ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Probleme serioase în funcționarea hidrocentralei Porțile de Fier 1, cea mai mare a României. Defecte ascunse la turbinele a trei hidroagregate din șase

Postat la: 14.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Hidroelectrica cumpără un Studiu de Fezabilitate care să releve sursa problemelor la sistemul de reglaj al poziției paletelor rotoriului turbinei pentru hidroagregatele 1, 4 și 6 Kaplan ale CHE Porțile de Fier 1, cea mai mare hidrocentrală a României și obiectiv strategic.

Potrivit anunțului de licitație din SICAP, Hidroelectrica este dispusă să plătească 17 milioane lei pentru acest SF care se va întinde pe 18 luni. După identificarea problemelor, compania va trebuie să efectueze ample lucrări de reparații la aceste turbine, care pot merge până la înlocuirea de părți componente. În acest moment, Hidroelectrica nu știe cum să facă aceste lucrări de reparație și modernizare așa că a demontat aceste hidroagregate cu totul și a făcut reparații superficcilae, însă problema nu a dispărut.

„Dată fiind situația HA1, HA4 și HA 6 la care se semnalează probleme serioase în exploatare, cu un comportament care indică defecte la sistemul de reglaj al poziției paletelor rotoriului turbinei (până în prezent nefiind identificată cauza exactă), până la execuția unor lucrări ample de modernizare, s-a luat măsura execuției unor lucrări de tip LN4 (de mentenanță - n.r.) cu demontarea turbinelor hidroagregatelor în funcție de starea lor tehnică", precizează reprezentanții Hidroelectrica. Aceste lucrări de mentenanță durează între 12 și 16 luni, funcție de hidroagregat, un motiv pentru care Hidroelectrica nu se poate baza, încă din această primăvară, pe funcționarea tuturor celor șase agregate de la Porțile de Fier 1, așa cum Economedia deja a arătat.

Pentru identificarea problemelor, trebuie o analiză a unei firme specializate, cu personal înalt calificat. Turbinele Kaplan sunt de capacitate mare, cu o putere de 200 MW fiecare, cădere de 26,5 metri și un diametru al rotorului de 9,5 metri. Ansamblul energetic Porțile de Fier 1 este exploatat în comun de România și Serbia. Partea românească de hidrocentrală are șase grupuri a câte 200 de MW. Există și Porțile de Fier 2, mai mic, cu o capacitate de 400 MW, pe partea românească. Hidroelectrica este cel mai mare și mai profitabil actor din producția de energie din România. Deține, cu o capacitate instalată de 6.400 MW, circa 40% din acest sector.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE