ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Primarul liberal din Toplita, Stelu Platon, inculpat intr-un dosar ce se judeca de trei ani

Postat la: 04.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În ziarul ,,Informația Harghitei din 12 octombrie 2016 a apărut un articol intitulat ,,Primarul municipiului Topliţa şi alte două persoane, trimise în judecată de DNA", pe care îl redau în totalitate:

Potrivit unui comunicat de presă remis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în cursul lunii septembrie, a primarului municipiului Topliţa, Stelu Platon, alături de un şef din primărie şi reprezentantul unei cooperative agricole. Redăm în continuare comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
Avîrvarei Ioan, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole Arinişul Călimani pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;

Platon Stelu şi Ţăran Florin, la data faptelor primar al municipiului Topliţa, respectiv şef Birou Agricol, Cadastru, Păşuni, Agenţi Economici din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; fals intelectual;

Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole Arinişul Călimani, a completat, semnat şi a depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajişti permanente, ce aparţinea în realitate municipiului Topliţa. Inculpatul a beneficiat şi de sprijinul celorlalţi doi inculpaţi care au întocmit şi i-au pus la dispoziţie documente false din care rezulta că Primăria municipiului Topliţa a transferat terenul în suprafaţă de 758,56 ha Cooperativei Agricole Arinişul Călimani.

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care nu exista nici o asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei Ioan şi municipiul Topliţa şi nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta şi Consiliul local Topliţa. De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă Arinişul Călimani nu deţinea animale în proprietate şi nu era înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor. Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei Ioan a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Avîrvarei Ioan şi Platon Stelu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză".

Am studiat evoluția Dosarului nr. 1009/96/2016, înregistrat la Tribunalul Harghita în data de 20 septembrie 2016. De atunci au trecut mai bine de 3 ani și acest dosar se judecă în continuare. Primul termen de judecată a fost fixat în 27 martie 2017 și de atunci cauza s-a amânat de aproape 30 de de ori, printre altele, numărându-se următoarele cauze de amânare: cereri din partea inculpatului și apărătorilor aleși ai inculpaților; audierile inculpaților; pregătirea apărării; reaudierea martorilor audiați în cursul urmăririi penale; lipsa apărătorului a câte unui inculpat, pe rând; în vederea administrării probelor propuse; în vederea respectării dreptului la apărare și față de cererea de amânare formulată de apărătorii inculpaților; lipsa temporară a titularului completului de judecată și în vederea asigurării principiului continuității; în vederea emiterii unei adrese către Colegiul de conducere din cadrul Tribunalului Harghita; față de cererea de recuzare formulată de apărătorii inculpaților; respingerea cererii de recuzare formulată împotriva unui judecător; în vederea soluționării cererii de recuzare formulată de apărătorul unui inculpat. În mare acestea sunt o parte dintre motivele pentru care acest proces se tot amână de mai bine de 3 ani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE