Primarul liberal din Toplita, Stelu Platon, inculpat intr-un dosar ce se judeca de trei ani
Postat la: 04.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În ziarul ,,Informația Harghitei din 12 octombrie 2016 a apărut un articol intitulat ,,Primarul municipiului Topliţa şi alte două persoane, trimise în judecată de DNA", pe care îl redau în totalitate:
Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în cursul lunii septembrie, a primarului municipiului Topliţa, Stelu Platon, alături de un şef din primărie şi reprezentantul unei cooperative agricole. Redăm în continuare comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
Avîrvarei Ioan, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole Arinişul Călimani pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;
Platon Stelu şi Ţăran Florin, la data faptelor primar al municipiului Topliţa, respectiv şef Birou Agricol, Cadastru, Păşuni, Agenţi Economici din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; fals intelectual;
Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole Arinişul Călimani, a completat, semnat şi a depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajişti permanente, ce aparţinea în realitate municipiului Topliţa. Inculpatul a beneficiat şi de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi care au întocmit şi i-au pus la dispoziţie documente false din care rezulta că Primăria municipiului Topliţa a transferat terenul în suprafaţă de 758,56 ha Cooperativei Agricole Arinişul Călimani.
Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care nu exista nici o asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei Ioan şi municipiul Topliţa şi nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta şi Consiliul local Topliţa. De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani nu deţinea animale în proprietate şi nu era înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor. Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei Ioan a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Avîrvarei Ioan şi Platon Stelu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză".
Am studiat evoluția Dosarului nr. 1009/96/2016, înregistrat la Tribunalul Harghita în data de 20 septembrie 2016. De atunci au trecut mai bine de 3 ani și acest dosar se judecă în continuare. Primul termen de judecată a fost fixat în 27 martie 2017 și de atunci cauza s-a amânat de aproape 30 de de ori, printre altele, numărându-se următoarele cauze de amânare: cereri din partea inculpatului și apărătorilor aleși ai inculpaților; audierile inculpaților; pregătirea apărării; reaudierea martorilor audiați în cursul urmăririi penale; lipsa apărătorului a câte unui inculpat, pe rând; în vederea administrării probelor propuse; în vederea respectării dreptului la apărare și față de cererea de amânare formulată de apărătorii inculpaților; lipsa temporară a titularului completului de judecată și în vederea asigurării principiului continuității; în vederea emiterii unei adrese către Colegiul de conducere din cadrul Tribunalului Harghita; față de cererea de recuzare formulată de apărătorii inculpaților; respingerea cererii de recuzare formulată împotriva unui judecător; în vederea soluționării cererii de recuzare formulată de apărătorul unui inculpat. În mare acestea sunt o parte dintre motivele pentru care acest proces se tot amână de mai bine de 3 ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
-
Româncă din Germania, scandalizată de prețurile identice cu cele din țară
O româncă stabilită de ani buni în Germania a stârnit un val de reacții în mediul online după ce a făcut o comparație între prețurile din Germania și cele din România. Revoltată de ceea ce consideră a fi o nedreptate pentru românii care trăiesc acasă
-
Mașina lui Elon Musk se plimbă încă prin cosmos: locația actuală te va uimi!
În 2018, Elon Musk a făcut istorie trimițând pe orbită mașina sa personală, un Tesla Roadster roșu, la bordul unei rachete Falcon Heavy.
-
Istoricul Florian Bichir face dezvăluiri fulminante despre mama lui Călin Georgescu: A fost membră a Mişcării Legionare
Istoricul Florian Bichir, fost membru al Colegiului CNSAS, a invocat mai multe documente despre care a afirmat că provin din arhiva CNSAS şi din care ar rezulta că mama lui Călin Georgescu, Aneta Popescu, a făcut parte din Mişcarea legionară, fiind membră a "Cuibului Nicolae".
-
Ce e oxigenul intunecat? Detalii uluitoare oferite de cercetatori despre acest misterios fenomen
Cercetătorii din Scoţia efectuează cercetări unele dintre cele mai adânci gropi din oceane, situate la peste 9.000 de metri adâncime, pentru ceea ce au numit "oxigen întunecat", descoperit în 2024 între Hawaii şi Mexic.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu