ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Prognoza meteo făcută de Inteligența Artificială poate să prevadă fenomene extreme mult mai devreme decât prin metodele tradiționale

Postat la: 15.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii au comunicat că au descoperit faptul că inteligenţa artificială poate prevedea unele evenimente meteorologice extreme mai devreme decât metodele tradiţionale de prognoză.

Un sistem de inteligenţă artificială creat de Google DeepMind a estimat unde va atinge uraganul Lee ţărmul în Canada cu trei zile înaintea metodelor deja existente. Sistemul reia datele existente, analizează modul în care vremea s-a modificat în timp, analizează fiecare oră din informaţiile din ultimii 40 sau 50 de ani şi caută modele. Aşadar, el foloseşte datele de arhivă pentru a prevedea ce se va întâmpla în viitor.

Noile descoperiri apar în contextul în care eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale sunt departe de a fi suficiente în ceea ce privește rapiditatea și amploarea, relatează sursa citată. Un nou studiu, intitulat "Starea acțiunii climatice", a calculat că, din toate sectoarele, doar vânzările de mașini electrice cresc la ritmul dorit. Studiul este o inițiativă a World Resources Institutes (WRI), NewClimate Institute, Climate Analytics și Bezos Earth Fund, fondul pentru climă și natură al CEO-ului Amazon Jeff Bezos.

Studiul a tradus în mod concret obiectivul de a limita încălzirea la 1,5 grade, așa cum s-a convenit în acordul climatic de la Paris din 2015, în cifre țintă pentru diferite sectoare. Rezultatele sunt triste, spune Sophie Boehm de la WRI, autorul principal al studiului. "În ciuda deceniilor de avertismente și avertismente, factorii noștri de decizie politică nu au reușit, departe de asta, să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice suficient de rapid și semnificativ". Din cei 42 de indicatori examinați, doar vânzările de mașini electrice sunt pe cale să atingă obiectivele stabilite pentru 2030.

De exemplu, ponderea energiei solare și eoliene a crescut cu o medie de 14% pe an în ultimii ani. Dar, în realitate, este nevoie de o medie de 24% pentru a atinge obiectivele până în 2030. Potrivit raportului, şi combustibilii fosili trebuie să fie eliminaţi treptat de șapte ori mai repede. Cu toate acestea, subvențiile publice pentru petrol, gaze și cărbune aproape s-au dublat între 2020 și 2021. Claire Fyson de la Climate Analytics spune că este absurd să se continue investițiile pe scară largă în centralele electrice pe gaz și cărbune în timp ce criza climatică continuă să se agraveze.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE