Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Publicatie apropiata Casei Albe: Ar trebui să îmbrățișăm transumanismul. Supraviețuirea noastră ar putea depinde de el!

Postat la: 03.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Lumea se schimbă într-un ritm furibund datorită progreselor tehnologice rapide, în special cele ale inteligenței artificiale (AI). Îmbunătățirea ființelor umane prin intermediul noilor tehnologii a devenit un subiect de mare discuție. Cazurile de editare genetică domină deseori aceste dezbateri, dar și posibilitatea unor Jocuri Olimpice îmbunătățite sau a unor super-soldați captează de asemenea titlurile ziarelor, scrie publicatia americana The Hill, apropiata Casei Albe, intr-un articol apărut chiar de Crăciun (25.12.2023) pe care il redam in cele ce urmeaza

În timp ce unii își exprimă îngrijorarea cu privire la implicațiile etice și riscurile potențiale, pledând pentru conservarea umanității "naturale", există argumente convingătoare pentru a îmbrățișa îmbunătățirile tehnologice dincolo de mijloacele de a îmbunătăți doar experiența umană. Având în vedere că este posibil ca inteligența artificială să depășească inteligența oamenilor în următorii 20 de ani, necesitatea de a deveni o specie mai puternică și mai rezistentă a devenit semnificativ mai importantă. Încercarea de a ține pasul cu IA prin intermediul îmbunătățirii umane ar putea fi una dintre cele mai importante activități pe care oamenii le vor face în viitor.

Astfel de căutări nu ar trebui să fie privite cu ochi răi. Ființele umane au o istorie îndelungată de căutare a modalităților de a-și îmbunătăți abilitățile. De la dezvoltarea unor unelte precum toporul de fier la apariția unor progrese medicale precum anestezia, oamenii au căutat în mod constant modalități de a depăși limitările și de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Îmbunătățirile tehnologice - cum ar fi ochii bionici care pot utiliza internetul - reprezintă o evoluție naturală în această traiectorie, permițându-ne să ne sporim nu numai capacitățile fizice, ci și cele cognitive și emoționale.

În trecut, unul dintre principalele argumente etice în favoarea îmbunătățirii tehnologice a fost oportunitatea de a depăși limitările fizice pentru o bunăstare sporită. Progresele în domeniul protetic, de exemplu, au permis persoanelor care și-au pierdut membrele să își recâștige mobilitatea și să ducă o viață normală. Alte tehnologii de îmbunătățire, cum ar fi exoscheletele și endoscheletele, promit extinderea semnificativă a capacităților fizice umane, permițând indivizilor să depășească limitările impuse de corpul lor biologic și să fie competitivi cu roboții cu inteligență artificială.

În mod evident, încercarea de a ține pasul cu AI în viitor va necesita mult mai mult decât simpla îmbunătățire a corpurilor noastre. Într-o societate din ce în ce mai mult bazată pe cunoaștere, îmbunătățirea capacităților noastre cognitive este esențială. Îmbunătățirile tehnologice oferă potențialul de a stimula funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, atenția și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Dispozitive precum implanturile de citire a undelor cerebrale ar putea revoluționa educația, permițând indivizilor să dobândească și să proceseze informațiile mai eficient. Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la progrese în cercetarea științifică, la inovare și la dezvoltarea de soluții la provocări globale complexe - toate lucrurile de care vom avea nevoie pentru a ține pasul cu IA în viitor.

Mediul în schimbare, inclusiv încălzirea globală, oferă un alt motiv pentru a ne moderniza. Îmbunătățirile tehnologice ne-ar putea oferi instrumentele necesare pentru a prospera într-o lume imprevizibilă. De la dezvoltarea rezistenței la temperaturi extreme la noi medicamente care ne permit să supraviețuim cu mai puțină hrană, aceste îmbunătățiri ne-ar putea da posibilitatea de a face față provocărilor secolului XXI.

Bineînțeles, există o mulțime de considerente etice care trebuie luate în considerare în ceea ce privește îmbunătățirea umană, cum ar fi ce reguli trebuie respectate, cine este îmbunătățit și cât de mult din umanitatea noastră putem pierde. Stabilirea unor cadre și reglementări etice poate contribui la atenuarea riscurilor potențiale și la garantarea faptului că îmbunătățirile sunt utilizate pentru binele umanității. Considerațiile etice ar trebui să se concentreze pe aspecte precum consimțământul, echitatea accesului la îmbunătățiri și consecințele pe termen lung atât pentru indivizi, cât și pentru societate.

De asemenea, acestea ar trebui să adopte libertatea morfologică, un concept transumanist care insistă asupra faptului că fiecare ar trebui să aibă posibilitatea de a-și îmbunătăți corpul așa cum dorește, atât timp cât nu îi afectează pe ceilalți. O altă preocupare ridicată cu privire la îmbunătățirea umană este potențialul de a crea disparități între persoanele îmbunătățite și cele care nu sunt îmbunătățite. Însă, dacă sunt gestionate în mod responsabil, progresele tehnologice au potențialul de a reduce diferențele de accesibilitate existente. Asigurarea faptului că îmbunătățirile sunt accesibile și accesibile pentru diverse populații poate contribui la o distribuție mai echitabilă a beneficiilor în societate.

Indiferent de partea pe care vă situați în ceea ce privește punerea în aplicare a îmbunătățirii umane, o mare parte a dezbaterii poate fi acum înăbușită. Asta pentru că, în ciuda criticilor sociale și culturale din întreaga lume, este probabil ca avansul IA să nu fie oprit. Unii experți sunt acum de acord că IA reprezintă o potențială amenințare pentru umanitate. Ne putem proteja imitând modul în care un atlet ar putea aborda problema: îmbunătățindu-și abilitățile și competențele pentru a rămâne formidabil în competiții.

De la abordarea limitărilor fizice la stimularea capacităților cognitive și a inteligenței emoționale, îmbunătățirile tehnologice dețin potențialul de a revoluționa experiența umană și de a ne asigura că avem cele mai bune șanse de a rămâne relevanți în fața unei inteligente Artificiale avansate. Adoptarea îmbunătățirii umane nu este doar o alegere, ci un imperativ pentru progresul continuu al speciei noastre. Există o nevoie urgentă de a îmbunătăți tehnologic ființele umane. Această nevoie se bazează pe dorința noastră înnăscută de progres și îmbunătățire; supraviețuirea noastră ar putea fi chiar în joc.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE