Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Putin ascunde un oraș secret în Rusia: Nimeni nu intră sau iese din groaznicul loc numit "Cimitirul Pământului"

Postat la: 15.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vladimir Putin ascunde un oraș secret cunoscut sub numele de cod "City 40", Ozersk, situat în sudul Uralului, el fiind complet izolat de lumea exterioară, nimeni nu intră sau iese din "Cimitirul Pământului".

Aici s-a produs al 3-lea cel mai mare dezastru nuclear din istorie în anul 1957, când s-a declanșat o explozie catastrofală, echivalentă cu o forță de 70 de tone TNT.

Atunci s-a eliberat în atmosferă și în regiunile învecinate cu 60% mai mult material radioactiv decât s-a petrecut la catastrofa de la Cernobîl în 1986, în fosta Uniune Sovietică, potrivit MSN.

„Orașul 40", Ozersk, situat în sudul Uralului din Rusia, este complet izolat de lumea exterioară și servește drept locul de naștere al programului nuclear al Uniunii Sovietice. Construit inițial în secret pentru a găzdui lucrătorii de la centrala nucleară Mayak, Ozersk și-a propus să egaleze capacitățile Statelor Unite în timpul Războiului Rece.

Timp de zeci de ani, Ozersk a rămas absent de pe hărți, numele locuitorilor fiind șters din înregistrări, inclusiv din recensământul sovietic. În prezent, locuitorii au nevoie de vize speciale pentru a pleca, străinilor li se interzice să intre iar gardurile de sârmă ghimpată cu semnele „interzicerea accesului" înconjoară granițele acesteia.

În perioada de vârf, autoritățile sovietice au selectat rezidenții cărora le era interzis să plece sau să comunice cu lumea exterioară. În consecință, mulți au fost considerați dispăruți de familiile lor.

La acea vreme, Orașul 40 era perceput ca un paradis în comparație cu restul Uniunii Sovietice afectate de foamete sub regimul comunist, asigurându-se că locuitorii nu aveau nevoie de nimic pentru a descuraja orice gând de plecare și potențiala expunere a secretelor orașului.

Cu toate acestea, Mayak, esențial pentru existența orașului, a experimentat un dezastru nuclear catastrofal cunoscut sub numele de „Dezastrul Kyshtym" în 1957. Acest lucru s-a întâmplat din cauza tehnicienilor sovietici care au neglijat un sistem de răcire stricat în depozitul lor de deșeuri nucleare timp de un an.

Explozia rezultată, echivalentă cu 70 de tone de TNT (de aproape 5 ori cât explozia de la Hiroshima -n.a.), a eliberat cu 60% mai mult material radioactiv în aer decât la Cernobîl, conform Enciclopediei Britanice. Precipitațiile otrăvitoare s-au deplasat spre nord-est pe sute de mile, afectând civilii dincolo de zona de explozie.

În ciuda gravității incidentului, regimul sovietic a suprimat informațiile, dezvăluind doar informații pentru știrile occidentale până în 1958. Dezvăluirea completă a dezastrului a devenit publică în 1976, când a fost raportată în revista New Scientist. Autoritățile sovietice i-au instruit pe țăranii din zonele contaminate să-și recolteze recoltele, să omoare animalele, să le îngroape pe amândouă și să are pământul.

Astăzi, Ozersk este denumit „Cimitirul Pământului", iar nivelurile sale radioactive depășesc orice altă locație de pe Pământ, conform proiectului Atomic Age al Universității din Chicago. Orașul rămâne izolat, încă se confruntă cu consecințele dezastrului de acum aproape șapte decenii.

Catastrofa de la Kyshtym este clasată ca al treilea cel mai mare dezastru nuclear din istorie de Nuclear-Risks, după Cernobîl (1986) și Fukushima, Japonia (2011). În ciuda riscurilor persistente, instalația de acolo angajează 14.000 de lucrători care produc substanțe radioactive precum plutoniu și uraniu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE