Războiul lui Putin a alungat dolarul de la Moscova: O monedă străină face furori în Rusia, creștere de 80 de ori
Postat la: 01.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Războiul declanșat de Putin în Ucraina a bulversat atât piețele mondiale de energie, dar și economia Rusiei, care a fost lovită de mai multe pachete de sancțiuni occidentale. Moscova a renunțat destul de mult la dolari în tranzacțiile internaționale și a trecut masiv la yuan, moneda Chinei, a cărui volum în afaceri a crescut de 80 de ori.
În timp ce yuanul sau renminbi a făcut incursiuni graduale în Rusia de ani de zile, acum el a avut un sprint în ultimele nouă luni, deoarece moneda a pătruns pe piețele și fluxurile comerciale ale țării, potrivit unei analize Reuters, potrivit The News.
Deplasarea financiară a Rusiei spre est ar putea stimula comerțul transfrontalier, ar putea prezenta o contrapondere economică în creștere față de dolar și ar limita eforturile occidentale de a face presiuni asupra Moscovei prin mijloace economice.
Următoarele zile sunt cruciale pentru economia Europei: Decizia care poate lovi Rusia decisiv
Tranzacțiile totale în perechea yuan-rubla rusească la Bursa din Moscova au crescut la o medie de aproape 9 miliarde de yuani (1,25 miliarde de dolari) pe zi luna trecută, au arătat datele de schimb analizate de Reuters. Anterior, rareori depășeau 1 miliard de yuani într-o săptămână întreagă.
„Ceea ce s-a întâmplat a fost că a devenit dintr-o dată foarte riscant și costisitor să păstrezi monedele tradiționale - dolar, euro, lire sterline", a declarat Andrei Akopian, directorul general al companiei de investiții Caderus Capital cu sediul la Moscova, invocând pericolul potențial al unei bănci care ține străinătate depozitele valutare care sunt supuse sancţiunilor.
„Toată lumea a fost motivată și chiar împinsă către rublă sau alte valute, inclusiv, și în primul rând, renminbi". Într-adevăr, tranzacțiile cu yuani au totalizat 185 de miliarde de yuani (peste 25 de miliarde de dolari) în octombrie 2022, de peste 80 de ori nivelul înregistrat în februarie, când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială" în Ucraina, la sfârșitul lunii, potrivit datelor referitoare la schimburile valutare.
Pierdere uriașă pentru armata Rusiei în Ucraina: Putin neputincios, nu mai poate înlocui paguba catastrofală
Creșterea interesului a dus la creșterea cotei yuanului pe piața valutară la 40-45% de la mai puțin de 1% la începutul anului, a declarat Dmitri Piskulov, șeful de proiecte internaționale la departamentul de piață valutară al Bursei din Moscova.
Prin comparație, perechea dolar/rubla, care a deținut peste 80% din volumele de tranzacționare de pe piața rusă în ianuarie 2022, și-a scăzut cota până la aproximativ 40% începând cu luna octombrie, potrivit datelor de schimb și ale Băncii Centrale.
Să menționăm faptul că fluxurile internaționale de valute indică o cotă de piață de 42% pentru dolarul american, 35% pentru euro, în timp ce yuanul chinezesc a crescut la aproape 2,5% din tranzacțiile mondiale (în urmă cu 2 ani se situa sub 2%).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu