Proprietarii de câini din rasele periculoase vor plăti o asigurare obligatorie pentru terți cuprinsa intre 100-1000 de euro/an
Postat la: 31.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 55/2002 obligă toți proprietarii de câini periculoși să își cumpere asigurare de răspunderi pentru acoperirea eventualelor daune pe care animalul de companie le poate provoca.
Legea nu face referiri concrete la acoperiri, însă produsele disponibile pe piață se referă la vătămări cauzate oamenilor sau animalelor, dar și la multe alte acoperiri, informează publicația de specialitate studiifinanciare.ro, care a consultat ofertele.
Produsul analizat de sursa citată este unul dintre primele lansate pe piață și este emis de o companie de asigurări care s-a preocupat de promovarea asigurărilor de răspunderi, în general. Legea spune că limitele de răspundere, adică suma asigurată, poate varia între 200 și 100.000 de euro, așa că studiifinanciare.ro a cerut o calculație pentru o limită de 5000 de euro și pentru una de 50.000 de euro. Asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase.
Pentru o acoperire de 50.000 de euro, conform condițiilor pe care le puteți urmări mai jos, prima anuală, adică prețul asigurării, este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro.
Caz analizat: proprietar caine: persoana fizica
• Rasa de caine detinuta -> conform conditiilor de asigurare, trebuie sa fie una dintre categoriile:
Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull,
Bandog şi metişii lor;
Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino
Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
• Limita de raspundere: 50,000 euro in agregat si per eveniment [conform conditiilor Omniasig aceasta poate
fi de minim 2,000 euro sau maxim 100,000 euro]
• Se considera ca s-au efectuat vaccinarea antirabică şi rapelurile la zi
Informatii despre produsul de asigurare - ASIGURAREA DE RĂSPUNDERE CIVILĂ A PROPRIETARILOR SAU
DEŢINĂTORILOR DE ANIMALE, Omniasig VIG
Acoperire: Daune materiale și vătămări corporale/deces cauzate terților, din culpa Asiguratului
Asigurarea este valabilă pe teritoriul României
Nu se acopera: Orice prejudiciu rezultat din răspândiri de boli infecto-contagioase sau parazitare de către animalul aflat în proprietatea sau deținerea Asiguratului;
Prejudicii produse de orice animal care participa la lupte
Beneficiarul politei: terţă persoană prejudiciată prin fapta animalului aflat în proprietatea sau deţinerea
Asiguratului, îndreptăţită să primească despăgubirea, în cazul producerii sau apariţiei evenimentului asigurat.
Daună: prejudiciu produs unei terţe persoane prin fapta animalului aflat în proprietatea sau deţinerea Asiguratului, sub forma daunelor materiale, vătămărilor corporale sau decesului, în legătură cu care Asiguratul primeşte o cerere scrisă de despăgubire în timpul perioadei de asigurare sau ulterior acesteia, dar înainte de a fi operat prescripţia extinctivă referitoare la dreptul păgubitului de a solicita repararea prejudiciului suferit.
Dauna materială: dauna fizică (distrugere, pierdere sau depreciere) a unui bun incluzând pierderea folosinţei acestuia rezultată în urma acestei daune fizice.
Vătămare corporală: orice vătămare fizică suportată de către o terţă persoană, incluzând boala, incapacitatea fizică şi orice vătămare mentală, suferinţă sau şoc, rezultat al unei astfel de vătămări fizice.
Deces: moartea unei terţe persoane, rezultată din Certificatul de deces emis de autorităţile competente.
Riscuri si cheltuieli acoperite de polita:
(i) deces sau vătămare corporală a persoanelor;
(ii) rănirea sau uciderea altor animale;
(iii) daune materiale cauzate bunurilor terţilor.
(i) cheltuielile efectuate de către Asigurat în procesul civil, dacă a fost obligat la desdăunare (inclusiv în cazul în care acţiunea penală pusă în mişcare nu mai este judecată, iar acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale), decurgând din evenimente asigurate produse în perioada de valabilitate a poliţei;
(ii) cheltuielile efectuate de către terţul păgubit în procesul civil, în scopul obligării Asiguratului la plata unor despăgubiri, ca urmare a producerii unor evenimente asigurate, dacă Asiguratul a fost obligat prin hotărâre judecătorească definitivă la plata acestora (inclusiv în cazul în care acţiunea penală pusă în mişcare nu mai este judecată, iar acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale)
Excluderi ale produsului de asigurare:
(i) pretenţii de despăgubire formulate pentru daune produse cu intenţie de către Asigurat;
(ii) pretenţii de despăgubire formulate pentru daune produse ca urmare a comiterii unei infracţiuni, exceptând infracţiunile de vătămare corporală din culpă şi omor din culpă comise prin fapta animalului pentru care Asiguratul răspunde;
(iii) amenzi de orice fel, penalităţi, dobânzi precum şi cheltuieli de judecată la plata cărora ar fi obligat Asiguratul prin hotărâre penală, precum şi cheltuieli de executare a hotărârilor privind plata despăgubirilor;
(iv) daune provenind din sau în legătură cu răspunderea care se naşte din orice contract sau
înţelegere scrisă, verbală sau subînţeleasă;
(v) pretenţii de despăgubire rezultate din sau în legătură cu daunele morale;
(vi) pretenţii de despăgubire rezultate din sau în legătură cu daune cauzate propriilor angajaţi prin
fapta animalului pentru care Asiguratul răspunde;
(vii) orice prejudiciu rezultat direct sau indirect din contaminări cu, sau răspândiri de boli infectocontagioase sau parazitare de către animalul aflat în proprietatea sau deţinerea Asiguratului;
(viii) prejudicii produse de orice animal care participă la lupte;
(ix) prejudiciile produse cu ocazia unui atac al animalului provocat de către persoana prejudiciată;
(x) prejudiciile create persoanelor care locuiesc sau gospodăresc împreună cu Asiguratul;
(xi) prejudiciile produse cu ocazia însoţirii animalului în locuri publice de către o persoană care se află sub influenţa băuturilor alcoolice, substanţelor halucinogene, narcoticelor, precum şi de o persoană care datorită unei boli psihice sau altei cauze, nu conştientizează rezultatul faptelor sale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu