Un nou studiu publicat recent arată care ar fi țările care ar putea supraviețui foametei cauzate de războiul nuclear, conform unei simulări specifice.
-
Prima reacție a Parchetului General după declasificarea documentelor din CSAT despre campania lui Călin Georgescu
Parchetul General analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, după desecretizarea documentelor prezentate în CSAT cu privire la campania online pentru candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale.
-
Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
Marcel Ciolacu a facut un joc la doua capete. Intrucat PSD a adunat cele mai multe procente in alegerile parlamentare s-a asteptat ca in viitoarea coalitie va fi desemnat de eventualul presedinte Calin Georgescu sa formeze guvernul si sa-si patreze functia de premier. Asa ca nu s-a prountat pentru sustinerea vreunuia din candidatii din turul al doilea de la prezidentiale.
-
Klaus Iohannis a desecretizat și publicat documentele din CSAT despre campania lui Călin Georgescu / DOCUMENTE INTEGRALE
Președintele Klaus Iohannis a declasificat și a publicat, miercuri, informațiile prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024
-
Liderii PSD-PNL-UDMR-USR și Minoritățile Naționale au decis constituirea unei coaliții pro-europene
Liderii PSD, PNL, UDMR, USR și Minoritățile Naționale au adoptat o Rezoluție Comună și au decis formarea unei coaliții pro europene "pentru stabilitate și modernizare".
-
Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
Daniel Mariaschin, CEO al B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, fondată la 1843, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care își arată "îngrijorarea față de bunăstarea și dezvoltarea țării", în contextul alegerilor prezidențiale din 8 decembrie.
-
Laura Vicol, prima luare de poziție în scandalul Nordis: "Vă aștept pe toți la dezvăluirile pe care urmează să le fac"
Laura Vicol, fosta președintă a Camerei Juridice a Camerei Deputaților, a făcut recent o declarație pe pagina sa de Facebook, în care a anunțat că urmează să dezvăluie informații importante privind scandalul Nordis.
-
Uleiul de măsline vândut în România e plin de ceară și steroli modificați: ANPC anunță amenzi uriașe
Uleiul de măsline care se vinde în România e plin de ceară sau steroli modificați. Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 600 de importatori şi comercianţi de ulei de măsline, din toată ţara
-
Iohannis, somat să desecretizeze informaţiile discutate în şedinţa CSAT: Tergiversarea contribuie la afectarea negativă a votului
Mai multe organizaţii civice cer, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT. Tergiversarea publicării acestor informaţii nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului", transmis organizaţiile.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu