Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Răsturnare de situație: serviciile secrete americane nu au oferit Rusiei toate informațiile despre posibilul atac terorist

Postat la: 29.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Agențiile de informații americane nu au oferit Federației Ruse toate datele pe care le aveau despre amenințarea teroristă de la mallul Crocus. Serviciile secrete din SUA se temeau să-și dezvăluie sursele.

SUA a transmis un avertisment privat oficialilor ruși care a inclus cel puțin un detaliu suplimentar: complotul în cauză a implicat o ramură a Statului Islamic cunoscut sub numele de ISIS-K. Serviciile de informații americane urmăriseră îndeaproape grupul și credeau că amenințarea este credibilă. În câteva zile, însă, președintele Vladimir Putin a disprețuit avertismentele, numindu-le „șantaj total" și încercări de „intimidare și destabilizare a societății noastre".

Rapoartele de informații interne din Rusia, care cel mai probabil au circulat la cele mai înalte niveluri ale guvernului, avertizează cu privire la probabilitatea crescută a unui atac în Rusia de către etnicii tadjici radicalizați de ISIS-K, potrivit informațiilor obținute de Centrul Dossier, o organizație de cercetare din Londra, și revizuite de The New York Times. Rusia i-a identificat pe cei patru bărbați suspectați de comiterea atacului ca fiind din Tadjikistan.

„Oficialii americani și europeni spun că oficialii ruși care urmăresc extremiștii islamiști au propria lor unitate în cadrul Serviciului Al Doilea, care a rămas cu personal și finanțare, în ciuda tensiunilor asupra serviciilor de securitate din cauza intensificării represiunii politice interne și a războiului împotriva Ucrainei. Eșecul de a preveni atacul a fost probabil rezultatul unei combinații de alți factori, inclusiv oboseala după ce a fost 'deosebit de alertă' în perioada anterioară recentelor alegeri prezidențiale din Rusia, a declarat un oficial european de securitate, care urmărește activitățile serviciilor de informații ruse. Există, de asemenea, dovezi că autoritățile ruse au răspuns la avertismente luna aceasta, cel puțin inițial", arată sursa citată.

„Relația contradictorie dintre Washington și Moscova a împiedicat oficialii americani să împărtășească orice informații despre complot dincolo de ceea ce era necesar, de teamă că autoritățile ruse ar putea afla sursele sau metodele lor de informații", mai punctează sursa citată.

Kremlinul nu știe nimic despre informațiile publicației New York Times referitoare la faptul că serviciile speciale ale SUA nu au transmis Federației Ruse toate informațiile referitoare la atacul terorist de la "Crocus", a comunicat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, relatează Rador Radio România.

"Nu, nu se știe nimic. Dar informația New York Times care citează surse este o informație care trebuie tratată cu mare prudență în aceste zile", a declarat Peskov, întrebat dacă Kremlinul știa ceva în acest sens. Statele Unite au transmis Rusiei informații despre un atac terorist pregătit în țară, dar au fost informații de natură generală, a declarat reporterilor directorul FSB al Federației Ruse, Alexander Bortnikov.

"Informațiile (transmise de Statele Unite) au fost de natură generală despre pregătirea actelor teroriste în locurile de adunare în masă a cetățenilor, am răspuns la aceste informații, desigur, și am luat măsurile adecvate pentru a preveni acest tip de manifestări", a spus el. "Din păcate, acțiunile pe care le-am desfășurat în legătură cu un anumit grup de persoane specifice nu au fost confirmate la acel moment", a adăugat directorul FSB.

Înainte de 8 martie, Ambasada SUA și-a avertizat concetățenii cu privire la atacurile teroriste care se pregătesc în Rusia în locurile de adunare în masă. Pe 19 martie, președintele rus Vladimir Putin a numit aceste declarații „provocatoare și menite să intimideze și să destabilizeze societatea" la o reuniune a FSB. Potrivit acestuia, aceste avertismente i-au amintit „de șantajul fățiș".

După declarațiile reprezentantului Consiliului Național de Securitate al administrației SUA, Adrienne Watson, despre transferul de date privind atacul terorist iminent către partea rusă, o sursă din cadrul serviciului special rus a confirmat că astfel de informații au fost într-adevăr primite.

După atacul de la malul Crocus, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile privind pregătirea atacurilor teroriste "nu sunt niciodată furnizate Kremlinului, sunt furnizate prin canalele serviciilor speciale" și aceste informații nu sunt dezvăluite. El a adăugat că partea rusă investighează incidentul în mod independent.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE