Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Primul mesaj inteligent primit din Univers? Megastructură extraterestră numită Tabby trimite iarăși semnale VIDEO

Postat la: 25.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În 2009, telescopul Kepler a dezvăluit o megastructură extraterestră numită Tabby, care acum, a reapărut cu semnale luminoase misterioase. Cercetătorii sunt confuzi deoarece imaginile nu corespund niciunui fenomen cunoscut până acum în Univers.

Megastructura extraterestră Tabby, cu nume de cod KIC 8462852, se află la o distanţă de 1500 de ani lumină de Pământ, între constelaţiile Cygnus şi Lyra.

„Din câte pot să vă spun, toate telescoapele urmăresc ceea ce se întâmplă acum, acolo", a afirmat, într-un mesaj pe Twitter, astronomul Matt Muterspaugh, de la Universitatea din Tennessee, citat de ScienceAlert, citat de GadgetReport.ro.

În 2015, o echipă de astronomi de la Universitatea Yale, condusă de Tabetha Boyajian, a cercetat megastructura extraterestră Tabby cu ajutorul telescopului Spitzer, operat de NASA, şi a descoperit un lucru incredibil.

În jurul lui Tabby a fost observată o structură misterioasă, care-i blochează strălucirea. Potrivit experţilor, obiectul respectiv ar putea fi un grup de comete reci sau fragmente de planete şi asteroizi.

Alţi cercetători au sugerat chiar faptul că ar merita investigată posibilitatea unei uriaşe structuri extraterestre, precum o aglomerare de panouri de captare a energiei solare sau chiar o navetă spaţială în genul celebrei Death Star din Războiul Stelelor.

"În general, o structură inteligentă extraterestră ar fi ultima variantă care ar trebui luată în calcul", a declarat astronomul Jason Wright , de la Universitatea Penn, „însă (megastructura extraterestră Tabby-n.r.) arată ca şi cum te-ai aştepta să fie construită de o civilizaţie extraterestră".

Întrebat când ar fi elucidat misterul legat de megastructura extraterestră Tabby, astronomul a declarat că este puţin probabil să avem un răspuns imediat. Urmăriţi declaraţiile făcute de astronom în clipul video de mai jos.

Cum telescopul Spitzer nu putea să „spună" prea multe lucruri despre existenţa sau absenţa unei civilizaţii extraterestre în jurul stelei Tabby, cercetătorii încearcă acum să afle mai multe informaţii cu ajutorul The Green Bank Telescope, cel mai mare telescop radio de pe planetă.

Astronomii au anunţat că vor monitoriza megastructura extraterestră Tabby pentru a vedea dacă aceasta îşi schimbă poziţia, forma sau culoarea.

„The Green Bank Telescope este cel mai mare şi cel mai performant telescop cu care putem monitoriza această structură", a declarat Andrew Siemion, cercetător SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) de la Universitatea din California.

Telescopul va „asculta" semnalele venite dinspre Tabby, în tentativa de a descoperi dacă există ceva neobişnuit transmis de sau în jurul acestei structuri extraterestre.

De mai bine de 30 de ani, cercetătorii de la Institutul SETI ascultă semnalele din spaţiu în speranţa că vor primi un mesaj extraterestru. Ei speră că, astfel, o civilizaţie extraterestră le va intercepta şi va intra în contact cu omenirea.

Proiectul, intitulat Active SETI, a fost criticat însă de foarte mulţi savanţi, printre care şi celebrul Stephen Hawking, care crede că trimiterea de mesaje în spaţiu ar putea atrage riscuri majore pentru Pământ.

Nu este exclus, a spus Hawkins, să devenim victimele unei potenţiale civilizaţii extraterestre.

Directorul SETI, Jill Tarter, afirmă însă că temerile sunt nejustificate, dând drept exemplu chiar evoluţia umană care, treptat, a înlocuit războiul cu pacea.

„Civilizaţiile extraterestre au înţeles, probabil, de mult că războiul nu este o soluţie, astfel că, dacă vom intra în contact cu extratereştrii, va fi o experienţă paşnică, nicidecum agresivă", a declarat Jill Tarter, potrivit Business Insider.

Cercetătorii Universităţii din Oxford afirmau, recent, că în univers ar putea fi cel puţin 3 mii de civilizaţii extraterestre. Şansele de a cunoaşte vreuna dintre ele sunt extrem de mici, având în vedere distanţele de cel puţin 1.000 de ani lumină dintre ele.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE