Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Profesor de microbiologie la Stanford: "Este unul dintre marile mistere, de ce COVID cruță copiii!"

Postat la: 07.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Bali Pulendran, profesor de microbiologie, imunologie și patologie la Universitatea Stanford, a cercetat timp de doi ani un mister unic al COVID-19.

"Pentru aproape toate bolile infecțioase, populațiile cele mai vulnerabile se află la extremele vârstei - cei foarte tineri și cei foarte bătrâni", a spus el odată. "Dar în cazul COVID-19, tinerii sunt cruțați".

Tabloul care înconjoară această enigmă este încă incomplet, dar răspunsurile sunt pe cale să apară. Copiii nu sunt mini-adulți. În funcție de vârsta lor, ei pot avea răspunsuri similare sau foarte diferite la bolile infecțioase. În cazul COVID-19, copiii suferă, în general, de o formă mai ușoară a bolii.

"Este o întrebare interesantă la care nimeni nu a răspuns pe deplin", a declarat Dr. Cody Meissner, profesor de pediatrie la Școala de Medicină Geisel a Colegiului Dartmouth, într-un interviu acordat The Epoch Times. "Au fost avansate mai multe teorii pentru a încerca să explice acest lucru".

Principalul motiv este că, în comparație cu adulții, copiii au un sistem imunitar înnăscut mai rapid, adesea denumit prima linie de apărare, în comparație cu adulții. Acest lucru le permite să își organizeze mai repede o apărare solidă împotriva infecțiilor respiratorii.

O altă explicație este că copiii sunt mai susceptibili la infecții respiratorii, iar unele dintre aceste infecții anterioare le pot oferi un anumit grad de protecție imunitară împotriva COVID-19.

Din punct de vedere anatomic, copiii care nu au crescut complet sunt dezavantajați atunci când sunt expuși la boli respiratorii. Aceștia au diametrul căilor respiratorii mai mic, ceea ce înseamnă simptome mai severe atunci când căile respiratorii se inflamează sau au acumulări de mucus.

De asemenea, au o capacitate pulmonară mai mică, ceea ce îi face mai predispuși la hipoxie în cazul unei infecții respiratorii, a declarat pentru The Epoch Times profesorul de imunologie Kenneth Rosenthal, PhD.

Cu toate acestea, în comparație cu adulții, s-a constatat că copiii au niveluri mai ridicate de celule imunitare înnăscute în nas, care pot ajuta la eliminarea timpurie a virușilor.

Avantajele și dezavantajele copiilor în lupta cu bolile respiratorii. (Ilustrație realizată de The Epoch Times, Shutterstock)
"SARS-CoV-2 vizează ACE-2 și TMPRSS, iar acestea sunt exprimate mai mult la adulții mai în vârstă", a declarat pentru The Epoch Times Dr. Lael Yonker, pneumolog pediatru și co-director al clinicii de genetică pulmonară de la Massachusetts General Hospital. Copiii, în comparație, au mai puțini din ambii receptori, ceea ce poate reduce numărul de invazii virale.

În timp ce copiii tind să aibă un răspuns imunitar înnăscut rapid și robust, studiile au constatat că majoritatea adulților care se confruntă cu COVID-19 sever au tendința de a avea un răspuns imunitar înnăscut deficitar.

Răspunsul imunitar înnăscut este sistemul imunitar pe care îl moștenim atunci când ne naștem.

"Răspunsul imunitar este întotdeauna acolo și este gata să răspundă la microbi și la factori declanșatori din mers", a explicat dl Rosenthal. În schimb, sistemul imunitar adaptativ, care este mai dezvoltat la adulți, poate genera o imunitate mai memorată și mai țintită. Cu toate acestea, este mai lent să răspundă și poate dura zile întregi pentru a se activa.

Acest lucru nu înseamnă că copiii nu au un răspuns imunitar adaptiv. Dar, deoarece acest tip de imunitate este construit prin experiențe cu viruși și alți agenți patogeni, copiii tind să fi acumulat mai puțină memorie imunologică decât adulții.

Vaccinarea este folosită în principal pentru a consolida imunitatea adaptivă cât timp copiii sunt mici.

Cea mai frecventă deficiență de protecție înnăscută pe care cercetătorii au observat-o la adulții cu COVID-19 severă a fost un deficit de interferoni de tip 1 și 3. Studiile au arătat că copiii prezintă cele mai puternice răspunsuri de interferoni de tip 1 și 3 la COVID-19, iar acest răspuns se diminuează pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

"O mare parte dintre bărbații adulți predispuși la o COVID mai gravă au anticorpi la interferon", a spus dl Rosenthal. În consecință, aceștia nu pot să organizeze răspunsul inițial înnăscut, deși oamenii de știință nu știu de ce unii adulți formează acești anticorpi.

Infecția progresează nestingherită în timp ce sistemul imunitar încearcă să limiteze infecția extinsă, ceea ce ar putea "duce la rezultate problematice", a adăugat el.

Acest lucru poate provoca răspunsuri inflamatorii în toată regula.

Celulele natural killer, celule imunitare înnăscute responsabile de uciderea cancerului și a celulelor infectate, sunt, de asemenea, mai active la copii, în special la copiii prepuberi. Celula "se disipează în anii adolescenței", a spus dl Rosenthal.

Un factor de risc semnificativ pentru COVID-19 sever este furtuna inflamatorie de citokine cauzată de nivelurile excesive de citokine din organism.

În timpul unei infecții, celulele imunitare eliberează citokine pentru a ajuta la activarea și coordonarea altor celule imunitare. Întotdeauna există o anumită prezență a acestora în organism.

Atunci când sistemul imunitar nu reușește să controleze infecția, iar virușii se replică, celulele imunitare expediază mai multe citokine ca avertisment. Aceste citokine activează apoi mai multe celule imunitare, provocând o inflamație intensă, care poate duce la deteriorarea țesuturilor, la insuficiența organelor și, în cele din urmă, la deces.

Adulții sunt mai predispuși la furtuni de citokine, deoarece tind să aibă mai multe citokine în sânge, menite să le protejeze organismul împotriva asalturilor zilnice. Printre acestea se numără fumul, particulele toxice, alimentele toxice și anumite bacterii care trăiesc în intestin, pe piele sau în altă parte, a spus dl Rosenthal. Răspunsurile de protecție necesare produc citokine inflamatorii "în fiecare zi, în mod obișnuit".

Cu toate acestea, copiii au niveluri de bază mai scăzute de citokine din cauza expunerii mai puține la agresiuni de mediu și patogene. În plus, ei au, în general, constituții mai sănătoase, cu mai puține boli cronice și obiceiuri nesănătoase.

Chiar și în cazul rar al copiilor care dezvoltă COVID-19 sever, care se prezintă adesea sub forma unui sindrom inflamator multisistemic la copii (MIS-C), majoritatea copiilor se recuperează rapid, fără simptome persistente.

"Copiii au fost mai ușor de tratat decât adulții. Nu am pierdut niciun caz [pediatric], în timp ce pe adulți îi pierdeam destul de mult", a declarat pentru The Epoch Times Dr. Joseph Varon, pneumolog specialist în terapie critică și profesor de medicină clinică la Universitatea din Houston.

În timp ce COVID-19 ușoară la copii și adolescenți poate fi explicată prin sistemul lor imunitar înnăscut rapid și prin constituții în general mai sănătoase, această explicație eșuează în ceea ce privește sugarii și copiii mici.

"Este unul dintre marile mistere ale imunologiei umane", a declarat dl Pulendran pentru The Epoch Times. Bebelușii se nasc de obicei cu sisteme imunitare înnăscute și adaptative imature și cu constituții mai slabe, ceea ce îi face mai sensibili la infecții. Bebelușii prematuri sunt și mai vulnerabili.

Copiii cu vârsta sub 2 ani au șanse mult mai mari de a muri din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi virusul respirator sincițial (VSR) și gripa, decât copiii mai mari și adulții cu vârsta sub 50 de ani.

În general, sugarii "nu au niciun istoric imunitar anterior și, prin urmare, nu au anticorpi sau memorie de celule T pentru a răspunde rapid la provocare", a spus dl Rosenthal. De asemenea, aceștia au foarte puține celule imune înnăscute la naștere. Până în a doua lună de viață, ei ar trebui să acumuleze suficiente celule imune înnăscute pentru a depăși această vulnerabilitate.

Maturizarea completă a sistemului imunitar are loc în primii șapte-opt ani de viață. Deshidratarea este, de asemenea, un factor mortal la copiii și sugarii infectați, din cauza ratelor metabolice mai mari și a rezervelor reduse de apă în comparație cu adulții. Cu toate acestea, spre uimirea cercetătorilor, sugarii au fost în mare parte nevătămați în timpul pandemiei COVID.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE