Războiul din Ucraina e bombă epidemiologică: SUA anunță că infecțiile rezistente la medicamente fac ravagii
Postat la: 10.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Spitalele şi unităţile sanitare din Ucraina se confruntă cu o "creştere alarmantă" a infecţiilor rezistente la antimicrobiene în contextul războiului cu Rusia, potrivit unui raport american.
Răspândirea rezistenţei antimicrobiene - care apare atunci când bacteriile, viruşii, ciupercile şi paraziţii nu mai răspund la medicamentele care le tratează - reprezintă o "criză urgentă" în Ucraina care "trebuie abordată", potrivit raportului, publicat la sfârşitul săptămânii de Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii.
"La nivel mondial, se estimează că rezistenţa bacteriană antimicrobiană (RAM) provoacă mai multe decese decât HIV sau malaria şi este recunoscută ca o ameninţare majoră pentru sănătatea publică la nivel mondial", au scris cercetătorii, care provin de la CDC, Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte instituţii sanitare.
OMS descrie rezistenţa antimicrobiană ca fiind „una dintre cele mai importante ameninţări globale la adresa sănătăţii publice şi a dezvoltării" şi se estimează că rezistenţa antimicrobiană bacteriană a fost responsabilă pentru mai mult de 1 milion de decese în întreaga lume în 2019.
Printre principalii factori determinanţi ai agenţilor patogeni rezistenţi la medicamente se numără utilizarea greşită şi excesivă a medicamentelor antimicrobiene la om şi în agricultură.
"În Ucraina, confluenţa ratelor ridicate de rezistenţă antimicrobiană de dinainte de război, o creştere a prevalenţei rănilor traumatice şi presiunea legată de război asupra unităţilor de îngrijire a sănătăţii duce la o detectare crescută a organismelor multirezistente la medicamente cu răspândire în Europa", scriu cercetătorii.
Dovezile privind creşterea ratelor de rezistenţă antimicrobiană în alte contexte de conflict, cum ar fi Irakul, şi consecinţele pe termen lung pentru populaţia civilă, militară şi alte populaţii, susţin că răspândirea rezistenţei antimicrobiene în Ucraina este o criză urgentă care trebuie abordată, chiar şi în timpul unui război în curs de desfăşurare, completează ei.
Cercetătorii de la Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina (UPHC) au efectuat sondaje în trei spitale regionale în noiembrie şi decembrie 2022. Din 353 de pacienţi chestionaţi, cercetătorii au constatat că 50 dintre ei, sau 14%, au avut infecţii asociate cu şederea lor în sistemul de sănătate şi au fost identificate „rate ridicate de rezistenţă antimicrobiană".
Dintre acei pacienţi cu infecţii asociate îngrijirii medicale, 30 dintre ei sau 60% au fost infectaţi cu un organism rezistent la carbapenemul, un antibiotic cu spectru larg de acţiune.
Cercetătorii au remarcat că acest lucru este mult mai mare decât ratele de rezistenţă antimicrobiană care au fost raportate într-un sondaj din 2016-17, efectuat pe mai mult de 300.000 de pacienţi din spitale şi 100.000 de rezidenţi ai centrelor de îngrijire pe termen lung din Uniunea Europeană, unde 6,2% din tipurile similare de infecţii erau rezistente la carbapenem. Un raport separat publicat de CDC în august, arată că şase bacterii rezistente la medicamente au fost găsite la soldaţi rănit în Ucraina.
Potrivit noului raport, în august 2022, Centrul de Sănătate Publică din Ucraina şi cercetătorii din regiune au efectuat evaluări ale capacităţii de prevenire şi control al infecţiilor şi de laborator pentru rezistenţa antimicrobiană în trei unităţi sanitare publice regionale şi în trei spitale regionale din Ternopil, Khmelnytskyi şi Vinnytsia.
Aceste evaluări au constatat „neajunsuri" în ceea ce priveşte supravegherea infecţiilor şi punerea în aplicare a măsurilor de prevenire, cum ar fi igiena mâinilor. Evaluările laboratoarelor au identificat „provocări multiple", inclusiv existenţa unor cantităţi „inadecvate" de anumite echipamente şi practici „suboptime" de biosecuritate, precum şi „disponibilitatea inconsecventă" a consumabilelor pentru testele de sensibilitate la antibiotice.
"Este necesară consolidarea urgentă a capacităţii de prevenire, detectare şi răspuns la rezistenţa antimicrobiană pentru a salva vieţi în Ucraina şi pentru a limita răspândirea internaţională", scriu cercetătorii în noul raport.
În luna august, Biroul de ţară al OMS din Ucraina a donat echipamente şi consumabile pentru supravegherea rezistenţei antimicrobiene la 10 laboratoare din întreaga ţară şi doar consumabile pentru alte 11 laboratoare care aveau deja echipamente. "Pentru a aborda creşterea alarmantă a rezistenţei antimicrobiene în Ucraina, UPHC, cu ajutorul partenerilor internaţionali, dezvoltă măsuri conduse şi implementate la nivel local pentru a aborda rezistenţa antimicrobiană şi va avea nevoie de sprijin continuu pentru a le extinde la nivel naţional", precizează cercetătorii.
În plus, spun ei „este nevoie de dezvoltarea unor planuri de acţiune naţionale şi de politici şi strategii specifice contextului pentru a îmbunătăţi prevenirea şi controlul infecţiilor şi pentru a monitoriza utilizarea antibioticelor şi rezistenţa antimicrobiană"
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Israelul a distrus centrul de cercetare secret pentru dezvoltarea armelor nucleare din Iran
În timpul atacului asupra Iranului de la sfârșitul lunii octombrie, Israelul a distrus un centru ultrasecret activ de cercetare în domeniul armelor nucleare, relatează Axios, citând oficiali americani și israelieni.
-
Primul robot umanoid electric din lume este open source pentru a accelera intrarea roboților în viața oamenilor
Primul robot umanoid electric din lume, „Tiangong", a fost trecut luni în modul open source, o inițiativă care ar trebui să faciliteze dezvoltarea secundară a roboților umanoizi și să accelereze integrarea roboților în viața umană. Dezvoltat de Centrul Național și Local de Inovare Robotică din Beijing, Tiangong este primul robot umanoid de dimensiuni normale alimentat exclusiv cu energie electrică.
-
Studiu: Radiațiile 5G modifică țesutul cerebral al șoarecilor de laborator
S-a descoperit, deloc surprinzător, că radiațiile de la telefoanele mobile au dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator. Potrivit unei echipe de oameni de știință de la Universitatea de Stat Tomsk (TSU) din Rusia, expunerea controlată la spectrul de radiații 5G a dus la modificări ale țesutului cerebral al șobolanilor de laborator.
-
Cercetătorii sunt uluiți: Au oamenii capacitatea latentă de a regenera părți ale corpului la fel ca salamandrele?
Am auzit cu toții de salamandre și alți amfibieni care își regenerează membrele, dar pot oamenii să facă același lucru? Primul dvs. instinct ar putea fi să spuneți că acest lucru este imposibil, dar există unele dovezi anecdotice că copiilor le poate crește din nou un deget după un accident - deși este un domeniu în care există surprinzător de puține cercetări.
-
Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
Renumitul parapsiholog Carmen Harra, cunoscută în special pentru prezicerile ei, susține că a prevăzut decesul afaceristului Silviu Prigoană, informând-o și pe Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a acestuia.
-
Pe Borbely de la Hidroelectrica l-au lăsat nervii. A dat cu cafeaua de toți pereții de i-a făcut țăndări
Președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, a aruncat o cană cu cafea într-un perete de sticlă și l-a făcut țăndări sub privirile a 60 de subalterni.
-
Ultima SuperLuna a anului și ploaie de stele căzătoare în acest weekend
Luna plină din noiembrie, cunoscută și sub numele de luna castorului, va străluci pe cer vineri ca ultima superlună a anului. Potrivit Societății americane de meteoriți, pentru cei care observă globul auriu în acest weekend, ploaia de meteoriți Leonid care își atinge apogeul în noaptea de sâmbătă spre duminică, ar putea fi un bonus.
-
I se rupe de popor: Iohannis a plecat astăzi în Germania cu avionul privat
Klaus Iohannis nu renunță la confort nici la final de mandat, în ciuda scandalului legat de cheltuielile Administrației Prezidențiale. Președintele a plecat astăzi în Germania, tot cu un avion privat.
-
E clar că-i vinovata! Comisia Europeană refuză să dezvăluie discuțiile prin SMS între Von der Leyen și șeful Pfizer din timpul pandemiei. Scandalul pe larg
Comisia Europeană a refuzat să pună la dispoziție mesajele text pe care președinta Ursula von der Leyen le-a trimis directorului general al companiei Pfizer în plină pandemie Covid, ceea ce reprezintă o problemă în materie de transparență cu privire la o importantă afacere cu vaccinuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 8.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.Consecințele revenirii la putere a lui Donald Trump, cum vor evolua războaiele planetare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu